HTC Locations – Plnohodnotná automobilová (offline) navigace od HTC (CZ) - podrobná recenze

HTC před dvěma týdny aktualizovalo svou aplikaci HTC Locations, která nyní umí plnohodnotně navigovat. K dispozici jsou nejen mapy celé Evropy vč. ČR, ale také české hlasové povely. Spolu s Nokia Drive se jedná o jedinou plnohodnotnou navigaci (s podporou CZ) pro Windows Phone.

Nokia „chrlí“ jednu exkluzivní aplikaci za druhou a ostatní výrobci jen „žasnou“. Dokonce i takové HTC, které bylo vždy známé tím, že svým zákazníkům zdarma nabízí největší počet prémiových aplikací zdarma, bylo během několika málo měsíců Nokií překonáno. Abychom však byly spravedliví, dá se říci, že kdyby bylo HTC dotováno Microsoftem tak, jako v současné době Nokie, situace na trhu by vypadala trochu jinak. Realita je ovšem taková, že Nokia díky své plnohodnotné automobilové navigaci Nokia Drive (Autem) nabízí zákazníkům značnou konkurenční výhodu. Tohoto faktu si je HTC dobře vědomo a před několika týdny vydalo důležitou aktualizaci své aplikace HTC Locations, která jí umožní navigovat.

Aplikace HTC Locations (v různých podobách) neodmyslitelně patří k HTC již od dob Windows Mobile. Také v případě Windows Phone zařízení je HTC Locations standardní součástí. Nikdy však této aplikaci nebylo věnováno příliš pozornosti, jelikož nenabízela nic podstatného. Primárním účelem aplikace je vytváření footprintů (zjednodušeně řečeno – „umisťování fotografií na mapu“) a zobrazení bodů zájmu (restaurace, čerpací stanice, atd. ve Vašem okolí).

Až poslední aktualizace, která byla veřejně uvolněna začátkem tohoto měsíce, doplnila do aplikace zajímavé funkce. Nejzajímavější je jednoznačně funkce plnohodnotné offline automobilové navigace. Ano skutečně je tomu tak. HTC nabízí vlastí navigační aplikaci.

Než se pustíme do samotného popisu aplikace, pozastavíme se nad současnou nabídkou navigačních aplikací pro Windows Phone. Tato nabídka je totiž velice malá. Pokud se zaměříme pouze na plnohodnotné automobilové navigace, které zvládnou navigovat offline a obsahují také české hlasové povely, celá nabídka se zúží pouze na Nokia Autem, která je navíc dostupná pouze pro zařízení od Nokie. Na Marketplace sice naleznete velice povedený Navigon, ten však z neznámého důvodu neobsahuje české hlasové povely. Druhou zajímavou alternativou je Turn by Turn Navigation Czech, která je sice v CZ, ale zase nenabízí možnost 3D navigace. Pokud to tedy zhodnotíme komplexně HTC Locations je spolu s Nokia Autem jedinou alternativou, která zvládne plnohodnotné navigování v našem rodném jazyce.

Nyní se již pustíme do popisu samotné aplikace. Po spuštění nás přivítá jednoduché grafické rozhraní vytvořené dle standardů Windows Phone. Nejdůležitější je pouze první záložka „zde“, kde vidíte svou aktuální polohu na mapě a nebližší adresu. Ve spodní části se nachází menu, které obsahuje všechny další důležité funkce. V tomto základním stavu je možno aplikaci standardně používat ke svému původnímu účelu, tedy pomocí tlačítka s lupou vyhledávat a na mapě zobrazovat libovolné body zájmu, či pořizovat footprinty. Aplikace funguje klasicky online. Mapové podklady tedy stahuje s internetu.

HTC Locations HTC Locations HTC Locations HTC Locations HTC Locations

S příchodem poslední aktualizace se ve spodním menu (vpravo) objevilo tlačítko „Mapy“, které Vám umožní stažení mapy libovolného státu a aplikaci je pak možno využívat také offline. Abychom však mohli využít navigační funkce, bude třeba kromě map stáhnout také hlasové povely. Ty naleznete v menu pod položkou „chci další položky“. K dispozici je mužský i ženský hlas v češtině.

HTC Locations HTC Locations

Nyní je vše připraveno a stačí jen kliknout na tlačítko s lupou a zadat cílové místo. Můžete využít klasické vyhledávání, vybrat zajímavé místo či footprint. K dispozici je samozřejmě také klasické zadání města a adresy, případně PSČ.

HTC Locations HTC Locations HTC Locations HTC Locations

Navigaci spustíte stisknutím tlačítka s ikonkou automobilu (jet do).

Samotné navigační rozhraní je jednoduché a přehledné. Na displeji se zobrazují jen ty nejnutnější informace. Konkrétně se jedná ve spodní části displeje o rychlost, čas příjezdu a zbývající vzdálenost a v horní části o směrový ukazatel a příslušnou vzdálenost vč. názvu ulice. Po kliknutí do střední části displeje se zobrazí přehledné menu, kde naleznete všechny nejdůležitější volby.

HTC Locations HTC Locations HTC Locations

HTC Locations HTC Locations HTC Locations HTC Locations
(Omluvte prosím kvalitu screenů, pocházejí z fotoaparátu.)

Aplikace nabízí také poměrně obsáhlé nastavení. K dispozici je například možnost vyhnout se placeným úsekům a dálnicím, zvolit režim trasy, nastavení přepínání nočních barev, zapnutí automatického zoomu a výstrah u kamer, radarů a při překročení rychlostních limitů. Nastavení obsahuje snad vše, co lze od běžné automobilové navigace očekávat.

