Kubík SMS - Jak posílat SMS z Windows Mobile ZDRAMA! (1.díl)

Kubík SMS je jednoduchá a nenáročná aplikace, která nabízí několik zajímavých funkcí. Hlavním cílem aplikace je snadné posílání SMS pomocí datových připojení (GPRS, EDGE, Wi-Fi atd).

Určitě mi dáte za pravdu, že pohled na vyúčtování za mobilní služby, zejména koncem měsíce, není zrovna příjemný. Dokonce bych řekl, že někdy až hrozivý :) Operátoři si někdy účtují až přemrštěné ceny a to hlavně za SMS. Určitě si říkáte, že s tím těžko něco uděláte, ale opak je pravdou. Již řadu let všichni tři čeští mobilní operátoři umožňují posílat SMS z internetových SMS bran zdarma. Tato možnost je však využitelná pouze z PC, které je většinou v práci nebo doma. Ale co dělat když jsem s mobilem venku? Řešení je poměrně jednoduché, stačí mít ve svém Windows Mobile zařízení nainstalovaný příslušný program, který spojení s SMS bránou zprostředkuje (pomocí GPRS, popř. Wi-Fi).

Nyní se naskýtá otázka, když už budu mít příslušný program kolik tedy ušetřím?
Jak už bylo výše zmíněno, samotné odeslání SMS přes bránu je zdarma. Zaplatíte pouze za data, která putují z Vašeho zařízení přes internet k bráně. Dle dlouholetých zkušeností mohu objektivně říci, že jedna SMS (samozřejmě také záleží na počtu znaků) "spotřebuje" 2-5 kB. U většiny tarifů i předplacených karet se cena za 1 kB pohybuje v řádu 0,05-0,07 Kč (za standardní SMS tedy zaplatíte průměrně 18 haléřů). V této chvíli ale pozor na účtování mobilních operátorů za přenesená data. Pouze Vodafone účtuje po jednom kilobajtu. T-Mobile účtuje bohužel již po pěti kilobajtech. To v praxi znamená, že za SMS o velikosti 2 kB zaplatíte vždy 5kB (tedy cca. 30 haléřů). Ale i v tomto případě se tato služba několikanásobně vyplatí. Nejlépe jsou na tom ti, kteří mají nějaký neomezený datový tarif, pro ně je pak taková SMS zcela zdarma. Výjimkou však je O2 pro jehož uživatele je tento způsob posílání SMS nevhodný (pokud nevlastní datový tarif), jelikož je účtováno za data v 10ti minutových intervalech.



Kubík SMS

Nyní se zaměříme na konkrétní program, pomocí kterého můžete SMS ze svého zařízení posílat. Prvním, velice zdařilým programem, je "Kubík SMS" (DreamCom).

Kubík SMS je jednoduchá a nenáročná aplikace, která nabízí několik zajímavých funkcí. Po instalaci a spuštění programu, jenž si můžete stáhnout výše nebo na domovských stránkách autorů, se zobrazí jednoduché rozhraní, které je téměř totožné s klasickým editorem SMS zpráv. V horní části se vyplňuje číslo příjemce, samozřejmě je možné ho vložit i z adresáře, dále pak výběr SMS brány (nejužitečnější při posílání na přenesená čísla) a na závěr vlastní text.



Příchozí SMS zpráva pak vypadá nějak takto:



Zde narážíme na první menší nedostatek. Bohužel při využití veřejných sms bran není možné nijak nastavit, aby se odeslaná zpráva příjemci zobrazila pod Vaším telefonním číslem. (tato možnost je podporována, jen u placených bran. viz níže). Další nepříjemností je reklamní odkaz na začátku každé SMS, který odstraníte jedině zakoupením licence na plnou verzi aplikace, která vyjde na 99 Kč za rok.

Kubík nabízí i další možnosti nastavení. Jedná se konkrétně o volbu velikosti fontu, zobrazení progress baru, vkládání připravených smajlíků a hlavně integrace do klasického Outlooku. U integrace se trochu pozastavím. Autoři slibují úplnou integraci, která by měla vypadat tak, že pokud kliknete u klasické příchozí SMS na tlačítko "Odpovědět", automaticky se spustí Kubík. Bohužel při testování (na WM 6.5 v módu SMS konverzací) se mi tuto funkci nepovedlo zprovoznit a aplikaci tak bylo nutné pouštět ručně. Je možné že na předchozích verzích Windows Mobile (5.0, 6.0 a 6.1) bude vše fungovat bez problémů.



Pokud byste chtěli mít přehled o odeslaných SMS, možnost je zálohovat, popř. odesílat přímo z internetu, bude potřeba se zdarma zaregistrovat na webu sms.nastym.cz. Zde si pak také můžete předvybrat zprostředkovatele placených zpráv. Na výběr jich je hned několik. Cena za jednu SMS je pak nejníže stanovena na 0,76 Kč. U placených SMS je u zprávy příjemci zobrazováno také Vaše telefonní číslo.




Osobně si myslím, že posílaní SMS přes internet dokáže značně ušetřit náklady za používání mobilního telefonu. Při běžném odeslání 200 SMS měsíčně pomocí standardního tarifu (1,19 Kč/SMS) je možné ušetřit 178 Kč. U majitelů SIM karet Vodafonu je to téměř dvojnásobek. Jedinou nevýhodou je nemožnost kontroly doručení pomocí klasických doručenek, případně otravné zobrazení odkazu ve zprávě u neplacené verze programu.

Komentáře (0)

Mohlo by vás zajímat

Playcast – multimediální přehrávač s možností streamu

Playcast je pokročilá aplikace sloužící jako multimediální přehrávač, který nabízí také možnost streamu.

Tereza Kratochvílová | software 19 | 08 | 16

Star Walk 2 – odkryjte tajemství vesmíru se skvělou aplikací

Star Walk 2 je aplikace sloužící pro určení polohy hvězd, planet, souhvězdí, komet, mlhoviny a další.

Tereza Kratochvílová | software 16 | 08 | 16

Spoticast – neoficiální klient Spotify pro Windows 10 (Mobile)

Spoticast je aplikace fungující jako neoficiální Spotify klient pro všechna zařízení s Windows 10.

Tereza Kratochvílová | software 07 | 08 | 16

Fantasia Painter - bezkonkurenční editor fotografií pro Windows Phone (aktualizováno)

Fantasia Painter Free je skvělá aplikace na úpravu fotek, která hravě zvládne konkurovat i těm nejlepším fotoeditorům dostupných pro Android a iPhone.

Tereza Kratochvílová | software 27 | 06 | 16

gMaps – Google mapy pro telefon i PC/tablet nyní s podporou offline režimu

Aktualizace (24.4.): Nová podpora offline režimu a plánování tras s průjezdními body.// V dnešním článku si představíme povedenou aplikaci, která přinese Google mapy do vašeho mobilního zařízení.

Tereza Kratochvílová | software 25 | 04 | 16