Recenze: HP Elite x3 – To nejlepší s Windows 10 Mobile

V této podrobné recenzi naleznete výsledky náročného testování nejlepšího Windows 10 Mobile zařízení současnosti.

Microsoft v loňském roce ukončil výrobu telefonů Lumia a v podstatě tak vyklidil pole Windows 10 Mobile přístrojů. Cesta se tak otevřela pro další výrobce, kteří doposud stáli spíše opodál, protože nedokázali dotovaným cenám Lumií konkurovat. Jedním z výrobců, který představil své první Windows 10 Mobil zařízení v loňském roce, je také HP. To se stalo zároveň partnerem Microsoftu, který se na vývoji modelu Elite x3 spolupodílel. Dá se také očekávat, že dalších výsledků této spolupráce se dočkáme v letošním roce v podobně minimálně jednoho nového modelu.

HP Elite x3 je špičkové zařízení té nejvyšší kategorie, které nabídne nekompromisní výbavu. V podstatě se dá říci, že se jedná o dočasnou náhradu za aktuálně odložený Surface Phone od Microsoftu. Tento model zcela jasně cílí především na firemní zákazníky, čemuž odpovídá i obsah prodejního balení a cena. Co všechno nabízí?

 

Obsah balení

Obvykle tuto kapitolu rovnou vynecháváme, jelikož většina současných modelů má v balení pouze nabíječku. U některých se dočkáme také sluchátek, ale to je dnes spíše výjimka. Když však poprvé spatříte prodejní balení HP Elite x3, zůstanete stát doslova „s otevřenými ústy“. Krabice, ve které tento model dorazil na testování, je totiž větší než u většiny notebooků. Co je uvnitř?

Po otevření kromě samotného zařízení naleznete:

  • Sluchátka s mikrofonem
  • 2x USB-C kabel
  • Standardní nabíječku
  • Dokovací stanici (podrobně představíme v samostatné recenzi)
  • 2x Náhradní/výměnné nástavec docku
  • Samostatný nabájení adaptér pro dock

Na první pohled by se tak dalo říci, že výrobce na nic nezapomněl, jenže opak je pravdou. Součástí balení totiž skoro až nesmyslně není propojovací „video“ kabel mezi dockem a monitorem. Ten je nutné zakoupit samostatně. V praxi tak dostanete téměř vše pro okamžité použití telefonu v režimu Continuum, ovšem bez toho nejdůležitějšího, propojovacího kabelu. Možná si říkáte, že takový kabel má doma každý, bohužel ale jediným obrazovým výstupem docku je DisplayPort, což stále není tak úplně běžné řešení. Přeci jen DVI či HDMI jsou podstatně rozšířenější varianty.

Design

U zařízení určeného primárně pro firemní zákazníky nelze očekávat žádné designové výstřelky. V některých případech je dokonce žádoucí, aby byla zařízení dostatečně „nudná“ a nenápadná. Elite x3 je zhruba někde uprostřed. Nenabízí sice žádný neotřelý design, ale rozhodně není nudné. Na první pohled na čelní straně zaujme spodní stříbrná mřížka reproduktoru s nerovnoměrně rozmístěnými otvory. Ačkoliv se na první pohled zdá, že se jedná o kov, není tomu tak. Celé zařízení je vyrobené z plastu. Jedná se však o vysoce kvalitní plast, který působí v ruce velice dobře. Výroba je precizní, a proto nikde nic nevrže a vše přesně lícuje, čemuž napomáhá i konstrukce zařízení bez uživatelsky přístupné baterie. Ačkoliv v kovovém provedení by byl pravděpodobně požitek z prémiového modelu vyšší, použitému plastu a konstrukci nemám co vytknout.

Ergonomie a dílenské zpracování

HP Elite x3 rozhodně nepatří mezi malá zařízení. Úhlopříčka 5,96“ jej řadí mezi phablety, tedy zařízení na rozhraní telefonů a tabletů. V řeči čísel je to 83,5 x7,8 x 161,8 mm a 195g, což rozhodně není málo. O dobré ergonomii tak z principu nemůže být řeč, což se ale u takto velkého zařízení očekává. Samotné plastové matné tělo v ruce neklouže a přístroj se díky příjemně zaobleným hranám v rámci možností dobře drží. Jednou rukou jej samozřejmě ovládat nelze, protože není šance dosáhnout na všechna místa displeje. Co však obvykle u takto velkých zařízení ovládat lze, jsou tlačítka. Bohužel HP zvolilo poněkud podivnou kombinaci, kdy je tlačítko pro zapínání umístěno až nad dvojtlačítkem hlasitosti a vůči palci pravé ruky je až příliš vysoko. Bez nepříjemného přehmátnutí na něj nedosáhnete, což může být v praxi u takto velkého zařízení dosti problematické. Vše ale bude záležet na tom, jakým způsobem chcete zařízení zapínat, kromě tlačítka je totiž možné probuzení poklepem na displej nebo vyžitím čtečky otisků prstů, které se budeme věnovat později.

