Jak efektivně používat tlačítko s lupou na Windows Phone

V tomto článku si ukážeme, jak co nejefektivněji používat tlačítko s lupou, které se na Windows Phone zdá být naprostou zbytečností – především v ČR.

Jedním z nejkontroverznějších ovládacích prvků operačního systému Windows Phone (resp. přístrojů, které jsou jím vybaveny) je tlačítko s lupou. Aby jakýkoliv výrobce mohl ve svém modelu využívat tento operační systém, nestačí jen zakoupit licenci, ale je třeba dodržet i přísné hardwarové parametry. Jedním z těchto parametrů je také přítomnost trojice ovládacích tlačítek, mezi kterými je i tlačítko s lupou.

 

Historie

Pokud se podíváme do historie, zjistíme, že prvotní koncept a způsob využívání tohoto tlačítka byl poměrně zajímavý a efektivní. První verze Windows Phone 7 totiž toto tlačítko uměly používat individuálně napříč celým systémem. V praxi tedy po stisku tlačítka v seznamu aplikací byly prohledávány aplikace, v internetovém prohlížeči nahrazovalo standardní vyhledávání a např. v e-mailovém klientu prohledávalo texty e-mailů. Celkové využití bylo poměrně široké.

V jedné z aktualizací systému se však Microsoft rozhodl, že funkci tohoto tlačítka sjednotí. Oficiální důvod nikdy veřejně nezazněl, ovšem neoficiální informace hovoří o tom, že řada uživatelů byla z funkcí tlačítka zmatená (chovalo se v různých situacích jinak) a Microsoft se tak raději rozhodl jeho funkce sjednotit. Toto vysvětlení je dosti zvláštní, protože se dá předpokládat, že každý průměrně inteligentní uživatel smartphonu chápe, že v e-mailech budou prohledávány e-maily a ne aplikace. Na druhou stranu v případě uživatelů začátečníků, nelze toto tvrzení vyvrátit a je pochopitelné, že stisk stále stejného tlačítka vyvolávajícího „pokaždé“ trochu jiné funkce je trochu matoucí.

 

Standardní funkce

Vyhledávání

Bez ohledu na příčiny, které k této změně vedly, je faktem, že tlačítko je nyní možné primárně využívat pouze pro vyhledávání na internetu (přes Bing). Největší kámen úrazu je bohužel skutečnost, že Bing není jako vyhledávač pro ČR vůbec vhodný. Zejména kvůli absenci lokalizace a neschopnosti vyhledat tolik relevantních výsledků jako Google. Toto tvrzení samozřejmě neplatí pro USA, kde je situace spíše opačná a Bing je velmi dobře využitelný.

Lupa Lupa

Různí výrobci a operátoři po celém světě se snaží s Microsoftem vyjednat různé výjimky, které umožní na vyhledávací tlačítko nastavit například Google. V ČR to byl jeden čas dokonce i Seznam (v oficiální distribuci Lumií 800). Neexistují však žádná pravidla, změny jsou ryze individuální a ve většině případů se týkají pouze některých distribucí. Např. Lumia XXX pro T-mobile apod.

Lupa Lupa

Kromě standardního vyhledávání webových stránek je k dispozici i vyhledávání multimédií (druhá záložka)

 

Kukátko – čtečka QR kódů

U spodního okraje displeje je možné si všimnout také osamocené ikonky oka. Jedná se o aplikaci Kukátko, což je v podstatě velmi povedená čtečka různých QR a čárových kódů. Její největší výhodou je rychlost. V podstatě žádná doinstalovaná aplikace nedokáže QR kód „rozluštit“ rychleji. Někdy dokonce stačí i přes cíl rychleji „mávnout“ telefonem – žádné zdlouhavé přibližování a vyměřování. Jediný drobný problém se objeví u čtení diakritiky (umístěné v QR). S tou si bohužel aplikace neporadí (platí pouze pro WP7.X).

Lupa

Aktualizace (21.7.2013):

Kukátko umí ještě jednu užitečnou funkci, která využívá integrovaného translatoru. Pokud s telefonem zamíříte na jakýkoliv cizojazyčný text a kliknete na tlačítko "vyhledat text", na displeji se označí všechna slova a po kliknutí na "přeložit" dojde k jejich překladu (přímo na fotkce). Totožnou funkci nabízí i smostatná aplikace Bing Translator.

Lupa Lupa Lupa


Další funkce

Tlačítko s lupou a nastaveným Bingem však skrývá i několik zajímavých funkcí. Tyto funkce však nejsou dostupné pro náš region a je třeba udělat drobnou změnu nastavení. Konkrétně změnit region pro vyhledávání (Nastavení > jazyk+oblast > jazyk prohlížeče a vyhledávání> Angličtina (Spojené státy) ) a provést restart telefonu. Pokud následně kliknete znovu na tlačítko s lupou, uvidíte spoustu nových funkcí.

Lupa Lupa Lupa

 

Více obsahu

Standardní vyhledávací obrazovka obsahuje i další záložky nabízející relevantní obsah (pro USA). Zejména se jedná o různé místní nabídky, videa, kina, titulky apod. Některé položky (pokud vám samozřejmě nevadí angličtina) jsou využitelné i u nás (např. kina).

