Recenze: Samsung Ativ S – High-end s Windows Phone 8 od Samsungu

V dnešní recenzi se zaměříme na špičkový model Samsung Ativ S, který má ambice rozvířit stojaté vody Windows Phone 8. Dokáže Samsung i na tomto operačním systému zaznamenat úspěch podobně jako např. s řadou Galaxy S na Androidu?

S příchodem nového roku jsme se rozhodli, že recenze na WMManii trochu oživíme. Prvním pokusem bylo loňské vydání dvojice recenzí na Lumii 920. První (klasická) recenze byla standardně rozdělena do několika základních kapitol, kde jsme si přístroj podrobně představili. Takových recenzí však na internetu naleznete desítky a osobně nevidím jediný důvod, proč stále dokola číst informace typu: telefon je velký xx cm, tlačítka jsou umístěna na pravé straně apod. K tomuto účelu stejně nejlépe poslouží fotografie, kde je vše jasně vidět. V případě Lumie 920 jsme se rozhodli vydat recenzi ještě jednu, tentokrát ve formě praktických zkušeností, jejíž cílem bylo zachytit ty nejdůležitější výhody a nevýhody, se kterými se může uživatel při běžném používání přístroje setkat. A právě tento způsob recenzí bychom chtěli zachovat i nadále.

V tomto směru žádáme především o váš názor. Jak se vám líbí nový styl recenzí a jsou pro vás skutečně přínosnější? Své postřehy a připomínky prosím připojte do fóra níže, nebo nám je sdělte skrze sociální sítě. Děkujeme.

A nyní se již pustíme do recenze samotného telefonu.

 

Úmyslné zdržení

Samsung Ativ S byl úplně první model, který byl představen spolu s novou verzí mobilního operačního systému od Microsoftu. Dalo se tedy očekávat, že se na trhu objeví mezi prvními. Opak byl bohužel pravdou. Ačkoliv Samsung nemá problémy s kapacitami či distribucí svých modelů, Ativ S se dostává na trh až nyní. V podstatě jako poslední ze všech výrobců. Toto zdržení však bylo předem plánované a s jasným cílem co nejméně konkurovat svému stěžejnímu modelu Galaxy SIII s Androidem. Je tedy zřejmé, že Windows Phone je pro Samsung pouze okrajová záležitost.

Samsung I8750 Ativ S lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Tato skutečnost je pro budoucí majitele velice důležitá, jelikož je možné, že některé důležité aktualizace budou uvolňovány se zpožděním. Totéž se může týkat dalších oprav přímo od výrobce, či aktualizace výchozích aplikací. Prvním důkazem, že tato tvrzení nejsou daleko od pravdy, je fakt, že ačkoliv Ativ S přichází na trh až v únoru, stále ještě není vybaven aktualizací Portico. Většina zařízení ostatních výrobců je přitom již několik týdnů aktualizována. (Aktualizováno: někteří uživatelé již aktualizaci Portico v přístroji mají. Aktualizační proces tedy již započal i u Samsungu.)

Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Hardwarové parametry

Než se pustíme do samotného hodnocení telefonu, je třeba si připomenout základní hardwarové parametry.

Rozměry: 137.2 x 70.5 x 8.7 mm
Hmotnost: 135 g
Displej: 4,8“, 720 x 1280 bodů, Super AMOLED, Corning Gorilla Glass 2
Procesor: 1.5 GHz, Dual-core, Qualcomm MSM8960 Snapdragon
Operační paměť: 1GB
Vnitřní paměť: 16GB
Paměťové karty: microSD
Baterie: 2300 mAh
Fotoaparát: 8 MP, 3264x2448 bodů, autofocus, LED blesk + přední kamera 1,9 MP
Konektivita: 2G, 3G, BlueTooth v3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, GPS, NFC

Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Obsah balení

Nabíječka, datový kabel a sluchátka použitelná také jako handsfree.

