Jaká jsou omezení Android aplikací na Windows 10 Mobile?

V tomto článku naleznete souhrnné informace týkající se funkčnosti Android aplikací na Windows 10 Mobile a jejich současných omezeních.

Podpora Android aplikací na Windows 10 Mobile je velké téma. Původní spekulace se proměnily v reálný projekt (Astoria), který má již své výsledky. Do několika podporovaných modelů je totiž možné aplikace z Androidu bez předchozích úprav skutečně nainstalovat a některé fungují relativně dobře. 

TIP: Jak instalovat Android aplikace do Windows 10 Mobile (podrobný návod)

Project Astoria je stále ve vývojové fázi a pravděpodobně nebude dokončen do vydání finální verze systému letos na podzim, což s sebou samozřejmě nese celou řadu omezení. Jednou větou je však třeba dodat, že i vývoj aplikací a samotného systému Android stále pokračuje, tudíž i Microsoft bude muset postupně na změny reagovat. Jinými slovy, vždy se najde něco, co nebude tak docela fungovat.

V tomto článku se zaměříme především na aktuální stav, který se do spuštění finální verze systému může ještě výrazně změnit. Další změny mají přijít do konce roku, viz obrázky na konci článku.

TIP: Seznam Android aplikací fungujících ve Windows 10 Mobile (průběžně aktualizováno)


Google služby

Jedním z největších omezení je nemožnost používat Google služby. Aplikace, které jsou na tyto služby přímo navázány tak nefungují, nebo je jejich funkčnost částečně omezena. Například se nelze přihlásit, nelze vyhledat polohu apod. Některé z těchto problému lze obejít, ale ve velké části aplikací omezení zůstávají. Do konce roku je v plánu Google služby postupně nahradit službami Microsoftu, ale tato změna bude vyžadovat drobné úpravy původní aplikace. Takto upravenou aplikaci následně bude nutné publikovat standardně v Micorosft Storu. Již se tedy nebude jednat o klasickou Android aplikaci instalovanou pomocí staženého APK souboru.

TIP:  Jak odstranit závislost stažených Android aplikací na službách Googlu (návod)


Notifikace a dlaždice

V současné době aplikace s Androidu nejsou napojeny na systém upozornění a nepodporují živé dlaždice. Vlastní používání aplikací se tak musí omezit na jejich ruční spuštění přes statickou dlaždici. Pokud je aplikace vypnutá, žádné informace z ní nedostanete. Podobně jako u Google služeb bude toto v budoucnu řešeno skrze služby Microsoftu, ovšem opět s nutností úprav aplikace.


Problematické využívání některých systémových funkcí

Aktuální vývojová verze prostředí umožňující běh aplikací pro Android  má ještě řadu nedostatků, mezi které patří i přístup k některým systémovým funkcím. Například u některých aplikací nelze přímo spustit fotoaparát, nelze komunikovat přes BT apod. V tomto případě se dá ale očekávat, že se vše do finální verze systému podaří doladit.

Ostatní

Systém Android má celou řadu specifik, kterými se od Windows 10 Mobile liší a i to je třeba při podpoře aplikací zohlednit. V současné verzi tak není možné používat widgety, nahradit obrazovku pro vytáčení, zámek displeje, používat živé tapety, správce úloh, vyzvánění apod. Kompletní seznam je uvedený na obrázku níže. Tento seznam nepodporovaných funkcí je zároveň tím, na kterém Microsoft intenzivně pracuje, a funkce zde uvedené by měly být doplněny do systému do konce letošního roku.

Kompletní přehled

V kompletním přehledu níže naleznete seznam všech podporovaných i nepodporovaných funkcí Android aplikací v operačním systému Windows 10 Mobile (s výhledem do konce roku).

Komentáře (3)

cipisek

08 | 09 | 15 11:43
Potřeboval bych poradit s L800, přestalo mi fungovat "kukátko" když jsem stiskl lupu otevřela se mi obrazovka kde jsem si mohl zapnout čtečku qr kodu a ještě nějaké dvě možnosti. Pamatuji si, že jsem si kvůli tomu měnil v nastavení "oblast+jazyk ->místní nastavení systému - na angličtinu. Když jsem teď potřeboval qr zjistil jsem, že se mi otevírá IE a stránka Bing :-/ Už je to dávno co jsem si to nastavil ať mi to funguje, tak je pravděpodobné, že jsem něco opoměl a ono místní nastavení asi nestačí. Dík za radu 0

Jindřich Lukeš

08 | 09 | 15 11:30
Forum je zatím plánováno výhledově, tedy spamuj :) 0

cipisek

08 | 09 | 15 10:16
No mě by zajímalo jak to bude s bezpečností, když budou povolovat přístup k dalším a dalším funkcím v telefonu. Nakonec bude wp jen další děravý android. :-/ mimichodem jak to vypada s förem wmmanie? Potřeboval bych radu a nechci spamovat v komentářích. :-) 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Jaké jsou možnosti propojení počítače s Windows 10 a telefonu s Androidem?

Microsoft průběžně pracuje na užší provázanosti telefonů a počítačů s různými operačními systémy. V tomto článku naleznete průběžně aktualizovaný přehled aktuálních možností.

Jindřich Lukeš | články 27 | 07 | 17

Windows 10 Insider Preview v. 16241 pro PC a 15320 pro telefony

Nové Fast Insider sestavení, které pro PC přináší několik vylepšených funkcí a pro telefony především opravy chyb.

Jindřich Lukeš | články 14 | 07 | 17