Microsoft ruší integraci sociálních sítí ve Windows Phone 8.1

Microsoft u Windows Phone 8.1 zcela zruší veškerou integraci (nativní podporu) sociálních sítí (Facebook, Twitter, LikedIn apod.) a bude k nim možné přistupovat pouze přes oficiální (příp. neoficiální) aplikace.

Microsoft včera oficiálně uvolnil poměrně úzké skupině vývojářů preview verzi vývojářských nástrojů (SDK) pro Windows Phone 8.1. Netrvalo příliš dlouho a internet zaplavily informace o desítkách nových funkcí vč. doprovodných screenů obrazovek. My jsme vše bedlivě sledovali a postupně zaznamenávali do našeho velkého přehledu novinek: Windows Phone 8.1 (Blue) – Velký přehled novinek a vylepšení. Obecně lze říci, že Windows Phone 8.1 rozhodně nebude jedna z těch „nudných“ aktualizací, na které jsme byli doposud zvyklí (viz GDR1, GDR2 a GDR3), ale Microsoft představí skutečné novinky a vylepšení. Jedna informace však vyvolala poměrně velkou vlnu nevole.

Konkrétně se jedná o zrušení integrace (nativní podpory) všech sociálních sítí přímo v systému. Ano, skutečně je tomu tak a bohužel se jedná o ověřenou informaci. Hlavní výhoda operačního systému Windows Phone tedy s příchodem 8.1 zmizí.

Nejvýrazněji to pocítí uživatelé Facebooku, který byl se systémem nejvíce provázaný. Nejen že zmizí Facebooková alba z aplikace fotky, o čemž se již velmi dlouho spekuluje, ale k dispozici nebude ani napojení na kalendář (události, narozeniny) – zatím oficiálně nepotvrzeno, synchronizace kontaktů (vč. profilových fotografií) – zatím oficiálně nepotvrzeno a samozřejmě nepůjde ani přidávat příspěvky na zeď z aplikace Lidé. Zde je však třeba upozornit na propojení Facebooku a Twitteru přímo s Microsoft účtem, který dokáže řadu služeb "zprostředkovat". Právě synchronizace kontaktů (vč. fotografií) a událostí v kalendáři by mohla být realizována touto cestou (uživatel tedy v tomto směru nepozná rozdíl).

Microsoft tedy přechází na stejný koncept jako u Windows 8, kde taktéž není nic integrováno a každá sociální síť vyžaduje instalaci své oficiální aplikace. U Windows Phone 8.1 bude například aplikace Facebook v systému již předinstalována, ostatní aplikace pak bude možné standardně stáhnout ze Storu.

A jak tedy půjde rychle sdílet data na sociální sítě? Stejně jako na Windows 8, tedy po kliknutí na tlačítko v menu („Sdílet“) se zobrazí seznam kompatibilních aplikací, ze kterých si vyberete tu požadovanou.

Tyto negativní informace samozřejmě vyvolaly mezi uživateli Windows Phone vlnu nevole. Na druhou stranu je nutno být v tomto případě trochu objektivní. Ano, jedná se o krok zpět, ale bohužel zcela logický a nevyhnutelný. Na žádném konkurenčním systému nejsou sociální sítě takto integrovány, a pokud se ptáte proč, odpověď je poměrně jednoduchá. Finance. Ano, základním příjmem Facebooku, Twitteru apod. je zobrazování reklamy. Pokud však systém načte a „roztřídí“ data (mimo oficiální aplikaci), reklamy se nemají kde zobrazit a veškerý příjem tak mizí. Kromě samotné reklamy se hodí také připomenout často problémový a nespolehlivý integrovaný Facebook Chat v současné verzi systému. Zde v podstatě funkčnost systémové části přímo závisí na třetí straně. Pokud tedy např. Facebook provede jakoukoliv větší úpravu, Microsoft musí vydat update systému, který bude tuto úpravu zohledňovat. A v tuto chvíli je zřejmé, že vydávat aktualizace sytému v závislosti na změnách cizí služby není dost dobře možné.

Celá tato úvaha má však jeden nedostatek, který se ukazuje v případě OneDrive (Skydrive), jakožto služby Microsoftu. Zde totiž Microsoft integraci do systému z naprosto nepochopitelného důvodu také odstranil. Ve svých albech fotografií se tak nenačtou jednotlivé složky ze Skdydrive, ale zobrazí se pouze zástupce otevírající samotnou aplikaci OneDrive.

 

Komentáře (2)

topa77

12 | 02 | 14 08:03
Té integrace je škoda. Pokud ale v kalendáři zůstanou narozeniny z FB a v kartě kontaktu údaje z FB, tak to půjde přežít. A pokud bude FB chat udělán tak, jak dnes Skype, tedy otevře se po kliknutí na kartě kontaktu aplikace ( ale snad rychleji ) tak to bude v rámci možností taky OK. 0

Jindřich Lukeš

12 | 02 | 14 01:29
Microsoft u Windows Phone 8.1 zcela zruší veškerou integraci (nativní podporu) sociálních sítí (Facebook, Twitter, LikedIn apod.) a bude k nim možné přistupovat pouze přes oficiální (příp. neoficiální) aplikace. http://wmmania.cz/clanky/obecne/microsoft-rusi-integraci-socialnich-siti-ve-windows-phone-81/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17