HTC Locations HTC Locations HTC Locations HTC Locations

V praxi jsem aplikaci testoval zatím jen krátce. S žádným výrazným problémem jsem se ale nesetkal. Vše funguje jak má. Aplikaci nedělá problémy přepočítat trasu v případě, že špatně odbočím a orientace na displeji je dostatečná. Drobnou výtku mám však k hlasitosti hlasových povelů, která je poměrně nízká. Pokud v autě rádi posloucháte rádio, navigaci téměř neuslyšíte. Poněkud zvláštní (nestandardní) je také „přeskládání“ informačních ukazatelů na displeji v režimu na šířku. V tomto případě jde ale spíše o zvyk. Aplikace by také zasloužila trochu optimalizace po stránce výkonu. Posun na mapě není vždy plynulý a obecně je ovládání trochu kostrbaté (dá se na něj ale bez problému zvyknout).

Pokud HTC Locations srovnám s konkurencí v podobě Navigonu a Nokia Autem. Daly by se aplikace seřadit takto: Navigon > Nokia Autem > HTC Locations. Mezi jednotlivými aplikacemi je pak vždy rozdíl jedné třídy. Na níže přiloženém anglicky komentovaném videu můžete vidět praktické srovnání obou aplikací.

Oproti navigaci od Nokie má HTC Locations ještě jednu značnou nevýhodu, není totiž zdarma. Resp. aplikace jako taková zdarma je, ovšem navigační funkce již nikoliv. Příčinou bude pravděpodobně skutečnost, že navigační funkce nevytvořilo samo HTC, ale společnost Route 66, která si nárokuje licenční poplatky. Při prvním spuštění navigace se začne odpočítávat 30ti denní zkušební doba, po jejíž uplynutí bude třeba navigační modul zakoupit. To je možné provést přes menu>chci další položky>navigace.

HTC Locations HTC Locations HTC Locations

Na výběr je z několika druhů licencí. Můžete si zakoupit navigaci na měsíc, rok či trvale. Ceny se odvíjí od zvolených mapových podkladů. V případě map východní Evropy, jejichž součástí je i ČR, jsou ceny 7,99 EUR (30ti denní), 29,99 EUR (roční) a 39,99 EUR (trvalá). V případě map celé Evropy je to o něco málo více 9,99/39,99/49,99 EUR.

Kromě navigačních funkcí je možno dokoupit i databázi radarů a kamer pro příslušné mapy. V případě východní Evropy se jedná o částku 2,99 EUR (30 dní) a 9,99 EUR (roční).

Komentáře (6)

Flynn

31 | 03 | 12 07:39
Asi dost dobře nechápu. Stáhl jsem si jen mapu ČR a v ní navigace funguje (navigace ve smyslu navigování). Nikde na mě nevyskakuje časové omezení ani cena aplikace. A co když chci používat Locations tak jako původně. Dejme tomu, že navigaci nepotřebuju. To bych pak nemohl používat aplikaci vůbec. Zatím to vidím tak, že placené (po 30 dnech zkušební doby) budou balíčky (v nabídce "Chci další položky" - Navigace pro svět a kontinenty) a dále položka radary a kamery. Samotné mapy jsou evidentně zdarma, protože u nich není cena ani časový limit. Alespoň já je nikde nevidím. Takže, jak tomu rozumět? Jak vlastně poznám, že jsem v režimu offline? Mám divný pocit, že včera mi ubylo velké množství operátorem přidělených dat. Pro jistotu jsem pak vypnul datové služby, ale jaká jistota, když nemám kontrolu? Anebo něco přehlížím, či něčemu nerozumím? 0

Robert Varga

30 | 03 | 12 21:28
Stáhl jsi jen mapu. Modul navigace už je placený. Takže houby offline navigace zdarma - kupa webů podala dosti lživou informaci. HTC si muselo mnout ruce. 0

moravan

29 | 03 | 12 18:32
Když chceš stáhnout další položky - navigace, tak se objeví upozornění, že to bude fungovat 30 dní. 0

Flynn

29 | 03 | 12 16:32
Ceny jsou uvedeny pouze u radarů a navigací pro kontinenty. Já jsem si stáhnul jen ČR mapu a u ní žádná cena není. Kde je nějaké info o tom, že za 30 dní bude aplikace placená? 0

pan.peta

29 | 03 | 12 14:17
Hlasy jdou nahrát - čeština, slovenština, mužský i ženský. Ale,vypadá to tak, že to bude fungovat pouze 30 dní, potom asi koupit. 0

Flynn

29 | 03 | 12 12:53
Aplikace má novou aktualizaci: offline mapy a navigaci. Stažení z Marketplace\HTC Apps\Locatinons\aktualizovat Více na http://wmpoweruser.com/htc-locations-app-update-brings-offline-navigation-to-htc-windows-phone-devices/ EDIT: Odstraněna poznámka o tom, že hlasy jsou pouze v angličtině. 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Fitbit – oficiální aplikace pro sportovní náramek (aktualizováno)

(30.3.) : Vylepšený monitoring spánku.// Oficiální aplikace umožňující ovládání a synchronizaci chytrých fitness náramků Fitbit s operačními systémy od Microsoftu.

Tereza Kratochvílová | software 30 | 03 | 17