Recenze: Acer Liquid Jade Primo – konkurence pro Lumie?

V této podrobné recenzi se podíváme na přímou konkurenci Lumie 950, kterou je Acer Liquid Jade. Ten nabídne mimo jiné originální design, výborné dílenské zpracování, slušnou hardwarovou výbavu a mnoho dalšího. Bude to však stačit?

Acer patří k věrným hardwarovým partnerům Microsoftu, a proto posledních několik let v jeho nabídce nechybí zařízení s operačním systémem Windows (Phone, 10 Mobile). Vždy se však jednalo o low-endová zařízení, která byla pro zákazníka zajímavá především cenou. Vzpomeňme např. na do nedávna prodávaný Acer Liquid M330 (recenze). V letošním roce se však měl tento stav změnit s příchodem modelu Liquid Jade Primo, který spadá do té nejvyšší kategorie a přímo tak konkuruje Lumii 950. Jak uspěl v našem testování?

Design

Liquid Jade Primo na první pohled zaujme svým originálním designem. Acer na tomto modelu jasně ukazuje, že vyrobit zajímavé zařízení rozhodně umí. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, přístroj obsahuje celou řadu zajímavých prvků a propracovaných detailů. Jedná se například stříbrný rámeček displeje, reproduktoru, foťáku a tlačítek, dále pak netradičně řešené sluchátko a reproduktor. Všechny tyto prvky kontrastují s tmavým krytem přístroje, který je na zadní straně navíc opatřen zajímavou „žíhanou“ texturou, která je odolná vůči otiskům prstů.  

Dílenské zpracování

Tento model je nejen designově zajímavý, ale také špičkově zpracovaný. Ačkoliv je kryt zařízení vyroben z plastu, vše přesně lícuje, nikde nic nevrže a v ruce nepůsobí lacině. K tomuto stavu jistě pozitivně přispělo i řešení těla přístroje, které neobsahuje výměnou baterii, což snižuje množství styčných ploch, které by mohly povrzávat či na sebe nepřesně pasovat.

Ergonomie

Výborná je také celková ergonomie. Dá se totiž říci, že je přístroj celý zaoblený. Nejedná se pouze o zaoblení obvodových hran či rohů, ale také zad a okrajů displeje. Přístroj tak výborně padne do ruky a pohodlně se sním pracuje, protože nikde nic netlačí.

Při pohledu do tabulky parametrů lze říci, že rozměry jsou spíše standardní (156.5 x 75.9 mm). Přístroj by ale vzhledem k úhlopříčce displeje mohl být o něco menší. Za zmínku stojí příjemná tloušťka 8,4mm a hmotnost 150g.

Pochvalu také zaslouží rozmístění tlačítek, která jsou ovšem k dispozici pouze dvě. Chybí zde tlačítko spouště fotoaparátu, které je u konkurenčních Lumií velice oblíbené. Samotná dostupnost tlačítek je ale takřka ideální a dosáhnete na ně pohodlně palcem pravé ruky bez nutnosti přehmátnutí nebo nepříjemného natahování. Tlačítka jsou také dostatečně hmatově rozlišitelná. Jedinou výtku mám k jejich zbytečné tuhosti.

Displej

Acer Liquid Jade Primo je vybaven 5,5“ AMOLED displejem s rozlišením 1080 x 1920. Ačkoli má Lumia 950 podstatně jemnější displej, při praktickém používání si rozdílu téměř nevšimnete. Vzhledem k úhlopříčce je jemnost zobrazení naprosto dostatečná a totéž se dá říci i o barevném podání. AMOLED displej totiž nabízí přesně to, co od něj zákazníci očekávají – černá je skutečně černou a barvy dostatečně intenzivní. Navíc potěší přítomnost ochranného skla Corning Gorilla Glass.

 

Výkon

O bezproblémový chod operačního systému Windows 10 Mobile se stará procesor Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808, který nabízí 6 jader o frekvenci 4x1.4 GHz a 2x1.8 GHz. Operační paměť má velikost 3 GB a vnitřní úložiště nabídne 32 GB. Nechybí ani slot na paměťovou microSD kartu (sdílený se slotem na druhou SIM), USB-C konektor a samozřejmě podpora funkce Continuum. Z pohledu hardwarové výbavy se tak jedná o výborně vybavený stroj (snad až na absenci NFC a bezdrátového nabíjení).

 

Výdrž

Osazená baterie má kapacitu 2870 mAh a bez problému zvládne napájet přístroj celý náročný pracovní den, o moc více ale ne. Pokud budete k baterii šetrní vydrží max. dva dny na jedno nabití, což je průměrná hodnota. Nabíjení je naštěstí velice rychlé díky technologii QuickCharge 2.0. Zde ovšem pozor, dodávaná nabíječka má pouze 2A, což znamená, že s ní plný potenciál této funkce nevyužijete.