Samsung Ativ S

 

Nudný design

Hodnocení designu je vždy čistě subjektivní záležitost. Osobně však musím říci, že Ativ S je pro mě spíše zklamáním. Ne snad, že by samotný design přístroje byl nějak špatný, ale chybí zde jakákoliv snaha o inovaci či změnu. Ativ S tedy svého výrobce nezapře, jelikož se v podstatě jedná pouze o mírně upravený Samsung Galaxy S III. Na druhou stranu je však třeba říci, že na první pohled i při praktickém testování vypadá Ativ S oproti SIII podstatně „hodnotněji“.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Plast převlečený za kov

Ačkoliv se ze snímků může zdát, že je Ativ S vyroben z kovu, není tomu tak. Resp. obvodový rám z kovu vyroben je, ale celá zadní strana je plastová. Je sice škoda, že nebyl kov použit na celé tělo přístroje, ale i obvodový rám se počítá. Přístroj tak působí poměrně stabilně a mohl by bez újmy přečkat i nějaký ten pád.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S

Samotný odstavec si zaslouží plastová zadní strana, která zároveň slouží jako odnímatelný kryt baterie. Skutečně nechápu, jak se dá něco takového vyrobit. Pokud totiž budete chtít vložit SIM a záda sundat, všimnete si, že tloušťka materiálu by se dala přirovnat ke čtvrtce papíru. Ačkoliv je materiál poměrně houževnatý, nezbavíte se pocitu, že každou chvíli musí prasknout. Obdobný problém řeší také majitelé SIII, kde navíc kvůli ohebnosti zadního krytu v některých případech praská povrchový nástřik. Snad se podobný problém neobjeví i u Ativ S.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S

I přes to, že je zadní strana skutečně velmi tenká, po nacvaknutí do těla přístroje nezpůsobuje žádné výrazné komplikace. Díky minimálnímu prostoru mezi zády a baterií nemá tenký plast šanci se nijak prohnout. Pokud tedy držíte telefon v ruce, působí poměrně bytelným dojmem, ačkoliv je na první dotyk cítit, že záda jsou plastová. Na první pohled navíc plast není od kovu rozeznatelný, což v tomto případě lze hodnotit kladně.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Vyšší odolnost vůči pádům, snadné poškrábání

Jak již bylo v předchozí kapitole zmíněno, Ativ S by měl bez větší újmy přečkat i kdejaký ten pád. Může za to především kovový rám telefonu a displej se zvýšenou odolností (technologie Corning Gorilla Glass 2). Pokud jste však četli také recenzi Lumia 920, jistě víte, že současná druhá generace Gorilla Glass trpí jedním nepříjemným nedostatkem – velmi snadno se poškrábe. Totéž bohužel platí i o těle celého přístroje. Lesklý kovový rám spolu s povrchovou úpravou zadní strany totiž velmi snadno zaznamená každý intenzivnější kontakt s jiným (tvrdším) předmětem.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Standardní rozměry, příjemná tloušťka

Samsung Ativ S rozhodně nepatří mezi malé a kompaktní přístroje (137.2 x 70.5 mm). Rozměry ale odpovídají velikosti displeje a Samsung si zaslouží pochvalu, že se nikde zbytečně neplýtvá drahocenným místem. Přední strana je rozměrově vyvážená a nevzniká tak pocit, že by se ještě někde dalo ubrat. Pozitivně musím také hodnotit tloušťku přístroje, která je konstantní v celé ploše a činí velmi příjemných 8,7 mm.

