Tipy a triky: Zvýšení výdrže baterie nejen na Windows Phone 8

Nový seriál věnovaný operačnímu systému Windows Phone 8, ve které si ukážeme více jak stovku různých tipů, triků a zajímavých nastavení, která jsou očím běžného uživatele často zcela skryta. V tomto článku si ukážeme různé triky, kterými je možné nejen ve Windows Phone 8 výrazně snížit spotřebu zařízení, a získat tak navíc drahocenné hodiny výdrže na baterii.

Ačkoliv se může zdát operační systém Windows Phone velmi jednoduchý, ukrývá celou řadu zajímavých funkcí, které nejsou na první pohled zřejmé. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli sepsat všechny tipy, triky a zajímavosti, které známe. Vzhledem k počtu těchto triků, kterých jsme nakonec napočítali více jak 100, jsme se rozhodli pro jejich tematické roztřídění a následné vydání v podobě seriálu, jenž bude vycházet každý týden.

Všechny díly tohoto seriálu Tipů a triků naleznete zde.

V prvním dílu se zaměříme na možnosti úspory energie.

Špatná výdrž na baterie je doménou většiny současných zařízení s operačním systémem. Ačkoliv se celý IT svět v čase neuvěřitelně mění, vývoj na poli baterií dlouhodobě stagnuje. Výrobci mobilních zařízení si tak musejí pomoci vlastními silami a s každou novou (výkonnější) generací svých mobilních zařízení musejí výrazně optimalizovat také jejich spotřebu. Tento proces má za následek v podstatě velmi podobné energetické nároky chytrých telefonů již několik let. Tyto nároky jsou však z obecného pohledu extrémní, jelikož se za standardní výdrž považuje 1-2 náročnější pracovní dny. V praxi pak většina uživatelů stejně nabíjí svůj přístroj každý den, aby snížila riziko nedostatku energie plynoucí z intenzivnějšího využívání svého přístroje v den následující.

Dokud však někdo neobjeví nějakou převratnou technologii, budeme se muset s touto výdrží smířit, případně ji pomocí různých triků trochu vylepšit. V tomto článku si představíme několik možností úspory energie, které svým uživatelům nabízí operační systém Windows Phone 8. Většinu z těchto triků je však možno aplikovat na v podstatě jakýkoliv přístroj.

Tento článek samozřejmě není zaměřen tak, aby si každý aplikoval všechny zde zmíněné úpravy, ale spíše k zamyšlení, které služby a funkce skutečně používáte, a které je možno bez větších následků vypnout.

 

Mobilní data (2G vs. 3G)

Jednoznačně největším „žroutem“ energie (při běžném provozu) jsou mobilní data získávána z 3G sítě. Energetická náročnost využívání 3G je až několikanásobně vyšší, než u klasického 2G. Pokud tedy nutně pro svou práci s telefonem 3G nepotřebujete, doporučuji jej vypínat (resp. přepínat na 2G). Jako zajímavý praktický postup doporučuji standardně používat pouze 2G (na e-maily a běžnou činnost stačí) a v případě potřeby (internetový prohlížeč) zapínat 3G.

Spotřeba

 

Displej

Druhým (v závislosti na způsobu využívání přístroje někdy i prvním) nejvýznamnějším „žroutem“ je displej (konkrétněji jas). Většina uživatelů využívá pro jeho regulaci automatiku, která však není příliš šetrná k baterii. V tomto případě je (z pohledu spotřeby) vhodné používat ruční nastavení. V praxi však můžete narazit na problém, kdy nastavený konstantní jas nebude v různých prostředích příliš vyhovující a budete jej muset ručně upravovat. Úspora energie však může být značná.

Spotřeba

 

Pozadí (motiv)

S displejem a jeho spotřebou je spojena také barva pozadí. V případě Windows Phone máte na výběr bílou a černou. Obecně se za energeticky méně náročnou považuje černá varianta. Reálně však budou rozdíly patrné pouze u displejů typu AMOLED.

