HERE Drive vs. HERE Drive+ : Vše o navigačních aplikacích Nokie

V tomto článku naleznete bližší informace týkající se omezení navigační aplikace HERE Drive (Nokia Drive = Nokia Autem) u nejnovějších zařízení Nokie (Lumia 520 a 720). Odpovíme také na otázku, proč je u těchto zařízení možné navigovat pouze v ČR a SK a jak tento problém řešit.

Od okamžiku, kdy se na českém trhu začala oficiálně prodávat poslední dvě zařízení Nokie (Lumia 520 a 720), poměrně živě se diskutuje o poněkud zvláštní politice (dostupnosti) spojené s navigační aplikací HERE Drive (dříve Nokia Drive = Nokia Autem).

Nokia Drive Nokia Drive

 

Historický vývoj

Vysvětlení celé problematiky je třeba vzít pěkně od začátku. Nokia v současné době disponuje dvěma plnohodnotnými navigačními aplikacemi. Konkrétně se jedná o HERE Drive (dříve Nokia Drive = Nokia Autem) a HERE Drive + (dříve Nokia Drive + = Nokia Autem +). Z počátku se zdálo, že první jmenovaná („bez +“) bude funkčně více omezená a dostupná pouze pro zařízení s Windows Phone 7.X. Naopak verze „s +“ měla obsahovat více funkcí a využívat ji měli jen zákazníci s Windows Phone 8. Postupem času však byla většina nových funkcí z plusové aplikace doplněna i do té klasické a praktické rozdíly tak v podstatě zmizely. Do této chvíle bylo vše ještě pochopitelné a v určitém pohledu i chvályhodné, jelikož se zdálo, že chce Nokia nabídnout pokročilé funkce navigace i pro starší modely. S příchodem Lumie 520 a 720 však zavládl zmatek, který mimo jiné ukázal, že Nokia má plány ještě trochu jiné, než se původně zamýšlelo.

Oba tyto nové přístroje, ačkoliv obsahují Windows Phone 8, jsou v základu vybaveny pouze verzí aplikace „bez +“. Aby toho nebylo málo, tato speciální verze HERE Drive navíc disponuje pouze omezenou (regionální) licencí. V praxi tedy navigaci můžete používat pouze v ČR a na Slovensku. Hlasové povely a možnost navigování v zahraničí není k dispozici (mapy však stahovat a prohlížet lze).

 

Současnost (zařízení Nokia Lumia)

Ačkoliv byl vývoj poměrně komplikovaný a většina uživatelů jej stále nechápe, je možné z dnešního vyjádření Nokie dospět k jednoznačnému závěru.

Nokia se totiž rozhodla, že svou navigační aplikaci rozdělí na dvě verze, které se vzájemně nebudou lišit funkcemi, ale licencí k mapovým podkladům (resp. hlasovým povelům a navigačním funkcím).

HERE Drive (recenze)

Původní Nokia HERE Drive bude k dispozici jako základní verze s pouze regionální podporou. V praxi to znamená, že podporované mapové podklady (resp. navigační povely) budou dostupné v závislosti na vložené SIM kartě (s českou SIM získáte mapu ČR, s německou SIM Německa apod.). Toto řešení sice není ideální, ale v rámci možností přijatelné. Uživatel alespoň nemusí řešit, z jaké distribuce jeho přístroj pochází, protože mapy budou závislé na SIM. Konkrétní region se nastaví vždy při první spuštění aplikace. Toto řešení bude sice naprosto nepoužitelné pro uživatele, kteří používají zahraniční SIM, ale předpokládám, že v ČR takovýchto lidí nebude mnoho.

HERE Drive + (beta) (recenze)

Z předchozího odstavce je zřejmé, že s lokální navigací nebude problém. Jak ovšem použít HERE Drive v zahraniční? V tuto chvíli přichází na scénu HERE Drive + jako prémiová aplikace s plnou podporou více jak stovky zemí. Jak jistě tušíte, navigace nebude zdarma, ale za poplatek. Tento poplatek (cena aplikace) byl stanoven ve výši 15.49 EU. Naštěstí se týká pouze Lumia 520 a 720, kde je předinstalována omezená verze. U všech ostatních Lumií je HERE Drive+ již zahrnuta v ceně telefonu. A pokud se ptáte, proč je u některých modelů jen omezená verze, oficiální vysvětlení zní tak, že se výrobce snaží jednotlivé modely odlišit. Pokud si tedy zákazník koupí vyšší model v podobě Lumie 620, získa oproti Lumii 520 výhodu také v navigaci (Obdobně je tomu i u modelu 720 v souvislosti s 820).

 

Současnost (zařízení ostatních výrobců)

Na začátku roku jsme vás také informovali o tom, že se Nokia domluvila s Microsoftem a aplikaci HERE Drive nabídne zdarma i pro zařízení ostatních výrobců. Ačkoliv se spekulovalo, že se tak nikdy nestane, Nokia zanedlouho aplikaci („bez +“) skutečně zpřístupnila. Až do dnešního dne však nebylo zřejmé, "jak to celé bude fungovat". Po dnešku je však jasné, že v případě zařízení ostatních výrobců budou k dispocizi obě verze HERE Drive. Omezená verze ("bez +") bude k dispozici zdarma pouze na klíčových trzích (USA, Kanada, Mexiko, UK, Francie, Itálie, Německo a Španělsko). Pokud vaše SIM do jedné z těchto zemí nepatří, HERE Drive si nebudete moci stáhnout ani zakoupit. Jedinou možností bude nákup prémiové verze HERE Drive+ , jejíž cena bude opět rozdělena dle regionu. Pro klíčové trhy byla stanovena cena 15.49 EU a pro všechny ostatní (vč. ČR) 34.99 EU.

 

Na závěr je třeba upozornit, že regionální omezení se vztahují pouze na licence navigace a netýkají se mapové aplikace (HERE Maps). Zde je možno i nadále stahovat mapy celého světa zdarma a bez omezení. Tato aplikace bude navíc zdarma pro zařízení všech výrobců. Další informace naleznete zde: Nokia HERE - Mapové aplikace a služby Nokie nyní pro všechny. Souhrný přehled naleznete také v tabulce níže:

HERE

Komentáře (0)

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Windows 10 Insider Preview v. 16241 pro PC a 15320 pro telefony

Nové Fast Insider sestavení, které pro PC přináší několik vylepšených funkcí a pro telefony především opravy chyb.

Jindřich Lukeš | články 14 | 07 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17