Samsung Ativ S

 

Ergonomické nedostatky

Je velká škoda, že z pohledu designu jednotliví výrobci kopírují, kde jen se dá, ale následnou ergonomií se příliš nezabývají. Typickým příkladem je HTC, které si rozhodlo svou originalitu zachovat alespoň v umístění ovládacích tlačítek. Bohužel umístění zapínacího tlačítka na horní hranu je u větších přístrojů dosti nešťastné. V tomto směru je Samsung ve velmi podobné situaci. U svých přístrojů sice zapínací tlačítko umisťuje alespoň na pravou stranu, avšak zcela nelogicky úplně nahoru. Pokud tedy držíte Ativ S v pravé ruce, palcem na vypínač prostě nedosáhnete (ani pokud máte větší ruku). Je tedy nutné telefon v ruce trochu posunout, zmačknout tlačítko a ruku následně vrátit do původní polohy.

Obdobný „ergonomicky nesmysl“ je prostřední tlačítko pod displejem. Jako jediné na přední straně je řešeno hardwarově. Všichni asi dobře víme, kde se Samsung před lety inspiroval. Zde je však jasně vidět, že kopírování nemusí vždy znamenat přínos. Pokud totiž jedno hardwarové tlačítko zkombinujete s dalšími dvěma dotykovými a obrovským displejem, vznikne pro ruku (resp. mozek) celkem zvláštní situace. V praxi totiž na displej a zbylá dvě tlačítka mačkáte s určitou silou, která vám však pro stisknutí hardwarového nestačí.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S

Toto tlačítko má však v praxi jednu výhodu. Je možné pomocí něj telefon probouzet, což si řada uživatelů velmi pochvaluje.

 

Zbytečná velikost displeje?

Než se praktickým pohledem zaměřím na kvalitu displeje, pozastavím se nejdříve u jeho rozměrů. Ačkoliv mi současný trend zvětšování uhlopříčky displejů vůbec nevadí a naopak jej spíše vítám, v případě Windows Phone přístrojů to neplatí. Za ideální uhlopříčku považuji 4,3“, kde ještě dlaždice vypadají celkem rozumně. U uhlopříčky 4,8“, kterou disponuje Ativ S, jsou již dlaždice obrovské a potenciál velkého displeje nemá takový význam. Reálně totiž většinu času strávíte v menu přístroje a doinstalovaných aplikacích a skutečné výhody velkého displeje tak využijete pouze u webu a fotografií.

Samsung Ativ S

 

SAMOLED – krásná černá, přepálené barvy

Displej Ativu S se nijak nevymyká ze současného trendu Samsungu, který do všech svých elitních zařízení osazuje displeje typu Super AMOLED. V tomto případě je trochu na škodu, že nebyl použit ten zatím nejlepší model Super AMOLED+, který již neobsahuje kritizovanou Pentile matici pixelů. V praxi však především díky HD rozlišení pixelovou matici v podstatě neuvidíte. Displej je velmi jemný a kontrastní s dokonalým zobrazením černé barvy.

Ovšem stejně jako u všech ostatních Samsungů si vůči SAMOLED displejům nemůžu odpustit kritiku. Tyto displeje jsou sice na první pohled velmi atraktivní a jejich barvy „okouzlující“, ale při praktickém používání jsou jednotlivé barevné odstíny velmi přepálené. Nejvíce je to zřejmé na fotografiích. Pokud tedy patříte do skupiny uživatelů, kteří preferují spíše reálné barvy, Super AMOLED displeje pro vás nebudou tou správnou volbou.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Výkonný hardware, nedostatečná optimalizace

I když by měl značný hardwarový výkon zajištěný dvoujádrovým procesorem taktovaným na frekvenci 1,5 GHz doplněným o 1GB operační paměti zajistit dokonalou plynulost a rychlost operačního systému, praktické testování tyto předpoklady nepotvrdilo. Pokud bychom samostatně hodnotili pouze rychlost systému a spouštění aplikací, vše by bylo naprosto v pořádku. Pokud se zaměříme na plynulost, lze objevit nedostatky pramenící z nedostatečné optimalizace. Při praktickém používání se tak na mnoha místech budete setkávat s drobnými záseky, které Vás sice v práci nebudou nijak omezovat (jsou skutečně drobné), ale na displeji je zaznamenáte (rolování po úvodní obrazovce, seznam aplikací a někdy i odemykání displeje). Pro zachování objektivity je nutné říci, že podobné „záseky“ se objevují i u konkurenčních přístrojů, ovšem zdaleka ne v takové míře.