Fotoaparát

O focení se postará snímač s rozlišením 21 MP, světelností f/2.2, autofokusem a dualním LED bleskem. Ačkoliv se jedné o papírově slušné hodnoty, výsledné fotografie hodnotím v této vyšší třídě telefonů spíše jako průměrné. Konkurenční Lumie fotí minimálně o třídu lépe. Acer má navíc v některých světelných podmínkách výrazné problémy s ostřením.

Software

Obvykle kapitolu věnovanou softwaru přeskakujeme, protože zde není co psát. Většina Lumií má podobnou softwarovou výbavu a plnou podporu Microsoftu. Při testování přístroje jiného výrobce si však člověk uvědomí, kolik mají Lumie funkcí navíc. Acer není vybaven funkcí pro odemknutí displeje poklepáním, není možné natavit barvy displeje či vysokokontrastní režim, chybí glance screen, ekvalizér apod.

Acer také v podstatě odstřihl jakoukoliv softwarovou podporu, což znamená, že se majitelé nedočkali ještě ani Anniversary updatu, který musí ještě jako poslední verze projít přes výrobce. V současnou chvíli navíc nikdo neví, zda někdy vůbec bude k dispozici. Uživatelé tak mohou využít pouze program Insider, což není zcela ideální řešení. Bohužel je ale jediné, protože prodejní verze softwaru obsahuje celou řadu chyb.

 

Cena

Acer Liquid Jade Primo přišel na trh s relativně velkým zpožděním, a navíc do období, kdy Microsoft zlevnil Lumie 950 téměř na polovinu. Relativně dlouhou dobu byl tedy jen obtížně prodejný. V současné době ale cena výrazně klesla a nyní jej pořídíte i za 6 990 Kč., což je již více než slušné.

 
Acer Liquid JADE Primo LTE lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

Hodnocení

+ Design
+ Dílenské zpracování
+ Hardwarová výbava
+ Podpora funkce Continuum
+ Cena

- Absence podpory výrobce
- Stará verze operačního systému obsahující chyby
Průměrný fotoaparát

 

Závěr

Acer Liquid Jade Primo je po hardwarové stránce překvapivě dobré zařízení. Nabízí naprosto dostatečný výkon, podporuje funkci Continuum, má slušný displej a standardní výdrž. Navíc je designově velice zajímavý a perfektně zpracovaný. Když jej položíte na stůl vedle Lumie 950, rozdíl je skutečně obrovský (ve prospěch Aceru). V současnou chvíli již není problém ani cena, která bohužel při uvedení na trh přístroj doslova diskvalifikovala, protože ani zdaleka nedokázal konkurovat („nesmyslně“) zlevněným Lumiím.

Bohužel ale celý kámen úrazu překvapivě spočívá v softwaru. Kromě absence mnoha drobných ale užitečných funkcí, na které jsme zvyklí z Lumií, je zde v podstatě nulová podpora výrobce, což znamená absenci jakýchkoliv aktualizací firmwaru či operačního systému. Jedinou šancí, jak získat alespoň Anniversary update je program Insider, což rozhodně není ideální řešení.

Když se podíváme na přímou konkurenci, kterou je ve všech směrech lepší (kromě designu a dílenského zpracování) doprodejová Lumia 950, jejíž cena je jen o cca 1000-2000 vyšší, bude to mít Acer na trhu velice těžké, což je velká škoda.

 
Microsoft Lumia 950 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

 

 

Komentáře (14)

Jindřich Lukeš

17 | 12 | 16 21:34
Bohužel české zastoupení Aceru nebude celou záležitost komentovat. Nemají žádní zprávy z centrály ohledně budoucí podpory. 0

puppy2016

01 | 12 | 16 23:07
Těžko může odříznout něco, co ani nezačli. V Datartu opět za 6990. 0

CyberDeath

26 | 11 | 16 20:25
Jak moc já bych chtěl aby Acer podporu pro tento telefon neodrizlo :-(. Lumie 950 se mi nelibi :-( 0

melipa

24 | 11 | 16 00:30
Doporučuji napsat Acer na český profil FB, komunikují :-) 1

puppy2016

23 | 11 | 16 22:10
Možná by autor článku mohl zkusit, coby redaktor webu o mobilních Windows, kontaktovat Acer zda se k tomu chce nějak vyjádřit. Případně korigovat jejich nesmyslné tvrzení o tom, že podpora je práce Microsoftu a ne jejich. 0

