Meteoservis – nejen profesionální předpověď počasí (podrobná recenze)

Aplikace Meteoservis je velice komplexní nástroj pro podrobnou předpověď počasí, který kromě klasických informací nabízí i celou řadu grafů, satelitních a radarových snímků a dalších funkcí. Navíc pochází od českých autorů.

Meteoservis je profesionální meteorologický servis určený pro ČR a SR, který informace nepřebírá z jiných serverů, ale sám interpretuje výstupy numerických modelů. Obsahuje detailní předpověď počasí po třech hodinách i dlouhodobou předpověď na 5 dní dopředu včetně pocitové teploty a slovní předpovědi. Dále zobrazuje radarové a satelitní snímky (teploty, srážky, blesky, oblačnost, …), grafy teplot, tlaku, větru apod. Samozřejmostí je zobrazení informací na živé dlaždici a zamykací obrazovce.

Aktualizace

(29.9.2015): Oblíbený Meteoservis se dočkal nové verze 3.0, která přináší mnoho podstatných novinek a vylepšení. Co se tedy změnilo?

  • po první instalaci se zobrazí uvítací prezentace seznamující uživatele s aplikací, v případě vydání nové aktualizace se zobrazí prezentace ukazující novinky
  • celkově přepracovaný design uživatelského prostředí, které je nyní modernější a přehlednější
  • nový denní přehled počasí vč. slovní předpovědi na jednotlivé části dne
  • více informací u detailní předpovědi
  • nový přehled počasí vč. přepracovaných grafů
  • možnost volby barevného schématu aplikace i samotných ikon
  • nové dlaždice na úvodní obrazovku
  • nová ikona deštník znázorňující pravděpodobnost, s jakou budete potřebovat deštník (tzn. pravděpodobnost srážek)
  • a další možnosti

Popis starší verze (2.0)

Funkcí a možností, které aplikace Meteoservis nabízí, je spousta, jejich dostupnost záleží na použité (zakoupené) edici. Celkem existují tři: Lite, Standard a Pro. Kromě funkcí se liší i cenou. Placené edice mají možnost vyzkoušení před jejich zakoupením.

 

Meteoservis Lite

Lite edice je zdarma a obsahuje předpověď počasí na tři dny aktualizovanou jednou denně, přehled počasí s grafem teplot a srážek, radarové snímky srážek v ČR/SR a satelitní snímky oblačnosti v Evropě. Historie je v Lite edici omezena na 12 snímků. Informace lze připnout jako živou dlaždici na domovskou obrazovku nebo zamykací obrazovku.

Meteoservis

Standardní edice stojí 40Kč a obsahuje předpověď počasí na pět dnů aktualizovanou minimálně dvakrát denně, radarové snímky srážek v ČR/SR a satelitní snímky oblačnosti v Evropě bez omezené historie, přehled počasí s grafem teplot a srážek, automatický výběr předpovědi podle pozice, mapu aktuálních teplot ČR a SR, radarové snímky srážek v Německu a graf rychlosti větru. Informace lze připnout jako živou dlaždici na domovskou obrazovku nebo zamykací obrazovku. Navíc lze připnout i radarové a satelitní snímky a mapy.

Meteoservis Pro

Edice Pro vás vyjde na 80Kč a oproti Standardní edici obsahuje navíc mapu synoptických situací v Evropě, graf teplot, atmosférického tlaku a rychlosti větru a mapu bleskové aktivity v celé Evropě pro jejich snazší předpověď. Navíc je přislíbena funkce zvaná „Předpovědní analýza“ poskytující nástroje pro přímé prohlížení výstupů a grafů numerických modelů sloužících k tvorbě předpovědí.

 

Pro demonstraci všech funkcí si ukážeme nejvyšší edici této aplikace Meteoservis Pro. Po jejím spuštění se zobrazí aktuální předpověď na dnešní den včetně slovní předpovědi. U každé teploty je i tzv. pocitová teplota. Po spuštění si lze také často všimnout humorných hlášek „Počkejte na dobré počasí…“ a „Chystám dobré počasí…“ maskujících klasickou hlášku o načítání dat.

Na další obrazovce naleznete detailní předpověď na pět dní (u Lite edice tři dny) ve tříhodinových intervalech. Lze si tak vytvořit představu, jak bude v jednotlivých částech dne či noci.

Třetí obrazovka obsahuje předpovědní grafy pro následující dny. Na grafech je vidět předvídaný vývoj teplot, srážek, tlaku a rychlosti větru.