Samsung I8750 Ativ S lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Dostatek místa

Samsung je výrobce ze „staré školy“, který se nesnaží o příliš výrazné inovace, což v mnoha směrech může být i přínosné. Na mysli mám například řešení vnitřní paměti. Ativ S se v podstatě jediný elitní model s Windows Phone 8, který umožňuje svou vnitřní paměť rozšířit o paměťové karty. V praxi tedy nejste nijak limitováni vnitřní kapacitou (16 GB) jako například u HTC 8X (16 GB bez možnosti rozšíření).

 

Dobrá výdrž, výměnná baterie

Dalším projevem „staré školy“ je použití klasické výměnné baterie, což může být pro mnoho uživatelů velkým přínosem. Během náročného dne, či déle trvající dovolené v přírodě není problém baterii v přístroji vyměnit za náhradní.

Samsung Ativ S

Obecně lze spotřebu přístroje hodnotit za poměrně slušnou. Při běžném používání vydrží bez problémů 2 dny. Pokud však přístroj během dne pořádně zaměstnáte, je třeba počítat s každodenním nabíjením. Ve velmi náročných podmínkách Ativ S nikdy neměl problém vydržet do večera.

 

Slušný fotoaparát

Zařízení od Samsungu vždy disponovala slušným fotoaparátem a Ativ S není výjimkou. Kvalitu fotografií lze hodnotit jako nadprůměrnou. K dispozici jsou všechny běžné možnosti nastavení a to vč. stabilizace obrazu. O kvalitě fotografií si jistě uděláte sami obrázek z přiložených snímků níže. Je ovšem třeba upozornit, že fotoaparát porovnávám s podobnými zařízením napříč operačními systémy. Z tohoto porovnání záměrně vynechávám Lumii 920, která je z pohledu fotoaparátu 2 generace napřed.

 

Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Software

Samotný operační systém v této recenzi hodnotit nebudu, protože v tomto směru naleznete na našem webu více než dostatek informací. Zaměřím se pouze na software doplňkový, který Samsung pro Ativ S připravil. Z přehledu níže je zřejmé, že aplikací je poměrně dost, jejich reálný přínos je však velmi malý, jelikož se v převážné většině jedná o běžné aplikace. V praxi tedy nakonec stejně navštívíte Marketplace, kde si stáhnete podstatně lepší alternativy.

Import kontaktů - Vestavěná funkce pro import kontaktů přes bluetooth

Blokování hovorů - Velmi šikovná funkce blokování a filtrování hovorů

Vylepšení hovorů


NOW – Aplikace kombinující různé informace v několika záložkách – Počasí, zprávy, akcie, kurzy apod.


ChatON – Aplikace pro komunikaci, která není příliš rozšířená a využívaná.

Photo Edior – Poměrně povedený editor fotografií, který mimo jiné nabízí širokou paletu efektů.


Music Hub – Hudební centrum, kde můžete nakupovat a stahovat hudbu. Aplikace obsahuje i samostatný přehrávač.


MiniDiary – Aplikace umožňující vedení elektronického deníku. Vkládat můžete nejen text, ale také fotografie, místa a zvukové poznámky.


Live Wallpaper – Jednoduchá aplikace umožňující nastavit vlastí pozadí uzamykací obrazovky, které se v pravidelných intervalech mění. Vybírat můžete obrázky (max. 20) ze své galerie.


RSS Times – RSS čtečka

Photogram – Aplikace pro úpravu a sdílení fotografií. Hlavním účelem je snadná aplikace různých grafických filtrů.

 

Cena

Aktuální cena Samsung I8750 Ativ S v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, ). Vzhledem k hardwarové výbavě a cenám konkurenčních přístrojů (zejména od Nokie) lze cenu Ativu S hodnotit jako poměrně příznivou.

