Jak fotí Nokia Lumia 920 – Nejlepší fotomobil současnosti?

V dnešním podrobném testu se zaměříme na fotografické funkce Nokie Lumie 920 za různých světelných podmínek. Potvrdí Lumia pozici nejlepšího fotomobilu současnosti?

Jedním z největších lákadel nové Nokie Lumie 920 je jednoznačně fotoaparát. Ačkoliv řada odborníků focení mobilem stále zatracuje, velké procento uživatelů v podstatě nefotí ničím jiným. Pro mnohé je dokonce kvalita mobilního fotoaparátu rozhodujícím parametrem. Tento postoj je pochopitelný. Každému se nechce nosit další přístroj na focení, a v mnoha situacích je mobilní telefon jedinou možností, jak fotku pořídit.

V souvislosti s fotoaparátem se o Lumii 920 hodně mluví. Již od oficiálního představení se na internetu objevují různé více či méně věrohodné testy a srovnání s jinými přístroji. Jelikož tento model již v redakci testujeme, rozhodli jsme se, ještě před zveřejněním samotné recenze, připravit tento souhrnný článek.

Základem jsou fotografie pořízené za účelem detailního srovnání s konkurenčním modelem HTC 8X, ze kterých jsme vybrali ty nejnázornější. Doporučuji také přečtení samotných srovnávacích článků, kde je možné vidět zásadní rozdíly mezi jednotlivými fotoaparáty.

1) Fotoaparát - Noční snímky: Nokia Lumia 920 vs. HTC 8X (1.díl): Srovnání fotoaparátů (noční snímky) 
2) Fotoaparát - Denní světlo: Nokia Lumia 920 vs. HTC 8X (2.díl): Srovnání fotoaparátů (denní světlo)
3) Fotoaparát - Umělé osvětlení: Nokia Lumia 920 vs. HTC 8X (3.díl): Srovnání fotoaparátů (umělé osvětlení)

 

Základní parametry

Ještě než se pustíme do samotného hodnocení výsledných fotografií, je třeba si říci základní parametry fotoaparátu a možnosti jeho nastavení. Lumia 920 disponuje snímacím sensorem společnosti Carl Zeiss o rozlišení 8,7 Mpx s maximálním rozlišením snímků 3552 x 2448 pixelů. Světelnost objektivu se zastavila na hranici F2.0 a nejširší ohnisko na 26 mm. Fotoaparát doplňuje vestavěný pulsní duální blesk s maximálním teoretickým dosahem 3 m (s možností použití jako přisvětlovací diodu autofocusu). Zoom je k dispozici pouze standardní digitální (4x).

Zásadní konkurenční výhodou je optická stabilizace (pro focení i video) doplněná o BSI senzor pro focení za horších světelných podmínek.

Samozřejmostí je samostatné dvoupolohové tlačítko spouště (stejně jako u ostatních Windows Phone přístrojů).

Vlastní ovládací software je poměrně strohý (oproti konkurenčnímu HTC). Nastavit zde můžete scenérii (automaticky, detail, noční, noční portrét, sport, podsvícení), ISO (automaticky, 100, 200, 400, 800), expozici (-2 až +2), vyvážení bílé (automaticky, oblačno, denní světlo, fluorescentní, zářivý), poměr stran (16:9, 4:3), blesk (automatický, vypnuto, zapnuto) a také pomocné zaostřovací světlo (vypnuto, zapnuto). Funkce pro focení panoramat je dostupná skrze další doinstalovatelnou aplikaci. Zajímavé je, že ačkoliv výrobce udává přítomnost různých „barevných filtrů“ (Sepia, Greyscale, Solarize apod.) v menu je nenalezneme.

 

Noční snímky

Lumia 920 vs. HTC 8X

Pokud někde fotoaparát Lumie 920 skutečně vyniká, je to focení za špatných světelných podmínek. Snímky pořízené v noci jsou naprosto bezkonkurenční, a to napříč všemi současnými chytrými přístroji.

Základem pro pořízení takovýchto snímků je nejen kvalitní hardware, ale také optimalizovaný software. Fotoaparát v Lumii 920 disponuje dobrou světelností (F 2.0), obsahuje BSI sensor a především kvalitní optickou stabilizaci. Díky těmto prvkům je možné, aby ovládací software volil delší expoziční časy (v některých případech až několikanásobné oproti konkurenci). Výsledkem jsou snímky zachycující podstatně více světla se zachováním dostatečné ostrosti obrazu.

Níže přikládám několik snímků pořízených v úplné tmě případně doplněné o běžné pouliční osvětlení. Doporučuji také zhlédnout porovnání s HTC 8X, kde jsou vidět ještě výraznější rozdíly.

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920

(Foceno bez blesku v plně automatickém režimu – klasický, noční)

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920

(Foceno s bleskem v plně automatickém režimu)

Blesk

Při samotném focení bylo možné pozorovat také nový způsob práce s bleskem. Lumia 920 totiž používá blesk nejen při pořízení samotné fotografie, ale také jako pomocné světlo autofocusu. Pokud se tedy snažíte zaostřit, fotoaparát zapne diodu a cíl si osvítí. V praxi je tak podstatně větší procento snímků ostrých na první pokus. Tato funkce není nová (u běžných fotoaparátů naprosto standardní), ale málokterý výrobce ji do svého přístroje implementuje.