Lupa Lupa Lupa Lupa Lupa

 

Rozpoznávání hrajících skladeb

Podstatně zajímavější jsou však další ikonky, které přibydou ve spodní liště. Jednou z nich je ikonka s notou. V podstatě se jedná o šikovný rozpoznávač přehrávaných skladeb (obdoba aplikace Shazam), který obsahuje i historii. Pokud tedy v rádiu uslyšíte jakoukoliv neznámou skladbu a bude chtít znát jejího interpreta, vezmete do ruky telefon, a po dvou kliknutích budete znát odpověď. Rozpoznávání funguje velice dobře.

Lupa Lupa Lupa

 

Průvodce

Druhou novou ikonkou je průvodce. Jedná se o službu, která ve vašem okolí vyhledá zajímavá místa, restaurace, kulturu apod. V našich končinách však chybí aktualizovaná databáze a výsledků tak příliš nezískáte.

Lupa Lupa Lupa

 

Windows Phone 7.X

V případě starší verze systému jsou možnosti podstatně širší. Díky možnosti odemknout přístroj a nahrávat neoficiální aplikace je možné používat aplikaci Search Key Settings a tlačítku s lupou tak přiřadit téměř libovolnou funkci. Více informací se dočtete v samostatném článku: Search Key Settings – Libovolná funkce po stisku tlačítka s lupou.

Search key


Komentáře (9)

Jindřich Lukeš

19 | 06 | 13 22:21
Jediné, co mě napadá je lokalizace LIVE účtu. Používám UK účet, kde je hudba a její nákupy standardně povelena. Je tedy možné, že je to navzájem provázáno. 0

MikyWoW

19 | 06 | 13 21:15
Rozpoznávání skladeb se mi taky nezobrazuje. QR čtečka češtinu umí ale asi jen na WP8. 0

Grygi

19 | 06 | 13 19:09
Veškeré nastavení jsem změnil na USA a stále nic. Nokii mám z Polska od Orange, je možné aby tato funkce byla operátorem blokována? To by mě naštvalo. Vcelku mě potěšilo to rozpoznání skladeb přímo v základu, na to jsem se těšil. Zkoušel jsem i jiná různá nastavení spustit/vypnout a stále nic. EDIT: Takže průvodce jsem již zprovoznil. Já blbec jsem měl vypnuté zjišťování polohy. Při zapnutém zjišťování polohy a zapnutém používání mé polohy (pod nastavením lupy) se již zobrazuje průvodce. Napadlo mě povolit mobilní data, že se tím také spustí i rozpoznání hudby, ale to nepomohlo. 0

jozefg

19 | 06 | 13 19:03
Tiez som to skusal prestavit vyhladavanie ale nepomohlo. Nasledne som nastavil vsetko na USA a takisto mi nedalo tie dalsie dva ikony na vyber. Tak neviem kde je chyba 0

Jindřich Lukeš

19 | 06 | 13 18:27
Doporučuji vše zkusit nastavit na USA a pak restart...uvidíme, co se zobrazí 0

Grygi

19 | 06 | 13 17:46
Taktéž děkuji za super informaci. Bohužel i po přenastavení jazyku vyhledávače a následovném restartu se mi nepodařilo zobrazit rozpoznání skladeb a průvodce. Více obsahu jako kina, zprávy a pod. fungují. Jen ty 2 nové ikony v dolní liště tam nemám. Netuším, kde by mohl být problém? Kdyby měl někdo stejný problém a podařilo se mu to vyřešit, budu vděčný za každou radu. 0

Jindřich Lukeš

19 | 06 | 13 17:13
Děkujeme za uznání....v současné době připravujeme nový web, kde i QR kód bude součástí. Já osobně např. používám různé doplňky do prohlížečů, které z libovolného odkazu vytvoří QR. Není to sice úplně elegantní řešení, ale je rychlé a univerzální. 0

Met

19 | 06 | 13 16:49
Hezké, díky za info ... Dokonce tak hezké, že mi to nedalo abych se zde zaregistroval, pochválil vaši práci a předal podnět k vylepšení. Každopádně jsem na wmmanii denně (Články, nikoli fórum). Dokonce jsem si dal tu práci udělit Vám lidi vyjímku v adblocku. Určitě si tyto stránky zaslouží mou podporu alespoň takto. Netvrdím, že je wmmania můj jedinný zdroj informací k WP8, avšak oproti jiným informačním zdrojům postrádám jednu "fičuru". Zabřednu-li na zahraniční stránky recenzující nějakou appku, vždy, a nebo alespoň v převážné většině, je přítomen onen v článku zmiňovaný QR kód s přímým odkazem přímo na tu aplikaci na storu. Proto bych vás za všechny vaše fanoušky chtěl tímto poprosit o doladění vašich recenzí k dokonalosti přidáním QR odkazů. Ď, 0

Jindřich Lukeš

19 | 06 | 13 14:03
V tomto článku si ukážeme, jak co nejefektivněji používat tlačítko s lupou, které se na Windows Phone zdá být naprostou zbytečností – především v ČR. http://wmmania.cz/clanky/zaciname/jak-efektivne-pouzivat-tlacitko-s-lupou-na-windows-phone/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Fitbit – oficiální aplikace pro sportovní náramek (aktualizováno)

(30.3.) : Vylepšený monitoring spánku.// Oficiální aplikace umožňující ovládání a synchronizaci chytrých fitness náramků Fitbit s operačními systémy od Microsoftu.

Tereza Kratochvílová | software 30 | 03 | 17