Nokia Lumia EOS: První Lumia se 41 Mpx fotoaparátem (spekulace)

Aktualizace (16.6.2013): První snímky hliníkové varinty. V tomto článku naleznete všechny zatím dostupné informace o připravovaném modelu Nokia Lumia EOS, který by měl být představen 9. června a jehož hlavním lákadlem bude 41 MPx fotoaparát.

Aktualizace (16.6.2013): Po předchozí sérii poměrně kvalitní snímků polykarbonátové Lumie EOS se na internetu objevily další snímky stejného modelu, který je však vyroben z kovu. Tyto snímky navíc zachycují i hromadnou výrobu. Je tedy možné, že se na trhu EOS objeví i v hliníkové variantě. Otázkou ovšem zůstává, zdali bude průběh podobný jako u Lumie 920, kdy byla nejdříve představena polykarbonátová varianta a s odstupem času nástupce v podobě hliníkové Lumie 925, nebo (pravděpodobněji) bude vydán jen jeden typ (hliníkový).

Aktualizace (7.6.2013): Před pár dny se objevily první reálné fotografie Lumie EOS. Dnes spatřil světlo světa další snímek, na němž je vidět přední strana se zapnutým displejem.

eos

Aktualizace (5.6.2013): Na internetu se dnes objevily první reálné snímky prototypu Nokie Lumie EOS, které odpovídají dříve zveřejněnému popisu. Zdá se, ža se jedná o skutečnou podobu tohoto přístroje.

Nokia EOS Nokia EOS

Nokia EOS Nokia EOS Nokia EOSNokia EOS Nokia EOS Nokia EOS Nokia EOS

Nokia EOS Nokia EOS Nokia EOS Nokia EOS

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po představení evropské Lumie 925 a americké Lumie 928 bylo jasné, že se jedná pouze o alternativy půl roku staré Lumie 920, které cílí na jinou (konzervativnější) skupinu zákazníků. Vzhledem k časovému odstupu od představení Lumie 920 je možné v následujících měsících očekávat další přístroj. Předpokládá se však, že zatím nepůjde o novou vlajkovou loď. Ta by měla přijít až spolu s třetí velkou aktualizací operačního systému Windows Phone 8, která se očekává v posledním čtvrtletí tohoto roku. Co tedy Nokia představí?

EOS

Již 9. července

S největší pravděpodobností půjde o Nokii Lumii EOS, neboli upravenou Nokii PureView 808 s Windows Phone 8. O tomto modelu se již poměrně dlouho mluví a vzhledem k intenzitě výskytu různých neoficiálních zpráv je tento model velmi blízko. Dokonce tak blízko, že různé nezávislé (neoficiální) zdroje shodně tvrdí, že bude představen 9. července.

 

Hardware 920tky doplněný o 41 MPx fotoaparát

Nokia Lumia EOS by měla být z pohledu hardwarové výbavy velmi podobná Lumii 920. Procesor, operační paměť a vnitřní úložiště by mělo být shodné. Dokonce i displej bude mít uhlopříčku 4,5“ a rozlišení 1280 * 720 bodů s tím rozdílem, že tentokrát půjde o technologii AMOLED, ke které se Nokia pomalu navrací. Hlavní a dlouho očekávanou novinkou je však v mobilním světě revoluční PureView fotoaparát s rozlišením 41 MPx (34 MPx).

Kromě velmi kvalitních fotografií si optika poradí i s videem o rozlišení 720p a 1080p. Navíc bude možno vybírat mezi třemi snímkovacími frekvencemi.

EOS

 

Zajímavě řešené tělo přístroje

Ačkoliv zatím neunikl žádný render či fotografie, objevuje se poměrně detailní popis těla přístroje. Celková tloušťka polykarbonátového krytu Lumie EOS by měla být srovnatelná s Lumií 920. Této tloušťky však přístroj dosahuje pouze v prostřední části (v okolí fotoaparátu) a směrem k okrajům se zužuje, což budí dojem podstatně štíhlejšího zařízení. Pouzdro čočky má kulatý tvar a příliš nevyčnívá. Vybaveno je navíc automatickou krytkou, která se otevře po spuštění fotoaparátu. Pro focení v noci je připraven xenonový blesk a přisvětlovací dioda autofokusu. Celkově je přístroj podstatně lehčí než Lumia 920, což je mimo jiné způsobeno i absencí bezdrátového nabíjení. Reproduktory a sluchátkový konektor jsou umístěny na spodní hraně. K dispozici bude pravděpodobně pouze jedna barevná varianta.

 

Nová fotoaplikace

Lumia EOS bude vybavena také zbrusu novou aplikaci na fotografování. Jejíž název je již delší dobu znám: Nokia Pro Camera. V této aplikaci bude možné manuálně nastavovat většinu parametrů (např. čas expozice apod.)

 

Výše uvedené informace jsou zatím pouze neoficiální a nemusejí být pravdivé. Pocházejí však z různých nezávislých zdrojů, které se navzájem potvrzují a doplňují. Osobně se domnívám, že nejsou příliš vzdálené od pravdy.


Komentáře (1)

Jindřich Lukeš

27 | 05 | 13 08:03
V tomto článku naleznete všechny zatím dostupné informace o připravovaném modelu Nokia Lumia EOS, který by měl být představen 9. června a jehož hlavním lákadlem bude 41 MPx fotoaparát. http://wmmania.cz/clanky/obecne/nokia-lumia-eos-prvni-informace/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Cloud Camera Roll Cleanup - jednoduchý úklid záloh fotek na OneDrive

Jednoduchá aplikace, která pomůže v organizaci pořízených fotografií a jejich záloh na OneDrive.

Stanislav Forejt | software 16 | 06 | 17