Nokia Lumia 800 - Velký přehled tipů, triků a úprav

V tomto článku naleznete celou řadu zajímavých tipů a triků pro nejpopulárnější Windows Phone přístroj současnosti, kterým je Nokia Lumia 800. Kromě užitečných triků článek obsahuje také řešení celé řady problémů, se kterými se tento model potýká.

Nokia Lumia 800 je jednoznačně nejvýznamnější Windows Phone přístroj v historii. Při jeho uvedení však Nokia udělala celou řadu chyb, které se nepodařilo odstranit ani po několika měsících prodeje zařízení. S příchodem poslední série aktualizací se však situace výrazně mění k lepšímu.

Jelikož Nokie Lumie obsahují operační systém Windows Phone, je zde možné aplikovat celou řadu obecných triků a úprav, které jsou zveřejněné v samostatném článku: Velký přehled tipů, triků, úprav a neoficiálních aplikací pro Windows Phone 7

Pokud je Lumia Vaším první přístrojem s Windows Phone, jednoznačně doporučuji prostudovat také tento článek: FAQ: Základní informace o Windows Phone 7.

 

1) Výdrž na baterie

Jednoznačně nejdiskutovanějším problémem Lumie 800 je nízká výdrž baterie. Celý problém je umocněn tím, že je baterie v přístroji napevno a uživatel nemá šanci (při zachování záruky) ji vyměnit. Nízká výdrž však není způsobena nekvalitním hardwarem či operačním systémem, ale špatnou prací programátorů Nokie. Nokie si je tohoto problémů dobře vědoma, ale i přes vydání několika "záplat" (aktualizací) se nepodařilo problém odstranit (což špatnou práci programátorů jen potvrzuje). Reálné výsledky a definitivní řešení problému přináší až verze firmwaru 12070, která je skrze Zune již několik dní uvolňována.

Pokud jste tuto aktualizaci zatím neobdrželi, nezoufejte, stačí jen několik dní (možná i týdnů) počkat. Toto jsou slova Nokie: "Abychom zaručili kvalitu, vydáváme aktualizace ve vlnách. Čas, kdy aktualizaci obdržíte, ovlivňuje mnoho faktorů, včetně toho, jaký model telefonu používáte a jakého máte operátora. Usilujeme o vydávání aktualizací bez průtahů, ale nebuďte překvapeni, když nám bude oznámení o dostupnosti aktualizace pro váš telefon trvat několik týdnů."

Pokud ani po instalaci aktualizace nebudete s výdrží spokojeni, bude třeba zařízení používat úsporněji. Zajímavým trikem může být zapínání módu letadlo v noci. Pokud však potřebujete být i v noci na příjmu, doporučuji spíše funkci úspory energie (battery saver). Celou řadu dalších triků, jak zvýšit výdrž přístrojů s Windows Phone naleznete v samostatném článku: Tipy a triky pro zvýšení výdrže Windows Phone 7 přístrojů.

Vyšší spotřebu může také způsobovat samotná volba barevného tématu (bílý, černý). Lumia 800 disponuje AMOLED displejem, který má v případě zobrazení černé barvy podstatně nižší spotřebu. Z tohoto pohledu lze jednoznačně doporučit použití tmavého tématu.

 

2) Buzení při vypnutém telefonu

Řada uživatelů, kteří přechází z "obyčejných" mobilních telefonů, případně Nokií se Symbianem na zařízení s Windows Phone, naráží na problém nemožnosti využívat budíku při vypnutém zařízení. Ano, je tomu skutečně tak. Žádné zařízení s plnohodnotným operačním systémem (Windows Phone, Windows Mobile, Android) neumí aktivovat budík, pokud je zařízení vypnuté. Je to obdobné jako u PC, kde se Vám libovolná aplikace také nespustí pokud PC vypnete.

V tomto případě je však řešení jednoduché. Na noc používejte mód letadlo, který vypne všechny bezdrátové moduly a spotřeba energie klesne na minimum.

