YouTube - Nová oficiální aplikace (aktualizováno)

Aktualizace (14. 8. 2013): Aplikace je opět dostupná na Storu. Nyní s podporou WP 7.8 a možností nahrávání videí na YT. V této podrobné recenzi se podíváme na zbrusu novou oficiální aplikaci YouTube z dílny Microsoftu, která přináší všechny potřebné funkce a několik zajímavých a velmi užitečných novinek.

Stažení Aktualizace (14 .8. 2013): Původní oficiální aplikace Youtube, kterou jsme popisovali v této recenzi, musela být na žádost Googlu stažena. Microsoft totiž aplikaci vytvořil bez souhlasu Googlu a zpřístupnil/zakázal některé funkce, které by neměly být oficiálně dostupné. Více informací naleznete v samostatném článku: Google požaduje odstranění aplikace YouTube pro WP8.

Po několika týdnech se však Microsoft s Google domluvil a aplikaci upravil tak, aby splňovala všechny potřebné náležitosti. Od dnešního dne je opět možno ji ze Storu nainstalovat.

Ze staré aplikace byla odstraněna možnost stahování videí a byla přidána podpora reklam, které se zobrazují během přehrávání videí.

Nedošlo však pouze k úpravám funkcí dle požadavků Googlu, ale k celkovému updatu aplikace, který přinesl i několik novinek. Tou nejvýznamnější je možnost nahrávat vlastní videa. Tato funkce je však z „bezpečnostních“ důvodů omezena nutností využít Wi-Fi a přístroj připojit na nabíječku.

V současné době se však aplikace potýká s drobnými problémy s výkonem, což však bude s největší pravděpodobností odstraněno v některé z následujících aktualizací.

Dobrou zprávou je také podpora starší verze operačního systému (Windows Phone 7.8). Zde však aplikace neumožňuje nahrávání videí.
--------------------------------------------------------------------------------

 

Operační systém Windows Phone se od svého vzniku potýká s vážnými problémy spojenými s vydáváním aplikací navázaných na služby Googlu. Nejen že Google odmítl jakýkoliv vývoj vlastních aplikací pro tuto platformu, ale navíc blokoval přístup k některým důležitým službám. Jednou z těchto služeb byl donedávna i oblíbený portál YouTube. Ačkoliv chtěl Microsoft již dříve na své náklady vytvořit plnohodnotnou aplikaci pro přístup na Youtube, ze strany Googlu to nebylo povoleno. Majitelé Windows Phone sice z Marketplace oficiální aplikaci stáhnout mohli, bohužel se ale jednalo pouze o mobilní verzi internetové stránky Youtube, bez jakýchkoliv dalších funkcí.

V minulých měsících se však ledy pohnuly a Microsoftu se pravděpodobně podařilo s Googlem domluvit. Výsledkem je zcela nová (plnohodnotná) aplikace YouTube vydaná přímo Microsoftem (jako aktualizace původní verze).

 

Grafická podoba

Nová aplikace nabízí v podstatě všechny důležité funkce, které se od ní očekávají. Než se pustíme do jejich konkrétního popisu, pozastavím se nad grafickou podobou celé aplikace. Youtube totiž stejně jako nedávno vydaná oficiální aplikace Facebook beta přichází s novým grafickým ztvárněním, které již zcela nedodržuje pravidla originálního metro designu a spíše se podobá aplikacím pro Android. Jaký má tato změna smysl zatím nikdo pořádně netuší a až čas ukáže, kam Microsoft WP graficky směřuje.

 

Ovládání a základní funkce

Bez ohledu na dodržování metro designu je aplikace po všech stránkách velice podařená. Základním ovládacím prvkem je podobně jako u Facebooku horní lišta, která obsahuje několik ikon.

První z prava je lupa, která jak jistě tušíte, slouží pro vyhledávání.

YouTube pro Windows Phone

Prostřední je ikona s logem YT, která vás přesune do hlavního okna aplikace. Zde se nachází několik záložek (recommended, subscriptions, trending) známých z klasické webové verze umožňující prohlížet vámi sledované kanály, doporučená videa apod. Poslední záložkou je „browse“, kde naleznete jednotlivé tématické skupiny a kanály. Opět dobře známé z webové verze.

YouTube pro Windows Phone YouTube pro Windows Phone YouTube pro Windows Phone YouTube pro Windows Phone YouTube pro Windows Phone

Poslední ikonkou v horní liště je ikonka siluety, která zajišťuje přístup k „osobní sekci“ YT. Je zde možné se přihlásit pomocí svého google účtu a následně procházet svá uložená, oblíbená a hodnocená videa, playlisty, sledované kanály, historii apod.

YouTube pro Windows Phone

Za zmínku stojí také samotné okno s přehrávaným videem. Pokud totiž vyberete jakékoliv klip, zobrazí se stránka s vlastním přehrávačem a dalšími informaci (vč. možnosti hodnocení a komentování). Ovládání přehrávání je umístěno klasicky „v obraze“ (ovládací prvky se zobrazí po kliknutí). Pro roztažení na celý displej slouží samostatná ikonka, případně stačí jednoduše přetočit telefon do polohy „naležato“.

