Nokia X – Trojský kůň pro Android a nová cesta k Windows Phone

Představení nových Nokií s Androidem je geniálním tahem Nokie, jak uspokojit poptávku, oslabit Android a získat nové uživatele Windows Phone. Nevěříte? V tomto článku si shrneme všechny důvody.

Nokia dnes na MWC v Barceloně představila svůj první přístroj s Androidem, resp. ne jeden ale rovnou tři (Nokia X, X+, XL). O tomto modelu se diskutovalo již velmi dlouho, na internetu se objevovaly informace z různých zdrojů, ale nikdo si nebyl jistý, zdali se jedná o nepodložené spekulace nebo relevantní úniky informací. Dokonce i sama Nokia v předchozích dnech tyto spekulace nijak neusměrnila, ba naopak ještě více „znejistila“. Na mysli mám „zelenou kampaň“, kdy se nejdříve web a sociální sítě přebarvily na chvíli na zeleno a později se na oficiálním YouTube kanálu objevilo několik videí se zelenými kachnami. Na jednu stranu se tak mohlo zdát, že se Nokia připravuje na příchod Androidu (zelená barva), ale na druhou stranu mohly kachny značit přesný opak -  tedy ty „novinářské“ (záměrně uvolněné nepravdivé informace). Dnes ráno se však ukázalo, že Nokia s Androidem je skutečně realitou.

V závislosti na tomto oficiálním představení se na sociálních sítích rozpoutala bouřlivá debata na téma, že Nokia zaspala a přístroj s Androidem měla představit již před dvěma roky, že Windows Phone je špatná cesta a tento model je jen důkazem apod. Na věc existuje celá řada názorů a já se vám pokusím v tomto článku přiblížit ten (nejen z mého pohledu) nejpravděpodobnější.

 

Android bez Googlu

Pokud jste sledovali živý přenos z ranní tiskové konference, jistě jste si všimli, že Stephen Elop neprezentoval Nokii X jako nové revoluční zařízení používající nejpopulárnější systém současnosti (Android), ale jako přístroj kombinující kvalitní hardware Nokie, systém Android a výborné služby Microsoftu? Jak jde tato pestrá kombinace vůbec dohromady? Velice snadno.

Modely Nokia X totiž obsahují operační systém Android, ale pouze v podobě AOSP (Android Open Source Project), tedy bez navázání na služby Googlu. Nokia tak v podstatě používá Android, ale zcela bez ovlivnění Googlem. Dokonce neusilovala ani o vstup do OHA (Google Open Handset Alliance), která právě Google služby zajišťuje. Strategie Nokie tak velmi pravděpodobně zní: „Proč používat služby Google, když máte k dispozici minimálně stejně kvalitní služby Microsoftu“.

V případě služeb Googlu je však třeba upozornit na to, že mezi ně samozřejmě patří i obchod s aplikacemi (Play). Majitelé Nokií však o ně nepřijdou, budou si je moci nainstalovat ručně a zcela legálně (free verze) z SD karty. Nefunkční budou jen aplikace přímo na Google navázány (cca. 25%), které bude třeba překompilovat. Obdobnou cestou (i když o něco komplikovanější a méně spolehlivou) se vydalo také BlackBerry.

 

Schváleno Microsoftem

Často se také setkávám s názorem, že Microsoft po úplném převzetí mobilní divize Nokie tento model odstaví, podobně jako se to stalo dříve (v rámci samotné Nokie) s MeeGem. Velmi pravděpodobně je však opak pravdou. Již v současné době je Microsoft vlastníkem mobilní divize Nokie a je velmi nepravděpodobné, aby Nokia vydala nový model bez schválení Microsoftu. Toto tvrzení také potvrzuje fakt, že na tiskové konferenci byli přítomni zástupci Microsoftu. Dokonce měli k dispozici i krátký prostor pro prezentaci svých služeb, což bylo v celkovém kontextu, kdy se představovala zařízení s Androidem relativně úsměvné.

Pokud se podíváme na uživatelské prostření nových Lumií, není možné přehlédnout, že jsou velmi podobné Windows Phone. Na ploše jsou dlaždice, které se dají různě velikostně upravovat a přesouvat a celé menu je mobilním Windows dosti podobné. Záměr tohoto kroku je velmi jednoduchý, naučit uživatele používat „dlaždicové prostředí“.

Dalším důležitým faktem je i samotný název zařízení, tedy Nokia „X“. Kromě toho, že „X“ zajímavě marketingově zní pro mladší skupinu uživatelů, jedná se především o poměrně široké označení, které nemůže být „zabezpečeno“ ochrannou známkou. Je tak v podstatě jisté, že Nokie X se nevymykají z uzavřených smluv mezi MS a Nokií a plně přejdou do vlastnictví Microsoftu.

