Bezdrátové nabíjení Nokie Lumie 820 a 920 – Praktický test

V dnešním článku si prakticky otestujeme velmi propagovanou funkci bezdrátového nabíjení u nejnovějších modelů Nokia Lumia (820, 920). Jedná se o skutečný praktický přínos, nebo pouze o dobrý marketingový tah?

V nedávno uveřejněných exkluzivních recenzích Nokie Lumie 920 (Exkluzivní recenze: Nokia Lumia 920 – Královna přichází) a Nokie Lumie 820 (První česká recenze: Nokia Lumia 820 - Zrozena pro práci) jsme pozitivně hodnotili přítomnost funkce bezdrátového nabíjení. V případě modelu 920 se jedná o funkci nativní (integrována v těle přístroje), u modelu 820 je třeba dokoupit speciální výměnný kryt (cca. 600 Kč). Nyní je na čase, vyzkoušet si tuto funkci v praxi.

 

Neoriginální příslušenství

Ačkoliv Nokia ve svých propagačních materiálech tvrdí, že funkce bezdrátového nabíjení využívá univerzální standardy, při nákupu bezdrátových nabíječek je třeba mít se na pozoru. Při praktickém testování jsme totiž narazili na problém s nekompatibilitou s nabíječkami značky Powermat (Duracell). Přístroj při kontaktu s nabíječkou sice zahájí nabíjení, ale během několika vteřin jej zase ukončí. Nabíječka sama o sobě s originálním příslušenstvím výrobce spolupracuje naprosto bez problémů. Přesnou příčinu problému se nám bohužel zatím nepodařilo odhalit.

Výsledkem ovšem je, že prozatím jedinou možností, jak nové Lumie bezdrátově nabíjet, je využít originálního příslušenství. Tento fakt je také důvodem, proč praktický test bezdrátového nabíjení přinášíme až nyní a nebyl přímou součástí obou recenzí zařízení. Jak jistě tušíte, zakoupení bezdrátových nabíječek je v ČR ještě větší problém, než samotných zařízení Lumia 820/920. Vše je samozřejmě způsobeno tím, že tyto modely se na našem trhu ještě neprodávají, a tudíž není k dispozici ani odpovídající příslušenství. Změna by měla nastat koncem prosince, kdy by se nové Lumie vč. příslušenství měly začít prodávat i u nás.

 

Originální příslušenství

V oblasti originálních bezdrátových nabíječek je naštěstí poměrně pestrý výběr, a tak nekompatibilita s nabíječkami jiných výrobců není až tak zásadní. Prakticky jsou k dispozici tyto modely:

 

Nokia Wireless Charging Plate DT-900

Bezdrátová nabíjecí „deska“
Odhadovaná cena: £48.83 = cca. 1460 Kč

wireless charging wireless chargingwireless charging

 

Nokia Wireless Charging Stand DT-910

Bezdrátový nabíjecí „stojan“
Odhadovaná cena: £58.32 = cca. 1750 Kč
Recenze

wireless charging wireless charging wireless charging

Fatboy® Recharge Pillow DT-901

Bezdrátová nabíjecí podložka FatBoy
Odhadovaná cena: £66.66 = cca. 2000 Kč

wireless charging wireless charging

 

JBL PowerUp Wireless Charging Speaker for Nokia

Přenosný Reproduktor JBL s funkcí bezdrátového nabíjení
Odhadovaná cena: £120.83 = cca. 3630 Kč

wireless charging wireless charging

 

 

Průběh nabíjení

Pro tento test jsme využili nabíječku Nokia Wireless Charging Stand DT-910. Jedná se o vyšší model, který zároveň slouží jako stojánek a obsahuje NFC. Praktické zkušenosti s touto nabíječkou vč. řady fotografií naleznete v detailní recenzi, kterou vydáme ještě tento týden. Nyní se ale zaměříme pouze na funkci nabíjení.

Když telefon umístíte do nabíječky, ozve se typický zvuk, který signalizuje počátek nabíjení. Na displeji se samozřejmě objeví také příslušný symbol ukazatele baterie. Prodleva mezi vložením zařízení do nabíječky a začátkem nabíjení je minimální (Jako když připojíte kabel).

Samotné nabíjení již probíhá naprosto standardně. Doba nabíjení je jen o málo delší než s klasickou nabíječkou (záleží na typu bezdrátové nabíječky). Např. vybitou Nokii Lumii 920 nabijete s DT-910 za cca. 2,5 hodiny. Přístroj se při nabíjení také trochu zahřívá, opět ale v podstatě stejně jako při klasickém nabíjení klasickou nabíječkou.

O průběhu nabíjení jste informování stavovou LED diodou, která při ukončení nabíjení zhasne. Přístroj samozřejmě můžete kdykoliv od nabíječky odpojit a po uplynutí libovolného časového intervalu opět připojit. V případě odpojení telefonu chvíli trvá (cca. 5s) než zvukovým upozorněním oznámí, že se přestal nabíjet.

 

Praktické postřehy a závěr

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že bezdrátová nabíječka je jen zbytečným doplňkem, v praxi je tomu spíše naopak. Během testování jsem si na tento způsob nabíjení velice zvykl a osobně jej považuji za velice praktický. Důvodů k tomu mám hned několik. Všechny bezdrátové nabíječky Nokie vypadají velice dobře a jsou skvělým designovým doplňkem na pracovní stůl. Nabíječka má na stole své místo a telefon tak nikde jinde nehledám. Kdykoliv vezmu zařízení do ruky, vím, že je plně nabité.

Zejména poslední jmenovaná výhoda je tou nejvýznamnější. Především proto, že každou chvíli hledám nějaký volný kabel či nabíječku, nebo přístroj připojuji až ve chvíli, kdy se zvukovým upozorněním o nabití sám přihlásí. V mnoha situacích tak přístroj nenabíjím, když bych mohl a ve chvíli, kdy jej delší dobu potřebuji používat, zjišťuji, že je téměř vybitý.

Na druhou stranu je možné najít i nevýhody. Tou první je bezesporu cena, která je u originálního příslušenství Nokie většinou až příliš vysoká (bezdrátové nabíječky nejsou výjimkou). Druhou nevýhodou je zatím prakticky příliš neověřený vliv na životnost baterie. Samotné přerušované (častější) nabíjení u moderních Li-Ion akumulátorů netrpících paměťovým efektem nikterak nevadí, je ovšem otázkou, jak tento způsob ovlivní celkovou životnost baterie podmíněnou určitým množstvím nabíjecích cyklů.

Komentáře (1)

Jindřich Lukeš

10 | 12 | 12 10:29
V dnešním článku si prakticky otestujeme velmi propagovanou funkci bezdrátového nabíjení u nejnovějších modelů Nokia Lumia (820, 920). Jedná se o skutečný praktický přínos, nebo pouze o dobrý marketingový tah? http://wmmania.cz/clanky/recenze/bezdratove-nabijeni-nokie-lumie-820-a-920-prakticky-test/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Cloud Camera Roll Cleanup - jednoduchý úklid záloh fotek na OneDrive

Jednoduchá aplikace, která pomůže v organizaci pořízených fotografií a jejich záloh na OneDrive.

Stanislav Forejt | software 16 | 06 | 17