YouTube pro Windows Phone

Možnost stahování

Kromě výše zmíněných standardních funkcí bylo implementováno i několik zajímavých novinek. V první řadě se jedná o možnost stahovat (případně nahrávat) videa přímo do zařízení. Vše funguje velice jednoduše a pro stažení stačí jen kliknout na příslušnou ikonku ve spodním menu (u přehrávaného videa). Na výběr je dokonce i několik úrovní kvality stahovaného videa. Seznam všech stažených videí následně naleznete v nabídce „downloads“ (přístupné přes ikonku se siluetou).

YouTube pro Windows Phone YouTube pro Windows Phone

 

Integrace do Video hubu

Aplikace je také provázána s hubem „Hudba + video“, kde jsou dříve spuštěná videa z YT viditelná v historii. Pro jejich opětovné spuštění tedy nemusíte opět otevírat vlastní aplikaci. Totéž bohužel neplatí pro videa aplikací stažená. Ta se mezi ostatními videi (uloženými standardně v telefonu nebo na kartě) nezobrazí a pro jejich spuštění je návštěva aplikace nutná.

 

Dlaždice a Windows Phone 8

Poměrně dobře jsou vyřešeny dlaždice. Aplikace totiž umožňuje připnout na plochu v podstatě jakékoliv video, kanál, playlist či složku se staženými klipy. Standardní dlaždice pro spuštění aplikace je navíc aktivní a na zadní straně obsahuje vždy nejnovější video z vašich sledování. Samozřejmostí je plná podpora Windows Phone 8 (různé velikosti dlaždic).

YouTube pro Windows Phone YouTube pro Windows Phone

 

Playlisty

Nezapomnělo se ani na playlisty. Vytvářet si tak můžete vlastní seznamy klipů, které si následně přehrajete bez nutnosti jakéhokoliv hledání a přepínání.

 

Přehrávání na pozadí

Aplikace umožňuje také přehrávání na uzamčené obrazovce. Nic tedy nebrání ve využití YT jako náhrady za hudební přehrávač (ideální v kombinaci s vlastními playlisty).

 

Další nastavení

V nastavení lze nalézt ještě několik možností. Kromě změny jazyka (CZ zatím není k dispozici) a regionu je zde možno zvolit kvalitu streamovaného videa, podmínit stahování (kdykoliv, pouze WiFi, pouze mobilní data), zapnout integraci do video hubu, umožnit přehrávání na uzamčené obrazovce a nastavit filtry.

YouTube pro Windows Phone

Závěr

Novou aplikaci pro YouTube hodnotím jako velice zdařilou. Nejen že obsahuje všechny základní funkce, ale přináší i něco navíc – příjemnou práci s playlisty, dlaždice, stahování videí, přehrávání na uzamčení obrazovce apod. Jedinou výtku mám k designu a logice ovládání, která se vymyká běžným zvyklostem ve Windows Phone.

V současné chvíli je dostupná pouze verze pro WP8. Přislíbena však byla i verze pro WP7.X.


Zlevněné produkty v sekci Mobilní příslušenství

Komentáře (8)

Jindřich Lukeš

22 | 05 | 13 23:02
Microsoft aktualizuje oficiální aplikaci na YouTube - konec stahování, ale reklamy se stále nezobrazují. 0

Jindřich Lukeš

10 | 05 | 13 22:10
hlavně je tu problém s velikostí přílohy, která má max. 15 MB...což je právě důvod té kvality. Každopadně na nějaké "rychlovky" to stačí. Na plnohodnotné nahrání nikoliv. 0

vojta66

10 | 05 | 13 12:20
ano, poslat si video z L920 na YouTube via email. Pěkné, ovšem nikde se nepíše, že v žalostném rozlišení a to jistě uznáte, je trošku k ničemu...(vyzkoušeno)!! 0

Tereza Kratochvílová

09 | 05 | 13 17:12
Jde to dokonce bez aplikace Samozřejmě, že můžeš na nahrávání použít např. Supertube, ale problém je, že samotné video musí být natáčeno z aplikace. Takže tady nabízím lepší postup: 1.) na počítači jdi na YT a přihlas se 2.) jdi do nastavení -> přehled 3.) pod jménem a heslem je "Nahrávání pomocí mobilního datového připojení" a u toho emailová adresa - tu si někam opiš nebo ulož do telefonu 4.) na tuto adresu pošli z telefonu email s přiloženým videem 5.) hotovo Vyzkoušeno a video se mi do správce videí načetlo skoro ihned po odeslání mailu. 0

Jindřich Lukeš

09 | 05 | 13 11:25
Nahrávat videa z telefonu bohužel nejde.. 0

vojta66

09 | 05 | 13 10:23
Mám dotaz: lze z nějaké aplikace nahrávat z telefonu přímo na YouTube ? Pokud vím, tak ne a to je celkem opruz....aspoň pro mě. 0

lemmon

08 | 05 | 13 11:57
jak by dopadlo srovnání s neoficiální aplikací metrotube? 0

Jindřich Lukeš

08 | 05 | 13 01:21
V této podrobné recenzi se podíváme na zbrusu novou oficiální aplikace YouTube z dílny Microsoftu, která přináší všechny potřebné funkce a několik zajímavých a velmi užitečných novinek. http://wmmania.cz/software/audio-video/youtube/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Cloud Camera Roll Cleanup - jednoduchý úklid záloh fotek na OneDrive

Jednoduchá aplikace, která pomůže v organizaci pořízených fotografií a jejich záloh na OneDrive.

Stanislav Forejt | software 16 | 06 | 17