 

3) Odemčení zařízení pro instalaci neoficiálních aplikací

V souvislosti s operačním systémem Windows Phone se často vyskytuje pojem homebrew či neoficiální aplikace. Jedná se o aplikace, které je možné nahrát do zařízení přímo z PC a nepodléhají přísnému schvalovacímu procesu na Marketplace. Pomocí těchto aplikací je možno do systému doplnit celou řadu chybějících funkcí. Aby bylo možné tyto aplikace instalovat, je třeba míti zařízení odblokované. Toto odblokování bylo u starších zařízení (1. generace) možné provést zdarma pomocí speciální aplikace Chevron WP7. V loňském roce existovala také další (placená) alternativa s názvem Chevron WP7 Labs, která byla funkční i na novějších zařízeních. Kapacita této služby byla však koncem loňského roku vyčerpána a zatím nic nenaznačuje tomu, že by byla kapacita navýšena. Pokud tedy chcete do zařízení instalovat neoficiální aplikace, bude třeba si zaregistrovat klasický vývojářský účet na této adrese. Cena za vedení tohoto účtu je 99 USD.

Problematika odblokování je poměrně složitá, jelikož existuje několik druhů odblokování. Více informací je uvedeno v samostatném článku: Odblokování Windows Phone 7 - Kompletní shrnutí.

 

4) Restartování (nejen) zaseknutého přístroje

Ačkoliv k zamrznutí, či zaseknutí systému Windows Phone dochází jen ve výjimečných případech, můžete se s tímto stavem setkat. V tomto případě budete na přístroji marně hledat tlačítko reset. Druhou možností je vyjmutí a opětovné vložení baterie. U Lumie 800 však i tato možnost nepřichází v úvahu, jelikož je baterie v přístroji napevno. V Nokii však s tímto problémem počítali, a restart přístroje je možný současným stlačením a přidržením tlačítek pro ztlumení hlasitosti (Volume Down) a zapínání (Power). Tlačítka můžete uvolnit ve chvíli kdy ucítíte, že telefon 3x zavibruje.

 

5) Hardreset - obnovení továrního nastavení

Pokud potřebujete vrátit telefon do továrního nastavení (smažou se všechna uživatelská data), můžete využít standardní postup z menu operačního systému (Nastavení > O systému > Obnovit tovární nastavení telefonu). Pokud se z jakéhokoliv důvodu do nastavení zařízení nedostanete, je možné provést hardreset také pomocí stisku speciální kombinace tlačítek. Nejdříve je třeba zařízení vypnout, následně najednou stisknout a držet tlačítka ztlumení hlasitosti (Volume Down), zapínání (Power) a spoušť fotoaparátu (Camera), dokud neucítíte telefon vibrovat, následně uvolněte tlačítko zapínání (Power) a držte jen snížení hlasitosti (Volume Down) a fotoaparát (Camera) na dalších 5 sekund.

 

6) Zálohování

V současné době není možné klasickým způsobem novější Windows Phone zařízení zálohovat. Software Zune v případě instalace aktualizace operačního systému zálohu provede, ale jedná se o kompletní zálohu (systém + uživatelská data) z níž můžete svá data získat pouze jejím kompletním nahráním do zařízení, což není příliš šikovné. Operační systém Windows Phone je ovšem navržen tak, že většina dat zálohu nepotřebuje. Veškerý multimediální obsah můžete do přístroje dostat pouze pomocí programu Zune nebo skrze internetové úložiště Skydrive. V tomto případě jsou multimediální data vždy uložena v PC nebo na serveru. Obdobné to je u telefonního seznamu a událostí z kalendáře. Veškerá tato data se po vložení do přístroje automaticky synchronizují s Vaším LIVE účtem, což zajistí jejich nepřetržité zálohování a snadné nahrání v případě změny či smazání z přístroje.

 

7) Skryté servisní menu

Všechny Nokie s Windows Phone obsahují skryté servisní menu, které ukrývá celou řadu zajímavých informací a nástrojů pro otestování správné funkce zařízení. Do tohoto menu se dostanete vytočením "telefonního" čísla ##634#.

Nokia Lumia diagnostic menu

 

8) Nastavení MMS a datových služeb

Pokud Vaše zařízení pochází ze zahraničí, nebo z jiného důvodu nefungují MMS či datové služby českých operátorů, pomůže Vám jednoduchá aplikace "Nastavení sítě", kterou naleznete v Marketplace v samostatné Nokia sekci.