Spotřeba

 

Interval synchronizace

Používáte-li různé aplikace pravidelně synchronizované s internetem, je možné omezit četnost jejich připojování. Typickým příkladem je e-mail, kde je možno nastavit delší interval pro zjišťování nové pošty. Obdobně to však platí i pro různé komunikační nástroje, předpověď počasí apod.

Spotřeba

 

Zamykací obrazovka

Pokud telefon nepoužíváte, doporučuji jej ručně uspávat nebo v nastavení zvolit kratší interval pro automatické vypínání displeje. U Windows Phone 8 je možno zvolit různá interaktivní pozadí zamykací obrazovky (promítání fotografií ze sociálních sítí, zobrazení počasí, apod.), což může mít na spotřebu také vliv. Vždy tak doporučuji zvážit, které služby a informace potřebujete mít v aktualizované podobě stále na očích.

Spotřeba Spotřeba

 

Nepotřebná konektivita

Pokud aktuálně nepotřebujete používat různé bezdrátové moduly (Wi-Fi, Bluetooth, NFC) naučte se je ručně v nastavení vypínat. Pokud bezdrátové sítě vůbec nepotřebujete, ale přesto telefon nemůžete vypnout (např. v noci kvůli budíku), můžete vyzkoušet funkci „režim v letadle“.

Spotřeba Spotřeba Spotřeba Spotřeba

 

Běh aplikací na pozadí

V Nastavení>Aplikace>Úlohy na pozadí naleznete seznam aplikací, které mají dovoleno běžet na pozadí. Doporučuji tento seznam projít a zakázat tuto funkci u aplikací, které běžně nepoužíváte.

Spotřeba

 

Rychlý přehled

Zařízení Nokia Lumia jsou vybavena několika velmi zajímavými funkcemi, které však mají zásadní vliv na výdrž. Jednou z nich je tzv. Rychlý přehled. Tedy zobrazení hodin a notifikací (v Nokia Black) na uspané obrazovce zařízení. V případě této funkce jednoznačně nedoporučuji využívat možnost "vždy zapnuto". V případě displejů jiného typu než AMOLED má trvalé zobrazení hodin značný vliv na baterii, jelikož je aktivní (posvícená) celá plocha displeje. Podstatně úspornější je možnost "náhled", při které se hodiny robrazí jen ve chvíli, kdy sensor přiblížení v horní části telefonu zaznamená pohyb. Hodiny po chvíli zase zmizí.

Doporučuji také nastavit Noční režim, tedy časový interval, kdy se sníží jas displeje.

Spotřeba

 

Probouzení poklepáním na displej

Další funkcí s vlivem na spotřebu je možnost probouzení Lumií poklepáním na displej. Ačkoliv se jedná o velmi návykovou funkci, je zřejmé, že dotyková vrstva displeje musí být i v případě uspaného zařízení stále aktivní (=napájená). Tuto funkce deaktivujete v Nastavení>Systém>Dotykové ovládání.

Spotřeba

 

Počet dlaždic

Ačkoliv mají standadní dlaždice na ploše dovoleno se aktualizovat pouze jednou za 30 minut, některé pokročilejší to umí i častěji (díky push notifikacím). Platí tedy pravidlo, že čím více aktivních dlaždic na ploše máte, tím větší je jejich spotřeba.Toto pravidlo samozřejmě neplatí pro klasické statické dlaždice, které jsou jen zástupci pro spuštění aplikací.

 

Automatické zálohování

Windows Phone 8 umožňuje pravidelně zálohovat SMS, seznam aplikací, nastavení a fotografie. Zejména odesílání fotografií na Skydrive má na spotřebu výraznější vliv (tedy pokud častěji fotíte). Zálohování totiž probíhá na pozadí a využívá datové připojení. Pokud tedy tuto funkci nepotřebujete, je dobré ji vypnout a fotografie si jednou za čas přesunout do PC po kabelu.

