Srovnání výkonu Nokie Lumie 620, 925 a 1520 – praktické výsledky

V tomto článku si ukážeme teoretické i praktické výkonnostní rozdíly mezi současnými Windows Phone zařízeními (Lumia 620 a 925) a novinou v podobě Lumie 1520 vybavené nejmodernějším čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 800.

Na serveru allaboutwindowsphone.com vyšel v pátek zajímavý článek, kde se srovnává výkon jednotlivých zařízení s Windows Phone. Toho srovnání také ukazuje dramatický nárůst výkonu u nejnovějších modelů jako je například Nokia Lumia 1520.

Do tohoto srovnání byly zařazeny zástupci jednotlivých výkonnostních (cenových) kategorií. Tu nejnižší kategorii low-endů zastupuje Lumia 620 s dvoujádrovým procesorem o taktu 1GHz doplněným o 512 MB RAM. Vyšší třídu zastupuje Lumia 925 s taktéž dvoujádrovým procesorem ale s vyšším taktem (1,5 GHz) a dvojnásobnou operační pamětí RAM (1 GB). Poslední skupinou je nejnovější high-end Lumia 1520, která je vybavena nejmodernějším čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz doplněným o 2GB RAM.

Test byl zaměřen nejen na teoretické výkonnostní rozdíly měřené přes program WPBench, ale také na praktické porovnání při běžných činnostech. Výsledky tohoto testu jsou velmi zajímavé především proto, že ukazují, jak je dobře operační systém Windows Phone optimalizován a na papírově výrazně horších zařízeních.

 

Teoretické porovnání v programu WPBench

Teoretické porovnání výkonu bylo provedeno prostřednictvím programu WPBench, který jasně ukázal obrovský výkonnostní nárůst nejnovější generace procesorů. Dle tohoto testu má Lumia 1520 v podstatě dvojnásobný výkon oproti Lumii 925.

 

Praktické testování

Z předchozí kapitoly plyne, že by Lumia 1520 měla nabízet dvojnásobný výkon oproti svým předchůdcům. Potvrdí se tento rozdíl i při praktických testech? Na to se můžete podívat na přiloženém videu, které zachycuje testování rozdělené do tří skupin. První je rychlost spouštění vestavěných aplikací, následuje spouštění aplikací třetích stran a poslední je rychlost spouštění přístrojů.

Hned první porovnání v oblasti vestavěných aplikací je obdivuhodné. Jasně totiž ukazuje, jak je systém Windows Phone výborně optimalizován, protože nabízí téměř stejný výkon na low-endových zařízeních s cenovkou 3000 Kč a nejvýkonnějších modelech za bezmála 20 000 Kč. Z videa je zřejmé, že rychlostní rozdíly při spouštění vestavěných aplikací jsou téměř nerozeznatelné a při běžném ovládání systému novější hardware nijak nevyužijete.

Druhý test zaměřený na rychlost spouštění aplikací třetích stran již výkonově odlišný hardware jednoznačně ukazuje. Zde je však důležité si všimnout, s jakým výsledným rozdílem se aplikace spouští. Při běžném srovnání je Lumia 620 jen o jeden krok za svou konkurencí. Tento krok není navíc nijak časově zásadní. V praxi samozřejmě záleží, jak náročná je spouštěná aplikace. Čím složitější a objemnější je, tím větší rychlostní rozdíl lze pozorovat.

Poslední porovnání zaměřené na rychlost spouštění zařízení nepovažuji za podstatné, jelikož většina uživatelů svůj přístroj stejně nevypíná. Každopádně i tento test ukázal, že mezi Lumií 925 a 1520 je rozdíl jen velmi malý.

Nokia Lumia 620 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Smysl výkonnějšího hardwaru?

Po shlédnutí předcházejícího videa vás možná napadne, proč vůbec platit za výkonnější hardware, když rozdíly nejsou v praxi nijak zásadní? V první řadě je třeba říci, že Lumia 1520 obsahuje FullHD displej, který vyžaduje vyšší výpočetní i grafický výkon, protože se aplikace zobrazují na podstatně více obrazových bodech. Druhým důvodem je např. sofistikovaný fotoaparát, který je v Lumii 1020 a 1520 velmi závislý na výkonu. Lumia 1520 dokáže finální snímek vyfotit a uložit za poloviční dobu než 1020, u které byla rychlost fotoaparátu také poměrně kritizována. Třetím důvodem je samotná rychlost práce v běžných aplikacích, která sice dle videa není zásadní, ale je rozeznatelná. Posledním důvodem jsou hry, které mají ty nejvyšší požadavky na výkon. Stejné tituly sice spustíte na většině zařízení, ale jen s hardwarem Lumia 1520 si budete moci vychutnat vyšší rozlišení, plynulejší chod, vyšší snímkovací frekvenci, barevnou hloubku apod. Společnosti, který hry vyvíjejí, budou moci také v budoucnu připravovat nové a podstatně náročnější tituly.

I když opomeneme všechny praktické přínosy zmíněné v předchozích odstavcích, je výkonný hardware jako papírová hodnota zcela zásadní pro rozvoj platformy Windows Phone. Nejde se totiž nemalé procento uživatelů, kteří svůj přístroj vybírají právě na základě papírových parametrů.

Komentáře (1)

Jindřich Lukeš

26 | 11 | 13 08:24
V tomto článku si ukážeme teoretické i praktické výkonnostní rozdíly mezi současnými Windows Phone zařízeními (Lumia 620 a 925) a novinou v podobě Lumie 1520 vybavené nejmodernějším čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 800. http://wmmania.cz/clanky/obecne/srovnani-vykonu-nokie-lumie-620-925-1520-prakticke-vysledky/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Cloud Camera Roll Cleanup - jednoduchý úklid záloh fotek na OneDrive

Jednoduchá aplikace, která pomůže v organizaci pořízených fotografií a jejich záloh na OneDrive.

Stanislav Forejt | software 16 | 06 | 17