Graf ceny produktu Samsung I8750 Ativ S poskytuje server Heureka.cz

 

Hodnocení

+ Displej (velikost, rozlišení, černá barva, Corning Gorilla Glass 2)
+ Výměnná baterie
+ Paměťové karty
+ Kovový rám
+ Tloušťka přístroje
+ Windows Phone 8 (bezkonkurenční rychlost, stabilita, spolehlivost, nová úvodní obrazovka)

- Drobné „záseky“ (nedostatečná plynulost systému)
- Ergonomické nedostatky (umístění zapínacího tlačítka, hardwarové tlačítko pod displejem)
- Design (subjektivně)
- Chybí jakákoliv inovace
- Plastový (velmi tenký) kryt baterie
- Snadné poškrábání (kryt i displej)
- WP je pro Samsung okrajovou záležitostí (méně doplňkových aplikací, nedostatečná optimalizace, možné zpoždění aktualizací)
- Windows Phone 8 (některé funkce stále nedoladěny)

 

Závěr

Samsung Ativ S je velmi povedené zařízení, které zaujme především výbornou hardwarovou výbavou, velkým displejem (o jehož využitelnosti ve WP8 lze polemizovat), podporou paměťových karet a relativně pevnou konstrukcí s příjemnou tloušťkou. Stále se však bohužel jedná o typické „nudné“ zařízení od Samsungu, které postrádá jakoukoliv inovaci, jež by jej od všudypřítomné konkurence odlišila (ať už designově, hardwarově, či softwarově).

Pokud jste fanoušky Samsungu, nebo se vám jejich zařízení líbí, Ativ S jistě nezklame a vy budete naprosto spokojeni. Pokud ovšem hledáte něco alespoň trochu výjimečného, co vystupuje z řady tuctových přístrojů, Ativ S vás pravděpodobně nezaujme.

Komentáře (4)

Jindřich Lukeš

08 | 11 | 13 12:48
Windows Phone má jednotné nastavení hlasitosti. Pokud jde zvonění, musí jt i upozornění a multimedia. Pokud se tak neděje, jedná se o softwarový problém, řešení bych viděl v obnovení továrního nastavení. 0

Pert

08 | 11 | 13 12:36
Nesetkal jste se někdo s problémem nefunkčních zvukových upozornění ?? Vždy ráno je kromě zvonění vše vypnuto, včetně přehrávání hudby a pomůže jedině restart. Po restartu opět celý den funguje bez problémů. Nevím, zda to není někde v systemu definováno, např. jako úspora energie po několika hodinách nečinnosti. Díky za info 0

htcjirka

06 | 10 | 13 19:10
Diky chybe v diagnosticke aplikaci od Samsungu je moznost Ativ S plne odemknout a dostat se nejen k editoru registru,ale i napr. ke zmene zvuku sms. http://wmpoweruser.com/fully-unlocked-samsung-ativ-s-gets-custom-sms-notifications/ Navody jak na to poskytnula mocna xda komunita.. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2464317 http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=45455981&postcount=12 0

Jindřich Lukeš

04 | 03 | 13 02:25
V dnešní recenzi se zaměříme na špičkový model Samsung Ativ S, který má ambice rozvířit stojaté vody Windows Phone 8. Dokáže Samsung i na tomto operačním systému zaznamenat úspěch podobně jako např. s řadou Galaxy S na Androidu? http://wmmania.cz/clanky/recenze/recenze-samsung-ativ-s/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Fitbit – oficiální aplikace pro sportovní náramek (aktualizováno)

(30.3.) : Vylepšený monitoring spánku.// Oficiální aplikace umožňující ovládání a synchronizaci chytrých fitness náramků Fitbit s operačními systémy od Microsoftu.

Tereza Kratochvílová | software 30 | 03 | 17