Registry systému WM - Jak na to?

V dnešní době určitě každý z Vás někde narazil na pojem "úpravy registrů". Co jsou registry, jak se k nim dostaneme a jak je můžeme upravovat si ukážeme v tomto jednoduchém návodu.
Upozornění : Autor tohoto článku neručí za škody vzniklé aplikací těchto možností. Tweaky mohou být užitečné, ale také nebezpečné a vážně narušit stabilitu celého operačního systému. Po Hard-Resetu by se mělo všechno srovnat, nicméně ani za to nemůžu ručit, protože tweak je zásah do systému, který Vám nejspíše nebude ani servis tolerovat. Nicméně při dodržení aplikace ověřených tweaků by se nemělo nic stát, pokud ale sami experimentujete, je lepší před tweaknutím udělat zálohy pro případný Hard-Reset.

Pozn.: pro správný běh tweaku je lepší po aplikaci přístroj vypnout (suspendovat) a ihned poté restarovat aby se nastavení uložilo. Pokud zařízení restartujete bez vypnutí, může se stát že systém bude předpokládat že byl restartován kvůli chybě která je právě změna v registru a vrátí jej do původní podoby.


Základní rozdělení:

V hlavní větvi / se nachází následující zjednodušeně řečeno „složky“ a to:

HKCR – HKEY_Current_User – v této větvi se nachází hlavně asociace přípon k aplikacím, což se přes registry velice špatně dělá a vřele na to doporučuji nějaký program, zvládá to např. freeware utilita „My Extensions“. Dále zde mají záznamy doinstalované a přeinstalované programy – pro tweaky a editaci registrů ovšem nic zajímavého. Tuto větev bych z pravidla vynechal – i když se může někdy hodit.

HKCU – HKEY_Current_User – v této větvi se pro změnu nacházejí nastavení prováděná uživatelem, ať už v klasickém nastavení systému, a nebo konkrétních aplikací, které ho sem zaznamenávají a občas je v nich daleko více možností než obvykle v okně aplikace. S trochou znalosti angličtiny dokáže každý uživatel v HKCU/Software pozměnit jakékoli nastavení. Může se hodit, i když si například schováte menu nějakého programu, které je pro něj velice důležité – smažete celé nastavení nebo editujete a ve většině případů program opět funguje. Mazání se mi neosvědčilo pouze u InClose.

HKLM – HKEY_Local_Machine – v této větvi najdeme nastavení operačního systému samotného, ovladačů operačního systému, cesty k CPL souborům v nastavení systému, a podobné úkony včetně dalšího nastavení aplikací doinstalovaných a přeinstalovaných.

Z toho vyplývá, že pro tweaky nás budou zajímat hlavně HKCU a HKLM. Ve tweakování jako takovém není v podstatě nic těžkého, stačí si podle návodu najít konkrétní větev a proklikat se přes podsložky na místo kam máme jít. Poté už jen editovat hodnoty, které se dělí na:
KEY – klíč, výše zmiňovaná „složka“ obrazně řečeno, neboli také větev A poté samotné záznamy v registru, a to String, Multi-String, Dword, Binary . Při upravování položek je dobré si přečíst, v jakém formátu tam máte číslo/text napsat, protože speciálně u čísel existuje záznam šestnáctkový (HEX) a desítkový (DEC). Druhý zmíněný se používá nejvíce a to speciálně u hodnot typu zap/vyp (1/0).


Jak se k registrům dostaneme?

1) Pomocí PC (předpokládáno OS Windows) CeRegEditor – výtečná freeware utilitka. Spojíme zařízení s počítačem přes ActiveSync, spustíme si CeRegEditor a stiskneme F1. V nejlepším možném případě se nám nalevo ve sloupci objeví klíče registrů – větve. Pokud si přejeme do registrů vůbec něco zapsat, je potřeba zařízení napřed odemknout. To provedeme kliknutím na Tools -> Unlock Registry. Tím je zařízení připraveno pro zápis. Nyní už jen klasickým stromovým způsobem zvolíme na levo klíče a proklikáme se kam je potřeba a upravíme co je potřeba.




2) Přímo v zařízení Stáhneme si freeware utilitu (je jich více, avšak tuto používám já) TotalCommander. Nainstalujeme a stiskneme / (pod křížkem, vedle …). Nyní zvolíme Plugins a Registry. Nic více, nic méně, jednoduché. Nyní se už jen proklikáme kam je potřeba a upravíme co je potřeba.


Některé verze TotalCommanderu nemají nápis Plugins ale \\.



Ukázka:

Zobrazení hodin na hlavní liště.
Pro příklad zapsání tweaku:
HKLM/Software/Microsoft/Shell a upravit ShowTimeBarClock na 1

Komentáře (0)