Přímé podpory aplikací pro Android se ve Windows 10 Mobile nedočkáme (aktualizováno)

V tomto článku se blíže podíváme na to, proč Microsoft odstranil z vývojových verzí W10M podporu aplikací pro Android a proč se této podpory v dohledné době ani ve finální verzi nedočkáme.

Aktualizace

(16. 11.): Microsoft po několika měsících vydal oficiální prohlášení, ve kterém ukončuje projekt Astoria. Ve volném překladu oznamuje toto:

"Získali jsme rozsáhlou zpětnou vazbu k oběma "Bridge" technologiím umožňující přenos kódu z konkurenčních mobilních operačních systémů na Windows 10. Dospěli jsme k názoru, že podpora obou technologií je zbytečná a pro některé vývojáře také matoucí. Pečlivě jsme zvažovali výstupy zpětné vazby a rozhodli se, že budeme soustředit své úsilí na portaci aplikací z iOS a tato možnost zůstane jako jediná. Vývojářům, kteří strávili čas s portací Android aplikací, doporučujeme, aby se podívali na iOS Bridge a skvělé řešení v podobě Xamarin."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

V předchozích několika měsících jsme se podrobně věnovali problematice přímého spouštění aplikací z Androidu na Windows 10 Mobile. Jak se ale nyní ukazuje, reálné nasazení této „funkce“ (projekt Astoria) do systému ještě není tak úplně aktuální, jak se dříve zdálo. Dokonce se spekuluje o tom, že se přímé podpory aplikací z Androidu možná nikdy nedočkáme.

Co je projekt Astoria?

Cílem tohoto projektu je částečně vyřešit jeden z největších současných problémů mobilního systému od Microsoftu, kterým je malý počet kvalitních aplikací, a to především při srovnání s Androidem a iOS. Vlastní řešení a princip spočívá v možnosti přímo spouštět ve Windows 10 Mobile aplikace z Androidu, a to navíc bez nutnosti jakéhokoliv zásahu programátorů. Tedy jedná se v podstatě o vytvoření emulátoru, který zajistí navázání aplikací z Androidu na funkce systému Windows 10 Mobile. 

Problémy s vývojem

Že se jedná o projekt reálný, si již mohli prakticky vyzkoušet také Insideři systému Windows 10 Mobile. V několika sestaveních byla možnost instalace aplikaci s Androidu zpřístupněna a uživatelé si tak mohli vše prakticky otestovat.

Pokud ale pozorně sledujete vývoj Insider sestavení Windows 10 Mobile, jistě jste si všimli, že v posledních dvou testovacích sestavení podpora Android aplikací záhadně zmizela. Důvodem odstranění této funkce je blížící se vydání finální verze systému, ve které se s podporou Androidích aplikací prozatím nepočítá. Jedním z důvodů, proč se Microsoft nakonec rozhodl jejich podporu neimplementovat, je fakt, že současná vývojová fáze není dostatečná k veřejnému uvolnění. Jinými slovy, vývoj nejde tak, jak by si v Microsoftu představovali.

O něco bližší informace poskytl jeden z vedoucích vývojových týmů, které mají implementaci Androidu mimo jiné na starosti. Shodou okolností je to nejvýše postavený Čech v Microsoftu – Aleš Holeček, který se účastnil nedávné tiskové konference v novém sídle českého Microsoftu. Na otázku, jak to v současné chvíli vypadá s podporou Androidu na Windows 10 Mobile, odpověděl, že práce mají vysokou prioritu a stále probíhají, ovšem v současné době se nedaří vyřešit problém s bezproblémovou a hlavně plynulou funkčnosti na méně vybavených telefonech. Jak jsme se mohli sami již dříve přesvědčit, rychlost Android aplikací ani u nejvýkonnějších zařízení ani zdaleka neodpovídá rychlosti těch nativních. Emulace Androidu je velmi náročná a levnější přístroje s ní mají značné problémy.

Informace výše jsou cca. 2 týdny staré. Podle aktuálních zákulisních informací se ale zdá, že priority klesly a projekt byl pozastaven/omezen, viz dále.

 

Negativní vliv na systém

Pokud ještě chvíli zůstaneme u technických aspektů, s velkou pravděpodobností má přítomnost emulátoru aplikací pro Android negativní vliv také na samotný systém, který se při dlouhodobějším používání začíná znatelně zpomalovat. Ačkoliv tuto informaci nikdo přímo oficiálně nepotvrdil, většina Insiderů vč. nás toto zpomalení, které po odstranění subsystému pro Android zmizelo, zaregistrovala.