dkdesign

23 | 11 | 16 19:19
Takže si to zhrňme, máme tady Acer s W10M, ale spoustu věcí neumí, podpora od výrobce žádná,do budoucna vůbec žádná, LTE, jen tak aby tam bylo s cenou kolem 7tis kč a to nemluvím o startovací ceně něco kolem 18tis kč. Ptám se, kdo si TOHLE koupí?????? Kolik vás tady je, že by jste to chtěli takové, jaké to je????? Asi nikdo. A další věc. Co si jako MS myslel, když se na telefony s W10M vy.s.ral, ano do slova a nechal to na ostatních???? Názorná ukázka, jak to nemá vypadat, protože se může stát, že si to někdo koupí a zase bude HANIT W10M, že to prostě nefunguje, nikoho už nebude zajímat, že za to může výrobce telefonu. Tohle MS totálně podělal. Až se doprodají LUMIE 950 a XL, na če, W10M pojede, na ničem, protože ti co mají Lumie si tohle prostě nekoupí, nejsou padlí na hlavu. A SurfacePhone, tuhle pohádku si necháme na jindy. 2

CyberDeath

23 | 11 | 16 18:37
Telefon oproti lumiim vypada velice hezky. Kdyby fungoval windows insider (po patrani jsem zjistil ze není na seznamu podporovaných telefonu takze insider je zcela bez sance), tak je to za tu cenu velice hezky a dobry telefon. Takto bez aktualizaci jde jen o bezcenny kus zeleza :-( 1

Ondřej Mezera

23 | 11 | 16 17:34
Konkurencí bych jej rozhodně nenazval, poněvač jak se zdá, tak Lumia kvalitativně zatím žádnou konkurenci nemá (nepočítám tu pilu od HP). Tyto pokusy o Windows telefon, si myslím běžného uživatele nenalákají k přechodu na W10P a stávajícího uživatele, zvyklého na dle mého názoru vysoký standard z Lumií nepřesvědčí. Osobně si též myslím, že takto navržený telefon bez podpory, je nesmysl, který je sice pro většinu droidů made in PRC typický, ale pro uživatele Windowsů neakceptovatelný. Za článek ale děkuju. 1

brejlovec640XLLTE

23 | 11 | 16 13:07
Nejak nechapu proč by měl někdo koupit tohle když může koupit 950XL. Co se týče vzhledu tak zrovna takhle kulaty mobil taky nemusim. 0

puppy2016

23 | 11 | 16 10:26
Na testování Insiderů je tu ještě pořád Cube WP10 4G Phablet http://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_448876.html Teď za 120 USD + DPH :-) Podpora je stejná (= žádná), ale v recenzi http://www.windowscentral.com/unboxing-and-hands-cube-wp10-windows-10-mobile-tablet ukazuje Insider build. Nemá evropské LTE, takže jen na Wi-Fi nebo 3G. 0

puppy2016

23 | 11 | 16 10:15
@CyberDeath Stejný problém někdo popisuje tady http://www.pocketpc.ch/acer-jade-primo/234481-acer-jade-primo-erste-meinung.html#post2252539 Já bych to vrátil, tohle ať si Acer zkouší tam kde mu to prochází. 1

puppy2016

23 | 11 | 16 10:06
To je tak, když se výrobce tradičního odpadu s Androidem chce pustit do něčeho seriózního, ale používá stejné postupy a podporu http://community.acer.com/t5/Android-Phones/Update-problem-Acer-Liquid-Z520/m-p/464394/highlight/true#M4733 Ve skutečnosti je to asi ještě horší a nejde jen o Windows aktualizace. Podle zkušeností http://community.acer.com/t5/Windows-Phones/Windows-Anniversary-Update-f%C3%BCr-Acer-Jade-Primo/m-p/468018/highlight/true#M9 trpí (možná jen některé kusy ?) restarty při slabém signálu. Servis Aceru to řešil výměnou základní desky a aktualizací firmware na verzi 1078.241.00000.33100. Tu se ale vůbec neobtěžuje nabízet běžně zákazníkům, jen těm co přístroj reklamují a dají do servisu. Ptát se technické podpory také nemá žádný smysl, ta odpoví že aktualizace jsou věc Microsoftu, akorát při tom zamlčí, že ty musí Acer nejdříve otestovat a pak potvrdit, aby je Microsoft na daný přístroj uvolnil. Ponaučení, starého psa novým kouskům nenaučíš :-) 1

CyberDeath

23 | 11 | 16 10:00
Telefon v kombinaci release preview v insideru by dle meho byla skvela volba. To by ale insider na tomto telefonu musel fungovat. Po dvou dnech a nespocet pokusu stale hlasi nedostupné servery a chybu s casem a datem:-( 2

jklejna

23 | 11 | 16 04:45
Chyba je že jako druhá alternativa do toho nejde nahrát android. Než to prodávat pod cenu, byla by to myslím ta lepší varianta. Pa.. 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17