 

Cena není nejdůležitější prioritou

Další často kladená a nezodpovězená otázka spočívá v ceně zařízení. Konkrétně zdali bylo skutečně nutné představovat nové modely jen kvůli možnosti prodávat je za nižší cenu (řada X se bude jistě pohybovat pod úrovní Lumií). Ve skutečnosti je sice cena důležitým aspektem, ne však rozhodujícím. Samotné Windows Phone přístroje je totiž možno vyrobit poměrně levně. Například Lumia 520 se na některých trzích prodává pod hranicí 80 dolarů a s příchodem Windows Phone 8.1 a nových „ekonomických“ čipových sad Qualcommu (Snapdragon 200 a 400) bude možné cenu ještě trochu stlačit.

Nokia Lumia 520 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Proč si koupit Nokii s Androidem?

V první řadě je třeba si říci, že Nokie X asi nebudou primárně cílit na evropský trh. Jejich hlavní potenciál je jinde. Konkrétně se jedná o rozvojové trhy (Indie apod.), kde má Nokia stále zcela zásadní postavení především díky kvalitně svých zařízení, originálním designem, uživatelskému rozhraním apod. A na toto uživatelé slyší. Získají tak populární Android, služby Microsoftu a kvalitu Nokia a to vše navíc za výbornou cenu.

 

Závěr

Pokud se nad celou problematikou Nokií s Windows objektivně zamyslíme, je zcela zřejmé, že rozhodně má smysl. Nokia geniálně využívá jména Android k prosazení svých zájmů a služeb s primárním cílem oslabit Android a nalákat zákazníky k Windows Phone. Jedná se v podstatě o trojského koně, který nyní nasadila do boje s Googlem. A ten se v podstatě nemá šanci nijak bránit, protože Android je určen „pro každého“.

Nokia s Androidem je navíc produkt přesně zaměřený na specifickou a velmi širokou skupinu uživatelů, kteří doposud používali Symbian, hloupé telefony či levné Androidy. Ačkoliv je pro tuto skupinu prioritní cena, v důsledku mediálního tlaku a ovlivnění vyžadují pouze Android, i když ho v podstatě ani nevyužijí (o kvalitě a spolehlivosti takto levných přístrojů s Androidem raději nemluvě). Nové Nokie jsou tak jen logickým krokem po uspokojení poptávky trhu. Nokia (Microsoft) navíc bravůrně použila Android bez vazby na Google. Získala populární jméno (Android) na které zákazníci slyší, ale zároveň na něm provozuje své vlastní služby (Microsoft). Vše je navíc uzpůsobeno graficky tak, aby zcela jasně evokovalo systém Windows Phone a uživatele tak postupně připravilo na jeho používání. V tomto kontextu je také jasné, že s Androidem nebude představen žádný dražší a vybavenější model.

Nyní až čas ukáže, jak moc byl tento krok správný a jak v budoucnu ovlivní nejen finanční výsledky Nokie, ale hlavně rozšíření platformy Windows Phone.

Komentáře (15)

Náhodnýkolemjdoucí

01 | 03 | 14 10:58
.... Všeobecně jsou dlaždice ideální pro seniory, ..... Dlaždice ano, ale když senior: * hraje jakoukoliv hru, ztlumí hlasitost a pak ji už zapomene vrátit zpět. * používá dlaždici lidé, špatně se hledají kontakty. Řešení je RapDialer , ale pak nastává zmatenost při nepřijatém hovoru. Plus poté dvě dlaždice na jednu věc . * při otevření emailu naskočí 'jen' IE , kde jsou záložky/zastavení načítání a zalamování stránek obtížně dosažitelné respektive nečitelné. ..... Já je k WP přivedl, protože představa že se budu muset kvůli nim rýpat ještě taky v Androidu, byla zoufalá .Nebudu tady popisovat vše s čím se potýkám u mých tří seniorů, ale obecně je to pořád dokola. Modří vědí . Nezaklínejme se prosím pořád dlaždicemi. Dům přece také nekupujete podle vstupních dveří. A kdo bydlí jen v předsíni, tomu je jedno jestli má stisknout ikonu zpráv/volání ve WP či Androidu. 0

cipisek

01 | 03 | 14 02:27
Nic špatného nevyrobili. Všeobecně jsou dlaždice ideální pro seniory, jsou velké a každý se do nich trefí. Kdyby ještě mohla mít každá jinou barvu (možnost si ji vybrat), tak by se ideálně od sebe rozlišily. Taky by to chtělo zamknutí všech dlaždic, protože si je často smažou. Dobře si to Bill na stará kolena vymyslel. bomba vtip, ale ses si jistej ze Bill chtel WP kdyz kupoval Nokii ikdyz koupil levne v rodinem rozpoctu to pujde znat a to se pak tezko setri na drahy tel. 0

oversx

24 | 02 | 14 22:55
Nic špatného nevyrobili. Všeobecně jsou dlaždice ideální pro seniory, jsou velké a každý se do nich trefí. Kdyby ještě mohla mít každá jinou barvu (možnost si ji vybrat), tak by se ideálně od sebe rozlišily. Taky by to chtělo zamknutí všech dlaždic, protože si je často smažou. Dobře si to Bill na stará kolena vymyslel. 0