Nastavení sítě nokia

 

9) Úplné vybití baterie

Lumia 800 obsahuje Li-Iontový akumulátor, který by se neměl (stejně jako jakýkoliv jiný Li-Iontový akumulátor) zcela vybíjet, jelikož se tak snižuje jeho životnost, což je v případě Lumie velice důležité, protože není možné baterii standardně vyměnit. Obecně se doporučuje zařízení připojit k nabíječce, když kapacita akumulátoru klesne na 20-30%.

Některé (zejména starší) verze firmwaru zařízení trpí další zásadní chybou. Při úplném vybití baterie není možné zařízení spustit, a to ani po připojení na nabíječku. V tomto případě je nutné zařízení nechat připojené k nabíječce alespoň 2-3 hodiny a v průběhu nabíjení zkoušet spustit. Ve většině případů se zařízení podaří spustit. Pokud by se tak nestalo, pomůže Vám jedině autorizovaná servis. Tento problém řeší poslední aktualizace firmwaru zařízení.

 

10) Tlačítko vyhledávání

Tlačítko vyhledávání u Windows Phone přístrojů v našich končinách vyvolává zaslouženou kritiku. Funkcí tohoto tlačítka je totiž pouze spuštění mobilní verze vyhledávače Bing, který nepodává příliš kvalitní výsledky (v ČR). Bing u většiny přístrojů s Windows Phone navíc není možné zaměnit za jiný vyhledávač. Nokia však exkluzivně pro ČR vyjednala možnost změnit Bing za Seznam (v mobilní verzi), který na tom sice není s kvalitou výsledků o moc lépe než Bing, ale nabízí alespoň lokalizovaný obsah (výsledky).

Řada uživatelů si však stěžuje, že v nastavení prohlížeče nemá možnost záměny Bingu za Seznam. První příčinou může být zastaralá verze firmwaru ve Vašem přístroji. Změna vyhledávače je totiž možná až u nejnovějších verzí. Pokud však máte zařízení aktualizováno a možnost změny stále nepřibyla, Vaše zařízení pravděpodobně pochází z některé zahraniční distribuce. Možnost zvolit jako výchozí vyhledávač Seznam je doména pouze ČR a v ostatních evropských zemích by toto řešení postrádalo smysl. Právě z tohoto důvodu je Seznam k dispozici pouze v české ("čisté") distribuci zařízení. Problém je ovšem v tom, že velká část Lumií prodávaných u nás vůbec nepochází s české distribuce. A to i přesto, že to různé e-shopy uvádějí. Skutečně českou distribuci zakoupíte pouze ve značkových prodejnách Nokie, všech tří operátorů, Electroworldu a Alzy. Aby to však nebylo úplně jednoduché, tak v případě vyhledávání je třeba míti českou a "čistou" distribuci. Pokud tedy budete mít zařízení např. od českého T-Mobilu, Seznam pravděpodobně nenastavíte.

Pokud máte zařízení ze zahraniční distribuce (případně o českého operátora), existují dvě možnosti. První (nepříliš šikovnou) možností je tlačítko pro vyhledávání vůbec nepoužívat a na plochu si připnout domovskou stránku Seznamu či Googlu, nebo použít přímo aplikaci pro vyhledávání od Googlu. Druhou možností je nahrání českého firmwaru do zařízení. Jedná se o krok, který sice není oficiální, ale o záruku tím nepřicházíte. Konkrétní postup si představíme v některém z následujících článků.

 

11) Jak zjistit, zdali zařízení pochází z české distribuce

Často se zde objevuje pojem "oficiální česká distribuce", což znamená, že je zařízení určeno přímo pro český trh. Tato zařízení jsou hardwarově totožná s těmi zahraničními, liší se pouze v softwaru (několika drobnostech). Tou nejdiskutovanější je možnost změnit výchozí vyhledávání na Seznam (viz. předchozí bod). Skutečně českou distribuci zakoupíte pouze ve značkových prodejnách Nokie, všech tří operátorů, Electroworldu a Alzy. Zdali Vaše zařízení právě do této oficiální distribuce patří, je možné zjistit pomocí Product Code, který naleznete na šuplíčku SIM karty. Oficiální jsou tyto varianty:

  • 059N714 CZ Bílá
  • 059N2Q3 CZ Černá
  • 059N397 CZ Modrá
  • 059N396 CZ Růžová
  • 059M874 CZ Černá T-Mobile
  • 059N365 CZ Modrá T-Mobile
  • 059N6D1 CZ Růžová O2
  • 059N601 CZ Černá O2
  • 059N718 CZ Bílá O2
  • 059N064 CZ Černá Vodafone

 

11) Podsvícení senzorových tlačítek

Pokud máte v zařízení starší verzi firmwaru, podsvícení senzorových tlačítek je při středním a vyšším jasu stále vypnuté. Tento problém řeší až nejnovější aktualizace verze 12070.

 

12) Nokia aplikace

Nokia svým uživatelům nabízí také celou řadu zajímavých aplikací, pokud jste zatím neměli možnost se s nimi seznámit, jednoznačně to doporučuji. Za zmínku stojí zejména:

  • Drive (Autem) - plnohodnotná automobilová navigace, která v poslední verzi zvládne fungovat zcela offline. Tato aplikace umožňuje v módu pěšky také navigovat s použitím hromadné dopravy (zobrazí zastávku kde nasednout do MHD, stanice přes které jet a následně také kde vystoupit). Více v samostatné recenzi.
  • Transport (MHD) - Plánování cest s využitím hromadné dopravy. Z českých měst je k dispozici zatím jen Praha, a to navíc bez konkrétních jízdních řádů. Více v samostatné recenzi.
  • Maps (Mapy) - Velice šikovná aplikace pro zobrazení kvalitních map (obdoba Google maps), která je ve Windows Phone zcela zásadní, jelikož mapové podklady Bing map jsou v ČR téměř nepoužitelné.
  • Music - V případě, že aplikaci naistalujete s nastavenou angličtinou v menu zařízení, zobrazí se zajímavé možnosti pro poslech streamované hudby bez omezení a dokonce možnost si značné množství stáhnout zdarma do zařízení. Více v samostatné recenzi.
  • Creative Studio - Zajímavá aplikace pro úpravu snímků a aplikaci různých efektů. Umožňuje také tvorbu panoramatických snímků. Více v samostatné recenzi.

 

13) Držák do auta

Lumia 800 nemá příliš prakticky umístěn USB konektor. Blíže jsme se této problematice věnovali v samostatné recenzi zařízení. Toto umístění zcela vylučuje použití klasických univerzálních držáků do auta. Pokud chcete zařízení používat jako navigaci, budete muset použít obyčejný pasivní držák (bez nabíjení) což zrovna u Lumie 800 není vzhledem ke spotřebě vhodné, nebo si zakoupíte speciální držák. Těchto držáků zatím není příliš na výběr, jejich použití také není úplně pohodlné, ale když hold v Nokii neumí určité věci domyslet, tak vám nic jiného nezbývá. Použitelné jsou také držáky pro Nokii N9 (např. značky Brodit), která je rozměrově totožná.

Brodit Lumia 800

Komentáře (22)

petr49

04 | 01 | 16 23:48
Omylem jsem telefon dal do továrního nastavení, je mozné získat kontakty a nastaveni? Děkuji za radu Petr 0

htcjirka

26 | 07 | 15 09:15
Ne, to mozne není. 0

PEPYK

25 | 07 | 15 20:53
Je možné přeinstalování wp 7.8 na wp 8.1 u nokia lumia 800? díky PEPYK 0

Flynn

29 | 04 | 13 21:04
Na tohle není jak odpovědět. Jakou aplikaci máš a co ti taky nefunguje? 0

katty.dychova

29 | 04 | 13 20:55
aplikaci mam a nefunguje mi to taky.....co s tim? 0

Gerbes

28 | 03 | 13 18:41
Jde do držáku zasunout i L800 v originál gumovém pouzdře?? Záleží jaký držák máš na mysli. Já používám například Brodit a v něm je dokonce pouzdro nutné. Bez něho je telefon volný. Je to dělané akorát na to silikonové/gumové. Osobně používám kožené a na něj je držák už dost těsný, ale s použitím větší sily se tam telefon vejde.. 0