Spotřeba

 

Oznamování nových WiFi sítí

V Nastavení>Wi-FI>upřesnit je možno vypnout automatické hledání a oznamování nových Wi-Fi sítí ve vašem okolí.

Spotřeba

 

Ostatní

V menu přístroje můžete také narazit na několik položek, kde je možno zakázat přístup k internetu jednotlivých systémovým součástem, které zrovna nevyužíváte.

Hry (XBOX) – Pokud nejste náruživý hráč mobilních her a nepoužíváte propojení s XBOX Live, můžete zrušit veškerou synchronizaci v Nastavení > Aplikace > Hry.
Zpětná vazba – Zrušit lze i odesílání zpětné vazby o využívání vašeho přístroje v Nastavení > Systém > zpětná vazba
GPS ve fotoaparátu – Pokud rádi fotíte, ale u fotografií nepotřebujete mít zaznamenánu GPS polohu, je možné tuto funkci vypnout v nastavení fotoaparátu
Vyhledávání (poloha) – V Nastavení > Aplikace > Hledaní naleznete možnost vypnutí používání GPS polohy při běžném vyhledávání (přes Bing).
Ztracený telefon – Windows Phone umožňuje vyhledat (a následně prozvonit, zamknout nebo smazat obsah) Váš ztracený či odcizený telefon. K tomuto účelu je však nutné pravidelně ukládat údaje o poloze telefonu. Tuto funkci lze vypnout v Nastavení > Systém > Najít můj telefon.
Aktualizace – Poslední možností, kde je možné zrušit komunikaci telefonu s internetem je automatické vyhledávání aktualizaci v Nastavení > aktualizace telefonu.

Spotřeba Spotřeba Spotřeba Spotřeba Spotřeba

 

Spořič baterie

Na závěr zmíním jednu užitečnou funkci Windows Phone. Jedná se o spořič baterie, který výborně charakterizuje samotný popis v menu telefonu: „Když je zapnutý spořič baterie, můžete i nadále přijímat hovory a textové zprávy, ale aplikace se spustí, jenom když je otevřete a e-mail je nutné synchronizovat ručně.“ Tento spořič je možno nastavit tak, aby se aktivoval vždy, pouze při nízké úrovni baterie nebo aktuálně až do příštího nabití telefonu.

Spotřeba

Komentáře (7)

Jindřich Lukeš

25 | 04 | 14 00:00
nemáš náhodou 8.1 ? 0

Ferenc

24 | 04 | 14 23:42
Zdravím. Je ještě jiná možnost, jak nastavit, které aplikace poběží na pozadí a které ne? Nevím proč, ale nemůžu v nastavení položku Aplikace najít... 0

Jindřich Lukeš

23 | 09 | 13 17:01
není 0

Joemilionare

19 | 09 | 13 23:05
prosim o pripadnou sz dekuji 0

Joemilionare

19 | 09 | 13 23:05
Je aplikace ktera umi zjistit kolik zerou apky baterk nebo ramky 0

jlname

21 | 01 | 13 18:12
Jinymi slovy: budeme stejne dobijet denne,ALE muzeme pujcit telefon na hrani zene,detem,ci kamaradovi v restauracnim zarizeni. Pak je jeste jedna varianta,ktera ale neplati pro vsechny chytre telefony -porizeni druhe, nahradni baterie. 0

Jindřich Lukeš

21 | 01 | 13 01:41
V tomto článku si ukážeme různé triky, kterými je možné nejen ve Windows Phone 8 výrazně snížit spotřebu zařízení, a získat tak navíc drahocenné hodiny výdrže na baterii. http://wmmania.cz/clanky/zaciname/tipy-a-triky-zvyseni-vydrze-baterie-nejen-na-windows-phone-8/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Fitbit – oficiální aplikace pro sportovní náramek (aktualizováno)

(30.3.) : Vylepšený monitoring spánku.// Oficiální aplikace umožňující ovládání a synchronizaci chytrých fitness náramků Fitbit s operačními systémy od Microsoftu.

Tereza Kratochvílová | software 30 | 03 | 17