Stanislav Forejt

24 | 02 | 14 21:11
Doporučuji kapitolu Proč si koupit Nokii s Androidem a Závěr v již zmíněném článku http://wmmania.cz/clanky/obecne/nokia-x-trojsky-kun-pro-android-a-nova-cesta-k-windows-phone/ Tam je to pěkně vysvětleno. 0

Mayer

24 | 02 | 14 21:06
To máš recht tak proč s Androidem a ne WP??!! Některé kroky Ms mi příjdou jako by se chtěl zlikvidovat sam 0

Stanislav Forejt

24 | 02 | 14 20:51
V tebou uvedeném případě platí má poslední věta, může vzejít jedině pozitivum. Navíc už tak je to prodaný telefon, byť v nižší třídě. 0

Mayer

24 | 02 | 14 20:35
hodnotite to jako odborníci ne jako 80% uživatelu kteří si jdou koupit mobil neví nic o třídách segmentech ale maji dva až pět tisíc na mobil všichni maji ten chytrý a s Nokii byl spokojený. A věřte Lumie nebude to po čem sahne. 0

Stanislav Forejt

24 | 02 | 14 20:24
V této fázi diskuze bych to už nechal jen času, zda se protlačí. Ale souhlas s Jindřichem, Lumiím to neubere, je to jiná třída pro jiný segment trhu. Jediný dopad může být pozitivní a to prezentace uživatelského prostředí WP a zakotvení v podvědomí. 0

Mayer

24 | 02 | 14 19:30
Dovolím si nesouhlasit problém je v tom že operátoři ruku v ruce s největší reklamní společností prosazuji Android! Muj odhad je že Nokia s androidem bez podpory Googlu nebude vidět tím se nebude prodávat a akorát ukroji uživatelé kteří by si koupili Lumii 525 jen o malo družší. 0

Jindřich Lukeš

24 | 02 | 14 19:24
Obecný problém WP je ten že jej lidi obecně nechtějí, bojí se nových věcí, "nedostatku aplikací" apod. Toto by nemusela být špatná cesta. I když samozřejmě uznávám, že prodávat velmi levné Windows Phone není špatná cesta. Proč by to měl být hřebíček do rakve WP? Právě naopak. Android bude určený pouze pro absolutní low-end pod 3000 Kč. Na Wp to v podstatě nemá vliv (určitě ne negativní) 0

Mayer

24 | 02 | 14 19:21
Na rozdíl od autora a Microsoftu s tím nesouhlasím. Proč raději nepustili levné přístroje s WP? Největší slabinou je malý počet aplikací a vývojářum se nechce jit do vývoje pro relativní malý počet uživatelu. Tohle mohla být cesta jak počet uživatelů rozřířit. Tak je to asi poslední hřebíček do rakve WP. Co si ja koupím za příští telefon to nevím. Asi pujdu k Iphonu! 0

Jindřich Lukeš

24 | 02 | 14 19:17
Jen by mě zajímalo, jestli toto bylo naplánováno už před koupí Microsoftem, nebo to stihli vykomunikovat/vyrobit až po. No to je hodně zajímavá otázka... 0

Stanislav Forejt

24 | 02 | 14 19:13
Z důvěrného slovenského zdroje vím akorát to, že zařízení jako takové určitě existuje delší dobu, je ale vázán mlčenlivostí, takže nic víc ani o systému bohužel nevím. Zdá se to ale být dlouhodobějším plánem. Koupě Microsoftu je vedlejší, však prosazení WP bylo cílem i dříve a už tehdy mohli nad tímto krokem (Nokia X) uvažovat a posouvat jej k realizaci. 0

Náhodnýkolemjdoucí

24 | 02 | 14 18:54
Měl jsem rozporuplné pocity ohledně Nokie s Androidem. Toto je ovšem hezká šachová partie s Googlem - nechám se překvapit jaký tah teď udělá on, bo se mu to určitě líbit nebude. Jen by mě zajímalo, jestli toto bylo naplánováno už před koupí Microsoftem, nebo to stihli vykomunikovat/vyrobit až po . Každopádně za mě palec nahoru. 0

Jindřich Lukeš

24 | 02 | 14 17:33
Představení nových Nokií s Androidem je geniálním tahem Nokie, jak uspokojit poptávku, oslabit Android a získat nové uživatele Windows Phone. Nevěříte? V tomto článku si shrneme všechny důvody. http://wmmania.cz/clanky/obecne/nokia-x-trojsky-kun-pro-android-a-nova-cesta-k-windows-phone/ 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17