 

Neúplná využitelnost

Nehledě na tyto problémy nemůže být fungování aplikací z Androidu, které budou bez jakékoliv úpravy nahrání do W10M, nikdy 100%. Tyto aplikace nebude možné používat v kombinaci s pokročilými notifikacemi, živými dlaždicemi a napojením na další pokročilé funkce systému, které Android nenabízí (např. Continuum apod.).

 

Negativní odezva vývojářů

Reálné testování projektu Astoria s sebou přineslo také poměrně značnou negativní kritiku ze strany současných Windows Phone vývojářů, kterým se logicky možnost spouštění aplikací z konkurenční platformy bez nutnosti do nich jakkoliv zasahovat nelíbí. V současném stavu, kdy Microsoft potřebuje na trh dostat co nejvíce univerzálních aplikací, si rozhodně nemůže dovolit tuto kritiku brát na lehkou váhu.

 

Právní aspekty

Do dnešního dne také nebylo zcela jednoznačně vyjasněno, jak je to s použitím aplikací z Android na jiných systémech z pohledu právního. Vzhledem k tomu, že BlackBerry tuto funkci již několik let podporuje, dá se předpokládat, že se nejedná o nic protiprávního, tedy alespoň u bezplatných aplikací. Složitější situace je u aplikací placených, kde není zřejmé, zdali je možné kombinovat jejich nákup na Play Storu a následné používání na jiném systému. Nehledě na to, způsob, jakým se aplikace instalují, spíše vybízí k pirátství.

 

Finance

Podle neoficiálních informací se na projektu Astoria podílí přibližně 60-80 vývojářů, a vzhledem ke komplikacím, které při vývoji nastaly a které se pravděpodobně nepodaří jen tak jednoduše odstranit, do hry vstupuje také finanční aspekt. Nehledě na to, na projektu IslandWood, který se zabývá portací aplikací z iOS pracuje pouze 5 vývojářů a Microsoftu by se tak pravděpodobně hodilo trochu přeskupit své zaměstnance na projekt, který by mohl v konečném důsledku znamenat reálný přínos.

 

Portace spíše než emulace

I přes celou řadu technických a právních komplikací, které možná odsoudí projekt Astoria k zániku, je třeba připomenout, že pro Microsoft nemusí být v tomto směru klíčový. Snahou v projektu Astoria totiž byla přímá emulace (spouštění) aplikací pro Android na telefonech s Windows 10 Mobile bez nutnosti jejich úpravy a přizpůsobení (portace), což se ukázalo jako velmi náročné. Podstatně „průchodnější“ varianta, a to nejen technicky, ale také právně, se ukazuje možnost portace aplikací z jiných systémů. Tedy v podstatě „převedení“ a upravení aplikace tak, aby plnohodnotně fungovala i na W10M, což v případě emulace (Astoria) nebylo technicky možné. Samozřejmě toto řešení vyžaduje vstup vývojářů aplikací, kteří musí vše potřebné upravit. Microsoft však celý tento proces může výrazně usnadnit poskytnutím vhodných nástrojů. V praxi se tak již také děje. Existuje totiž několik dílčích projektů, které se tímto zabývají:

  • Projekt Westminster - portování aplikací Web Apps
  • Projekt Centennial – portování aplikací Win32
  • Projekt IslandWood - portování aplikací iOS

Dle zákulisních informací se zdá, že právě na tyto možnosti se v současné době zaměřuje veškerá pozornost, a je tak velmi pravděpodobné, že např. právě portované aplikace z iOS, které patří k těm nejlepším na trhu, se dostanou i na Windows. První vlaštovkou by mohla být nová (zatím neveřejná) univerzální aplikace Facebook pro Windows 10, u které se zdá, že se jedná právě o port z iOS.

Komentáře (20)

miroslav

27 | 02 | 16 07:37
No jo, když jsem si objednal Lumii 950, tak jsem měl pocit, že tu jednu pracovní aplikaci tam převedu. Jsou a budou pouze pro android a iOS. To je jeden průšvih. Že mi telefon od začátku nešlape je druhý průšvih. Po poslední včerejší aktualizaci nemůžu odesílat maily a ztrácí se mi přijatá pošta. Doručená složka je prázdná mimo notifikaci, že nemůže odeslat mail. Takže co teď. Po třech měsících mám nefunkční a drahý telefon. Za ty problémy mi to nestálo. Tak se nedivím a já už chápu, proč si pořizují kolegové konkurenci - funkční. Foťák v telefonu mě moc nebere. Na to je přeci jiné zařízení. :( 0