ToFra73

28 | 03 | 13 15:55
Jde do držáku zasunout i L800 v originál gumovém pouzdře?? 0

htcjirka

22 | 01 | 13 21:18
Ale postupne,takze klidne az za mesic.. 0

miro.capko

22 | 01 | 13 14:48
31.01.2013 to pride... 0

Jindřich Lukeš

14 | 01 | 13 01:22
Kdy bude 7,8 ofiko ,čekám a čekám. Proč čekáš? když si můžeš nahrát oficiální firmware neoficiálně? 0

Flynn

13 | 01 | 13 19:02
Tak čekej a čekej. Nic jiného ti nezbývá a nejsi zdaleka sám. 0

mara.pospa

13 | 01 | 13 17:43
Kdy bude 7,8 ofiko ,čekám a čekám. 0

Jindřich Lukeš

10 | 01 | 13 19:19
Stahni zi z Marketplace aplikaci nastavení připojení 0

lu.zma

09 | 01 | 13 22:13
Zkoušela jsem si nastavit -podle zdejšího návodu - síť k odesílání MMS ale stále mi nefunguje, nevíte proč? A netušíte náhodou jak vymazat historii hovorů? Dík za radu!! 0

Jindřich Lukeš

02 | 04 | 12 14:50
Bohužel, toto je standardní jev 0

Norton

02 | 04 | 12 11:57
Mam jednu otazocku. Je to normalne, ze ked telefon vypnem, pripojim nabijacku tak sa telefon sam zapne? teda neda nabijat vo vypnutom stave? Dakujem. 0

Jindřich Lukeš

27 | 03 | 12 19:17
přesně tak, jinak do článku to zkusím napsat více jednoznačně. 0

PikeQ

27 | 03 | 12 16:03
Čistá asi znamená nebrandovaná (nekupovaná u operátorů), ale třeba z Alzy, EW ..... 0

Grafic

27 | 03 | 12 15:02
Ano, to je v článku sice napsaný, ale trošku si to protiřečí. Když mají českou distribuci všichni 3 operátoři, ale zároveň T-Mobile nemá čistou.. Tak kdo je potom ten třetí operátor?:) 0

Jindřich Lukeš

27 | 03 | 12 12:26
V článku je to napsáno: "Skutečně českou distribuci zakoupíte pouze ve značkových prodejnách Nokie, všech tří operátorů, Electroworldu a Alzy. Aby to však nebylo úplně jednoduché, tak v případě vyhledávání je třeba míti českou a "čistou" distribuci. Pokud tedy budete mít zařízení např. od českého T-Mobilu, Seznam pravděpodobně nenastavíte." 0

RadekL_33

27 | 03 | 12 12:23
Jen bych doplnil informaci k bodu 10. Vlastním Lumii zakoupenou u T-mobile, má číslo O59N365 a přesto nemá možnost vyhledávání v Seznamu. Verzi systému mám aktuální. Kde je chyba? 0

Jindřich Lukeš

26 | 03 | 12 07:58
V tomto článku naleznete celou řadu zajímavých tipů a triků pro nejpopulárnější Windows Phone přístroj současnosti, kterým je Nokia Lumia 800. Kromě užitečných triků článek obsahuje také řešení celé řady problémů, se kterými se tento model potýká. http://wmmania.cz/clanky/upravy/nokia-lumia-800-velky-prehled-tipu-triku-a-uprav/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Cloud Camera Roll Cleanup - jednoduchý úklid záloh fotek na OneDrive

Jednoduchá aplikace, která pomůže v organizaci pořízených fotografií a jejich záloh na OneDrive.

Stanislav Forejt | software 16 | 06 | 17

Lumie 950 a 950 XL měly na trh přijít s podporou propracovaných gest, stylusu, novým Glance Screenem a speciálním pouzdrem

Lumie 950 a 950 XL měly být původně vybaveny celou řadou zajímavých funkcí a příslušenství. Podívejte se na plány Microsoftu, které se nikdy neuskutečnily.

Jindřich Lukeš | články 29 | 05 | 17