Poslední obrazovka ukazuje aktuální stav počasí pomocí satelitních a radarových snímků a map. V plné verzi aplikace jsou zde: Radarové snímky (srážek) ČR, Radarové snímky (srážek) SR, Satelitní snímky (oblačnosti) Evropy, Synoptická situace v Evropě, Aktuální teploty v ČR a SR, Blesky ve střední Evropě a Radarové snímky (srážek) Německa.

Veškeré informace lze zobrazit na živé dlaždici připnuté na domovskou obrazovku a mít tak neustále přehled. U dlaždice lze nastavit libovolné informace pro obě její strany. Možností je zde celá řada. Ve WP8.1 je podporována také průhledná dlaždice.

Stálý přehled lze získat také připnutím informací na zamykací obrazovku. Můžete zvolit typ zobrazené informace a obrázek na pozadí. Použít můžete Bing pozadí, vlastní obrázek (přístup je i na OneDrive), příp. jednu z dalších obrázkových služeb. Pozadí můžete libovolně ztmavit pro zvýraznění informací s předpovědí. Předpověď lze opatřit časovou značkou s informací o poslední aktualizaci dat.

V nastavení kromě dlaždic a zamykací obrazovky popsaných výše naleznete také např. výběr místa pro předpověď počasí. To může být na základě vaší polohy nebo dle vlastního výběru. Navíc lze nastavit kompenzace teploty, což znamená kalibraci tepoty pro větší města nebo místa s větší nadmořskou výškou. Pokud tak předpověď pravidelně neodpovídá realitě o pár stupňů jedním směrem (nahoru/dolu), můžete nastavit kompenzaci teploty a předpověď pro svou oblast zpřesnit.

Vybrat můžete také, jaké informace a v jakém pořadí se budou zobrazovat v aktuálním stavu počasí mezi radarovými a satelitními snímky a mapami. Nastavení automatické aktualizace dat a připojení pouze přes WiFi je samozřejmostí. Neobvyklou funkcí je možnost rychlé aktualizace dat pomocí krátkého zatřepaní s telefonem. To je však možné pouze na obrazovce aktuálního stavu počasí (radarové a satelitní snímky a mapy).

Poslední obrazovka nastavení obsahuje volbu zobrazení obrázku v hlavičce aplikace, jazyka aplikace, přepínač zobrazení rychlosti větru km/h a m/s a také volbu světlého motivu.

Aplikace Meteoservis je i ve své základní bezplatné Lite edici velice komplexním nástrojem pro podrobnou předpověď počasí a lze ji snadno zařadit mezi nejlepší svého druhu. Její vyšší placené edice pak neurazí ani zapáleného meteorologa. Pro běžného uživatele je však nutné zmínit jednu poměrně důležitou vlastnost. Aplikace je skutečně určena jen a pouze pro předpověď (zobrazovaná data vychází z numerických modelů) a neobsahuje aktuální data závislá na skutečném stavu počasí. Pokud tedy uvidíte např. na dlaždici určitou teplotu (týká se i pocitové), nejedná se o aktuální teplotu venku, ale pouze o tu předpokládanou. Zde je tedy přístup zcela opačný nežli v případě drtivé většiny ostatních aplikací, které kombinují aktuální data s předpovědí.

Pozitivem aplikace je také přístup vývojářů, kteří stále pracují na jejím zlepšování. V současnosti je očekávanou funkcí „Předpovědní analýza“ poskytující nástroje pro přímé prohlížení výstupů a grafů numerických modelů. Ta bude dostupná pouze v edici Pro.

Komentáře (2)

Hujer

24 | 06 | 14 09:24
Díky. Po delší době hodně solidně napsaný článek shrnující to podstatné o aplikaci bez zavádějících nesrovnalostí či nesmyslů, jak bývá v tété oblasti často zvykem. Je vidět, že autor si prostě dal tu práci a s aplikací chvíli žil... 0

Jindřich Lukeš

24 | 06 | 14 09:12
Aplikace Meteoservis je velice komplexní nástroj pro podrobnou předpověď počasí, který kromě klasických informací nabízí i celou řadu grafů, satelitních a radarových snímků a dalších funkcí. Navíc pochází od českých autorů. http://wmmania.cz/software/ostatni/meteoservis-2/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Windows 10 Insider Preview v. 16241 pro PC a 15320 pro telefony

Nové Fast Insider sestavení, které pro PC přináší několik vylepšených funkcí a pro telefony především opravy chyb.

Jindřich Lukeš | články 14 | 07 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17