Meon

Určitě jste se setkali s flashovými hrami, kde jste museli různě nastavit zrcadla/ hranoly, tak aby světelný paprsek prolétl od zdroje až k nějakému cíli. Společnost Manbolo použila tento námět a zpracovala ho do podoby hr pro WM Meon.

Meon je k dispozici ve dvou verzích; „demu“ a plné hře. Píši demo v uvozovkách, protože se dá považovat skoro za sólo hru, která vám chvíli vydrží. Demo verze obsahuje 31 úrovní z plných 120.

Hra má sympatickou, jednoduchou grafiku. Škoda jen, že ne vždy využívá plnou plochu diplaye a nepřizpůsobuje se landscape režimu. Beru to jako nedostatek proto, že ovládání pomocí D-padu mi při této hře přišlo přirozenější, než ovládání pomocí diplaye. Ovládání pomocí display je perfektní, ale přece jenom člověk se lépe soustředí, když vidí celou herní plochu. Bohužel nová PDA zpravidla nemají D-pad, a díky absenci landscape zobrazení nelze využít šipky na HW klávesnici.

Ve hře se nachází uvězněné meony, elementární částice, které osvobodíte osvícením paprsku dané barvy. Ten rozvádíte od lamp pomocí zrcadel, rozdělovačů (ten vstup rozštěpí na 2 směry), popř. hranolu rozkládající světlo na jednotlivé barevné složky. Dále můžete pro změnu barvy světla také použít filtry.

Celý princip je vysvětlen v prvních 4 levelech. Počet i prvky máte v každé úrovni už dány. Cílem je osvobodit všechny meony. Poté už jen přemýšlíte a přemýšlíte. Pokud byste si opravdu nevěděli rady, tak Vám hra nabízí 2 nápovědy – umístění 2 prvků v prostoru. Často pomůže, ale setkal jsem se i s nápovědou, která mě celkem dost zmátla.

Často se v levelech objevuje podobný princip, jen je postupně o nějaký ten prvek zkomplikován. To by sice mohlo vést k stereotypu, naštěstí autoři měli cit a hra s gradováním přestane ve správný moment a začne používat jiný prvek. Díky tomu je hra o něco svižnější, neupadá ale do stereotypu.

Tato hra mě mile překvapila. Je velice jednoduchá a extrémně návyková (pokud Vám tedy nevadí trocha přemýšlení). Při psaní této recenze jsem hrál demo, ale po jeho dohrání jsem si musel zahrát i plnou hru. Po okusení několika vyšší úrovní jsem dospěl k zjištění, že hra mi určitě vydrží ještě dlouho.

Hru můžete stahovat (demo) nebo koupit na oficiálních stránkách http://www.manbolo.com/meon.php, popř. na Marketplace.

 

meon meon meon meon meon

 

Komentáře (0)