Jak nahrát neoficiální ROM do CID zamknutého HTC Wizarda G4

Dnes si ukážeme, jak nahrát novou ROM do HTC Wizarda G4 (MDA Vario). I když se jedná o starší zařízení, věřím, že tento návod je stále aktuální. Autorem je náš čtenář, který na fóru vystupuje pod nickem LivArt.

Úvod:

Pokud budete chtít nainstalovat novou ROM do jakéhokoliv zařízení, můžete narazit na problém s uzamčeným CID. To znamená, že je přístroj chráněn proti zápisu jiné než oficiální ROM. Ovšem toto lze celkem snado obejít aniž byste přišli o záruku. My si to ukážeme na MDA Variu první generace neboli HTC Wizardovi.

POZOR: Tento postup lze uskutečnit jen na PC s operačním systémem Windows XP

Před zahájením:

a) Spojte Vario s PC ActiveSyncem.
b) Stáhněte, nainstalujte a spusťte Wizard Service Tool ( odkaz ) (Pomocí tohoto programu se ujistíme v tom, že naše zařízení je skutečně Wizard G4).
c) Klikněte na „Enab. RAPI + Unsigned Apps“ (1) Nainstalují se funkce potřebné pro přečtení dat ze zařízení.





d) Dál klikněte na „Device Info“ (2)
Začnou se načítat informace zařízení, ve kterých bude také informace o verzi vašeho přístroje. Po načtení všech informací uvidíte toto:





Důležité jsou položky IPL a SPL, kde je uvedené, co za verzi Wizarda máte. Jestliže máte G3, není tento návod určen pro vás!



Nahrání univerzalní ROM a odemčení zařízení:

(Nejdříve je nutné nahrát ROM označenou jako "Wizard_Love_2.26.10.2_WWE_Novii_CF2.rar", naistalovat příslušné CAB soubory a poté bude možné nahrát jakoukoliv ROM dle vlastního výběru)

a) Nahrání "Wizard_Love_2.26.10.2_WWE_Novii_CF2"

Nejprve je třeba zařízení uvést do bootloader mode "vypněte přístroj, odpojte usb kabel a vyjměte paměťovou kartu, nyní stiskněte zároveň tlačítko fotoaparátu a zapínání. Na displeji se objeví tři barevné pruhy". Poté přístroj znovu připojte k USB.

Nyní rozbalte archiv někam na disk a spusťte soubor newromupdateutility_wizard_noid.exe

Na první obrazovce zaškrtněte (1), že rozumíte tomu, co děláte a dejte Next (2)



Na další obrazovce zaškrtněte (3), že jste provedli to, co je tam napsáno (to jsme udělali již na začátku flashování). Klikněte na next (4).



Nyní se Vám zobrazí informace, že program zjišťuje informace o zařízení, počkejte, až to dokončí.

Až se dokončí proces zjišťování informací, objeví se toto okno. Klikněte na Update (5).



Nyní se vám objeví informace o současné a nové ROM. Klikněte na Next (6).



Následujícím krokem nahrajete do zařízení novou ROM. Do této chvíle jste mohli přestat, jakmile kliknete na Next (7), nesnažte se proces ukončit!



A teď už sem Vám nahrává nová ROM do zařízení, vyčkejte, dokud proces nedoběhne do 100%.



V následujícím okně klikněte na Finish (8). Znovu spárujte zařízení s Activesync a pokračujte v návodu.



b)Instalace CAB souborů:

Nejprve nainstalujte Cert_SPCS.cab, poté až EnableRapi.cab!



Instalace ROM dle vlastního výběru:

V předchozích krocích jsme si zařízení odemkli a připravili k nahrání, jakékoliv další ROM. Nyní je na čase vybrat a nahrát ROM dle našich požadavků (například s novější verzí Windows Mobile).

Důležité !!! ROM musí být G4 safe, jinak si trvale poškodíte zařízení!

a) Stahněte požadovanou ROM a rozbalte archiv (Doporučuji: SNN Edition Version 3.1)
b) Dále budete pořebovat archiv SoftSPL-V0.1.zip, který si rozbalíte do libovolné složky.
c) Nyní zkopírujte do tohoto adresáře soubor nk.nbf od vámi vybrané ROM.

Před začátkem flashování zkontrolujte, jestli máte telefon spojený s Activesync a jestli je nabitý alespoň na 50%! Dále zkontrolujte, jestli máte vypnutý spořič a režim spánku/hybernaci (v PC). Během flashování nespouštějte žádnou aplikaci!

d) Spusťte START-sSPL.exe. Obrazovka zbělá, nelekněte se. Pokud ne, nepokračujte dál, zavřete nově spuštěnou utilitu na upgrade ROM a zkoušejte postup s START-sSPL.exe znovu, dokud obrazovka nezbělá. Pokud vám obrazovka zbělala a spustila se upgradovací utilita, pokračujte v nahrávání ROM dle instrukcí na obrazovce (Obdobné jako v předchozím postupu). Nelekněte se bílé obrazovky.

Po dokončení máte nahranou vámi vybranou ROM ve vašem zařízení, udělejte hard reset a můžete zařízení začít používat. Pokud by se vám stalo jako mně, že se zařízení při prvním bootu s novou ROM zasekne, můžete vyndat baterii a nabootovat znova.

Tento návod jsem testoval na svém zařízení a vše proběhlo bez problémů. Samozřejmě tento postup není jediný. Pokud máte nějaké dotazy, tipy nebo připomínky k tomuto návodu, směřujte je prosím níže do fóra.

Komentáře (0)

Mohlo by vás zajímat

Jak správně nabíjet akumulátory (baterie) v mobilních zařízeních? (aktualizováno)

V tomto podrobném článku se zaměříme na problematiku baterií (akumulátorů) a poradíme, jak je správně nabíjet, skladovat a jak o ně celkově vhodně pečovat. Vyvrátíme také mýty, kterých je plný internet a které přebírají i některé média.

Jindřich Lukeš | návody 19 | 08 | 15

Tipy a triky pro Windows Phone 8.1 (3) – Klávesnice a SMS

V tomto novém seriálu naleznete desítky tipů, triků a návodů, jak efektivně využívat operační systém Windows Phone 8.1 vč. jeho skrytých funkcí.

Jindřich Lukeš | návody 17 | 10 | 14

Vydrží HTC One s Windows Phone 2x déle než s Androidem? (test)

Podle údajů výrobce by HTC One s Windows Phone mělo vydržet na jedno nabití 2x déle než stejný model s Androidem. Potvrdí tyto papírové údaje také praktickém výsledky?

Jindřich Lukeš | články 27 | 08 | 14

HTC One (M8) s Windows Phone 8.1 – Oficiálně představeno

Aktualizace (20.8.): Včera bylo HTC One (M8) s Windows Phone oficiálně představeno. HTC připravuje první letošní model vybavený operačním systémem Windows Phone 8.1 (GDR1), který bude patřit do té nejvyšší kategorie. V tomto článku naleznete souhrn všech zatím dostupných informací.

Jindřich Lukeš | články 20 | 08 | 14

Recenze: Samsung Vehicle Dock – Povedený univerzální držák do auta

Sháníte kvalitní univerzální držák do auta, kam umístíte v podstatě jakýkoliv telefon? Máme pro vás tip na povedený kousek od Samsungu, který využijete nejen pro Nokii 520 ale i 1520. Porobnosti naleznete v naší recenzi.

Jindřich Lukeš | recenze 19 | 08 | 14