Samsung Ativ S - První pohled a praktické zkušenosti

V tomto článku naleznete první pohled na toto zajímavé zařízení, které právě přichází na trh. Kromě fotografií zde naleznete i krátké první praktické zkušenosti.

Včera nám do redakce dorazil první oznámený model s Windows Phone 8, který však na trh vstupuje jako poslední (z představených novinek). Konkrétně se jedná o model Ativ S, který vyrábí v poslední době velmi oblíbený Samsung. Dokáže však Ativ S zaujmout a nabídnout něco, čím by se odlišoval od konkurence? Jak obstojí v přímé konfrontaci s elitními přístroji Nokie?

V tomto první pohledu nebudeme přístroj nijak zevrubně hodnotit. K tomuto účelu poslouží až samotná recenze. Cílem tohoto článku je zprostředkovat první postřehy z prozatím velmi krátkého testování. V samotné recenzi pak bude dobře vidět, jak se prvotní pohled na tento přístroj dokáže postupně změnit, případně utvrdit.

Samsung Ativ S

Design, materiál, konstrukce

Ačkoliv na první pohled přístroj vypadá jako „kovový“, zdání klame. Celá zadní část je totiž vyrobena z plastu, který je opatřen povrchovou vrstvou imitující kov. Pravý „kov“ byl však použit alespoň na obvodový rám, který tak přístroji zajišťuje dostatečnou tuhost. Je ovšem velká škoda, že není kovový i zadní kryt. Na první dotek je plast znatelný a pocit z přístroje se rázem mění. Zadní kryt je navíc vyroben stejně nešťastně jako u Galaxy S III. V podstatě se jedná o velice tenký plast, který se velmi prohýbá. Kromě neustálého strachu, že jej při snímání zlomíte, může také dojít k poškození povrchové úpravy (jejímu popraskání).

Z pohledu rozměrů není Ativ S žádný drobeček. V řeči čísel to znamená: 137.2 x 70.5 x 8.7 mm. Je však zřejmé, že lví podíl má na tomto stavu především obrovský 4,8“ displej. V tomto směru také Samsung zaslouží pochvalu za velmi příjemnou tloušťku přístroje.

Za co však Samsung pochválit nelze, je ergonomie ovládání celého přístroje. Především umístění zapínacího tlačítka musel vymyslet někdo, kdo snad nikdy nedržel v ruce větší telefon. Tlačítko je sice umístěno na boční straně (což je přeci jen oproti HTC 8X pozitivum), ovšem nesmyslně až zcela nahoře. Pokud tedy držíte standardně telefon, na tlačítko prostě nedosáhnete a musíte „přeručkovat“. Další ergonomickou „lahůdkou“ je tlačítko s logem Windows, které je opět (jak je u Samsungu zvykem) řešeno „mechanicky“. Běžní uživatelé se tak rázem rozdělí na dvě skupiny. Jedni toto řešení milují, protože jim umožňuje probouzet přístroj a druzí nenávidí, protože při stisku tlačítka musí vyvinout úplně jiný tlak než u zbytku tlačítek a celého dotykového displeje.

Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S Samsung Ativ S

 

Displej

Displej Ativu S je typicky „samsungovský“. Co to v praxi znamená? Obrovský displej s dokonalou černou a výrazně přepálenými barvami s mírným modrým nádechem. Běžní uživatelé se opět dělí na ty, kteří pestré barvičky milují a na ty, kteří raději preferují reálné podání. Ačkoliv je displej vyroben „pouze“ technologií SuperAMOLED, která je nechvalně známá PenTile maticí, díky jemnému HD rozlišení (720*1280 bodů) si ji ani nevšimnete.

 

Baterie, fotoaparát, výkon

Pro reálné zhodnocení výdrže baterie (2300 mAh) a kvalit fotoaparátu (8 MP) zatím nebyl dostatek času, a proto si jej ponecháme až do recenze. Výkon zařízení však již zhodnotit lze (dvoujádro 1,5 Ghz, 1GB RAM). Nutno říci, že vše doslova „lítá“ (stejně tak jako na Lumii 920). Z pohledu rychlosti systému je tedy vše naprosto bez problémů.

 

Výměnná baterie, slot pro microSD

U Samsungu také musím pochválit, že se stále drží „staré školy“. I v případě Ativu S je totiž možné vyjmout baterii nebo vložit vlastní paměťovou a kartu, která rozšíří vnitřní 16 GB úložiště.

 

Na samotné testování se velmi těšíme. Zaměříme se nejen na samotný přístroj, ale také na srovnání s přímou konkurenci v podobě obou Lumií (820 a 920). Průběžné postřehy z testování můžete sledovat na našem Twitteru.

 

Komentáře (1)

Jindřich Lukeš

19 | 02 | 13 09:36
V tomto článku naleznete první pohled na toto zajímavé zařízení, které právě přichází na trh. Kromě fotografií zde naleznete i krátké první praktické zkušenosti. http://wmmania.cz/clanky/recenze/samsung-ativ-s-prvni-pohled-a-prakticke-zkusenosti/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Fitbit – oficiální aplikace pro sportovní náramek (aktualizováno)

(30.3.) : Vylepšený monitoring spánku.// Oficiální aplikace umožňující ovládání a synchronizaci chytrých fitness náramků Fitbit s operačními systémy od Microsoftu.

Tereza Kratochvílová | software 30 | 03 | 17