Lumia 920 se od většiny ostatních přístrojů liší i v použití samotné diody při domáčknutí spouště. V praxi lze focení přirovnat ke klasickým fotoaparátům, kde dioda pouze „bleskne“ (velmi krátce osvítí prostor). Oproti tomu ostatní výrobci vsází spíše na metodu, kdy přisvětlovací dioda svítí delší dobu.

Software také zvládne dle vzdálenosti předmětu světlo z blesku „správně dávkovat“, což v praxi znamená, že pro předměty ve větší blízkosti fotoaparátu je použito méně intenzivní světlo. Bohužel blesk v případě Lumie 920 není bezchybný. Problémy se objevují především u focení vzdálenějších předmětů, jelikož maximální intenzita svitu diody je o poznání menší než u některých konkurenčních přístrojů. Pokud tedy budete fotit ve větší místnosti, snímky s bleskem budou podstatně tmavší.

 

Horší světelné podmínky/umělé osvětlení

Lumia 920 vs. HTC 8X

Fakt, že Lumia 920 fotí perfektně v noci, je pozitivní, ovšem je třeba si říci, kolikrát běžný uživatel potřebuje fotit v noci. Z mého pohledu je podstatně důležitější, jako fotoaparát fotí za běžných (vnitřních) podmínek. Většina snímků z mobilních fotoaparátů totiž pochází z místnosti (z domova, baru, party apod.)

Jak již jistě tušíte, v případě horších světelných podmínek Lumia 920 opět exceluje. Princip focení v tomto prostředí je totiž velmi podobný tomu v noci, který jsme si vysvětlily v předchozí kapitole. Nezbývá tedy než připojit několik ukázkových fotografií.

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920

(Foceno bez blesku v plně automatickém režimu)

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920

(Foceno s bleskem v plně automatickém režimu)

 

Dobré světelné podmínky (denní světlo)

Vzhledem k ročnímu období a špatným klimatickým podmínkám není možné v současné době testovat přístroj za objektivně dobrých světelných podmínek. Současné venkovní prostředí je z hlediska fotografování bráno spíše jako náročné, a proto je nutné brát výsledné fotografie v tomto kontextu.

Právě fotografie za denního světla byly ještě před týdnem velkou neznámou. Většina doposud prezentovaných snímků totiž pocházela z noci a nikdo v podstatě nevěděl, jak Lumia 920 fotí ve dne (což bylo poněkud zvláštní). Při praktickém testování se však příčina neuveřejnění klasických denních snímků ihned objevila. Nokia Lumia 920 totiž za lepší světelných podmínek nefotí nijak výjimečně. Spíše by se dalo říci, že „pouze“ o málo lépe než průměrně.

Ačkoliv v samotném srovnání s konkurenčním HTC 8X Lumia jasně dominovala, výsledné snímky nebyly ani zdaleka dokonalé. Asi nejzávažnějším problémem je podání barev, které v mnoha případech neodpovídá skutečnosti. Lumia má tendenci snímky více "přibarvovat“.

Celkově snímky vypadají velmi „tuctově“, což můžete sami zhodnotit na fotografiích níže.

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920

Závěrečné hodnocení

Po zhlédnutí fotografií výše, je zřejmé, že Nokia ve své propagaci modelu Lumia 920 skutečně nelhala. Pokud porovnáme fotografie pořízené za horších světelných podmínek (noc, místnost, umělé osvětlení), jednoznačně musíme říci, že Lumia 920 fotí nejlépe ze všech současných mobilních telefonů (s výjimkou speciální Nokie PureView).

Pokud však srovnáme fotografie pořízené za běžného venkovního světla (i když v tomto testu spíše nepříznivého) výsledky nejsou nijak výjimečné a jen o málo překonávají dnešní průměr (špičkových chytrých zařízení). V tomto směru je tedy ještě velký prostor pro zlepšení, která se mohou objevit v následujících aktualizacích systému.

Komentáře (4)

htcjirka

17 | 12 | 12 17:10
PR1.1 a zlepseni fotoaparatu.. http://wmpoweruser.com/upcoming-nokia-lumia-920-pr1-1-update-to-improve-camera-performance/ 0

Jindřich Lukeš

17 | 12 | 12 16:02
Díky, opraveno 0

Hrdlodus

17 | 12 | 12 15:47
Zhlédnout se "z". Je to dobrá rada, ne provokace, tak to po přečtení smažte. 0

Jindřich Lukeš

12 | 11 | 12 15:48
V dnešním podrobném testu se zaměříme na fotografické funkce Nokie Lumie 920 za různých světelných podmínek. Potvrdí Lumia pozici nejlepšího fotomobilu současnosti? http://wmmania.cz/clanky/recenze/jak-foti-nokia-lumia-920-nejlepsi-fotomobil-soucasnosti/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Cloud Camera Roll Cleanup - jednoduchý úklid záloh fotek na OneDrive

Jednoduchá aplikace, která pomůže v organizaci pořízených fotografií a jejich záloh na OneDrive.

Stanislav Forejt | software 16 | 06 | 17