olasek

25 | 11 | 15 07:39
Jako upřímně. Měl jsem 4 roky telefony s Windows Phone. Nejdřív HTC, potom Lumia 800 a nakonec Lumia 920. Se systémem jsem byl velmi spokojen a dal bych za něj ruku do ohně. Ohledně aplikací z Androidu jsem nikdy nepociťoval žádný nedostatek a Android jsem po pár testech co jsem měl telefony s ním v ruce odsuzoval. Naskytla se mi ale dobrá nabídka na koupi Sony Xperia Z3 s Androidem. Od té doby jsem pochopil, v čem je ten systém jinde. Vůbec nejde o nějaké aplikace dostupné pro Windows, ale o základní funkcionalitu systému. Například zamykání a odemykání klávesnice gestem, základní funkcionalita systému a pro Windows pořád v nedohlednu. Dále možnost nastavení spotřeby, možnost vypnutí funkcí při ztmavení displeje a těch věcí je mnoho. Hlavní důvod, kvůli kterému jsem se rozhodl koupit Xperii byla ale výdrž baterie. Při dobře nastaveném a vyladěném systému se s výdrží dostanu i na 3 dny, veškeré Lumie jsem byl schopen vybít za 3-4 hodiny ze 100% na 0% bez možnosti jakkoliv to ovlivnit (kromě jasu displeje a vypnutí zbytečného LTE). Problém je tedy v samotném systému a také hardwaru, na kterém běží. Ale rozhodně nejsem nyní proti Windows a ten tzv. Androiďák. Přítelkyni jsem koupil Lumii 640, matce Lumii 535 a sestře Lumii 635 a jednoznačně je doporučuji všem obyčejným uživatelům bez nároků. Samotné řešení aplikací z Androidu na Windows Phone mi přijde naprosto zbytečné, protože ty Aplikace stejně nebudou moci zasáhnout do chování samotného systému a kromě pár her, které bych si z Androidu na Windows Phone rád zahrál je zbytek bezpředmětný. 0

Jiří Schoffer

17 | 11 | 15 10:34
To jenom procházíte Store a hledáte aplikace? Já nevím, já si přeci jen instaluji aplikace, které POTŘEBUJI... Podle mě je to kvalitě a ne o kvantitě. A taky doufám, že Android aplikace instalovat nepůjdou. Nechal bych ale možnost pro vývojáře, aby fungovaly přes emulaci. 0

cucek12

16 | 11 | 15 23:12
To všechno sice hezký, ale já osobně nechci aplikace z IOS nebo Androidu, nechápu proc Microsoft nezačne dělat neco pořádně a nezačne delat/předělávat své vlastní aplikace viz. facebook, messenger, instagram. Kdyby vytvořili plnohodnotný aplikace svoje se srovnatelnyma funkcema jako z ostatních platforem tak si myslím ze by na tom byl nejlíp. Mam WP moc rad mam taky už 3. lumii a rad bych aby s W10M přišli i aplikace novy a predelany přímo od Microsoftu a ne zkopirovany... Je přece tolik moznosti jak to udělat aby to nebylo zkopirovany... 0

Peter Paprčka

16 | 11 | 15 15:09
No tak som zvedavý,koľko predajú nových Lumií,keď nebude na ne čo inštalovať. Už vyše pol roka som nenašiel v obchode nejakú novú aplikácii,čo by stála za nainštalovanie.Radšej nech si zaplatia programátorov,ktorí by im urobili normálne aplikácie. Nikto nebude vyvíjať zadarmo na systém,ktorý nie je ziskový. I keď je výborný,škoda. A to mám tak rád svoju Lumiu. 0

brejlovec640XLLTE

16 | 11 | 15 12:32
No doufám ze androidi aplikace instalovat nepůjdou. To by pak šly i viry. A aplikace začnou pribejvat o to nemam strach a i tak jich az az. 0

JoJ

16 | 11 | 15 11:22
Nutno podotknout dvě věci. 1) spekulace o tom že Astoria nakonec nebude ve W10M obsažena, vychází primárně z toho že byla odstraněna z předchozí preview verze, to ovšem nic nenaznačuje, preview verze je preview RTM verze, a ta nikdy neměla Astorii obsahovat, a tedy musela být prozatím odstraněna i z preview verze. Astoria podle uniklých dokumenty se do telefonů měla dostat až v příštím roce. 2) Projekt Astoria (stejně jako ostatní bridge projekty) byl vždy směřován na vývojáře aby mohli snadno své aplikace portovat, nikdy nebyl zamýšlen pro přímé spouštění apk aplikací. Pochopitelně, tím že Astoria řeší portaci nikoliv převedením do nativní appx, ale používá aosp jádro s upravenými apk balíčky, tak se pochopitelně objevili neoficiální návody jak zprovoznit na W10M apk i bez úprav. Nicméně to není cílové řešení (především z důvodu legality). 0

novodd

16 | 11 | 15 09:31
Ak niekomu chýbajú aplikácie, tak sú dve možnosti, buď počká ešte alebo si kúpi niečo iné. Vzhľadom na to, že W10 bude získavať veľký podiel ( aj vďaka núteno-nenútenej aktualizácii Win7 Win8 ), je pravdepodobné, že budú pribúdať aplikácie v store. Veľa z týchto aplikácii by mohlo byť univerzálnych a teda bežať aj na WM10. Myslím, že podiel W10M pôjde s pomaly pribúdajúcimi aplikáciami pomaly nahor, ale ešte to nejaký čas potrvá, kým sa budú aplikácie vyvíjať pre iOS, Android, WM10 súčasne 0

dannywhit91

16 | 11 | 15 08:56
Hmm, škoda že několik dalších let bude na WP osekaný Messenger (a další aplikace) 0

hotovyrado

16 | 11 | 15 07:18
Pro uživatele Woken se nic nemění. V mobilních Windowsech chybějící aplikace byly v drtivé většině pro Android i pro iOS, takže pokud se za základ portovaných aplikací vezme jedna nebo druhá platforma, je to vcelku jedno. Navíc v Apple Store jsou obecně rozhodně kvalitnější aplikace, než ten mnohdy balast a šrot v Google Play 0

vojtausti

16 | 11 | 15 06:28
Viz můj první příspěvek :-). Myslím že je to tak správně, ale také doufám že udrží ve vývoji nástroj pro portaci app do nativního kódu win. ( což jsem si myslel že je právě ten projekt Astoria ) 0

Švéd

29 | 10 | 15 22:42
By mě zajímalo který výrobce tlf s androidem podporuje app z oken. Já apky z droidu zatím nepotřeboval a vystačím si bez nich. Systém je v poho a to je důležitý. 0

Peter Paprčka

29 | 10 | 15 21:19
Je to fakt škoda,veľmi mi vyhovuje tento systém i telefóny,ale týmito dosť zásadnými vecami si to kazia. Kvôli Astorii mám ešte WP,ale ak to nebude fungovať,tak nemám dôvod ostať pri WP. No a do Amdroidu sa mi nechce. Tak ostáva iOS,ale tie ceny. 0

LucasW

29 | 10 | 15 20:37
Android aplikace ani nepřidají. Nebyl by důvod vyvíjet pro Windows. Je to logické, že to nepovolili. Jediné, co mohou povolit je project Astoria. 0

Peter Paprčka

29 | 10 | 15 20:02
Ja ho nezrovnávam. Mám Windows Phone už asi 4 roky,tretí telefón. Som s ním spokojný,len ma štve,že už štyri roky je to skoro to isté. A čo keď budem zrovnávať Lumia 950XL a iPhone? Ja nezrovnávam telefóny,ale systém ty..... Tak o liečbe pouvažuj ty. 0

hotovyrado

29 | 10 | 15 17:23
Pokud někdo srovnává WP telefon s 2 a více krát dražším iP, tak by se měl léčit, bez urážky 0

Peter Paprčka

29 | 10 | 15 17:09
Škoda. Asi budem musieť s WP nadobro skončiť. Nemá význam mať telefón na ktorý nenainštalujete ani hovno. To sú na tom už veľmi zle v Microsoftu. Našetriť a iPhone to istí. 0

dannywhit91

29 | 10 | 15 08:27
To je škoda. Mám Lumii 620, WP se mi líbí, ale občas by se prostě hodilo mít aplikace z androidu :/ 0

Jindřich Lukeš

29 | 10 | 15 08:18
S Android aplikacemi se počítá, jen je třeba vyřešit plynulost na levnějších přístrojích 0

vojtausti

29 | 10 | 15 06:26
Tak já doufám, že podpory spouštění androidních aplikací se ani nedočkáme. Snad udrží při životě projekt Astoria pro konverzi android / ios -> win, který se mi jeví jako nejschůdnější cesta. 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Windows 10 Insider Preview v. 16241 pro PC a 15320 pro telefony

Nové Fast Insider sestavení, které pro PC přináší několik vylepšených funkcí a pro telefony především opravy chyb.

Jindřich Lukeš | články 14 | 07 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17