Drobným zklamáním je absence samostatného tlačítka spouště fotoaparátu, ne které jsou uživatelé vyšších modelů Lumií zvyklí. Ostatní tlačítka jsou sice rozměrově relativně malá, ale dostatečně hmatově rozlišitelná s příjemným zdvihem a tuhostí.

Displej

V podstatě na žádné z komponent zařízení se nešetřilo a displej je toho jasnou ukázkou. Nabídne úhlopříčku 5,96“ a extra vysoké WQHD rozlišení (2560x1440bodů). Díky tomuto rozlišení je obraz skutečně jemný (494 PPI), a to i na takto velké úhlopříčce. Z pohledu technologie se jedná o AMOLED displej vybavený po hranách mírně zaobleným ochranným sklem Corning Gorilla Glass 4. Barvené podání, čitelnost na slunci, intenzita podsvícení apod. jsou na vysoké úrovni a nemám k nim žádné připomínky. Skutečně se jedná o špičkový displej, který patří k těm nejlepším na trhu.

Výkon

O dostatečný výkon zařízení i v režimu Continuum se stará procesor Qualcomm Snapdragon 820 (4 jádra, 2.15 GHz) doplnění o 4 GB LPDDR4 paměti RAM. Vnitřní paměť eMMC 5.1 má kapacitu 64 GB a lze jí rozšířit pomocí paměťových microSD karet. Chipset Qualcomm MSM8996 dále disponuje také výkonnou grafikou Adreno 530. Tato hardwarová výbava, která mimo jiné zahrnuje i Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2x2), Bluetooth 4.0 LE apod. nabízí přístroji dostatečný výkon i pro velmi vysoké pracovní nasazení.

Výdrž

Vysoký výkon a obrovský displej s sebou samozřejmě přináší i velké nároky na zdroj energie. Ačkoliv má baterie úctyhodnou kapacitu 4150 mAh, při náročnějším používání vydrží pouze jeden den. Pokud budete k přístroji šetrnější, je možné se bez větších problémů dostat i na dva dny. Nezapomnělo se ani na pohodlné bezdrátové nabíjení standardu Qi i PMA a rychlé nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0.

Ostatní

Nadprůměrný zvuk

O nadprůměrném zvukovým výstupu informuje již logo B&O PLAY v pravé části stříbrné lišty reproduktoru, přesněji řečeno, reproduktorů. Ty jsou totiž pod lištou ukryty hned dva (stereo) a hrají opravdu pěkně.

Čtečka otisků prstů i duhovky

Toto HP je také prvním zařízením s mobilními Windows, které je vybaveno čtečkou otisků prstů. Ta je umístěna na zadní straně hned pod fotoaparátem. Nezapomnělo se ani na Iris scanner, neboli čtečku oční duhovky, která je v horní části přední strany. Můžete si tak vybrat, zdali chcete přístroj odemykat heslem, otiskem, či pohledem. Jaké jdou praktické rozdíly mezi jednotlivými metodami a jak v praxi fungují se dozvíte v samostatném článku:

TIP: PIN vs. duhovka vs. otisk prstu: souboj v rychlosti a pohodlnosti odemykání displeje

DualSIM

V HP předpokládají, že si do firemního telefonu budete chtít dát i soukromou SIM, proto jsou k dispozici dva sloty. Bohužel ten druhý je sdílený s microSD kartou, což v praxi znamená, že si musíte vybrat, co potřebujete více. Podporována jsou samozřejmě všechna potřebná LTE pásna.

Continuum a HP Workspace

Jedním s hlavních lákadel tohoto modelu je režim Continuum, který umožní z telefonu udělat PC. Což je i důvod přítomnosti dokovací stanice přímo v prodejním balení. Co je režim Continnum a co přesně nabízí v praxi si blíže ukážeme v novém seriálu článků, který startuje tento týden.  HP navíc kromě standardních funkcí Continuua nabízí i prémiovou (doplňkovou) službu HP Workspace, což je v podstatě vzdálené spouštění klasických desktopových aplikací v režimu Continuum. Na tuto funkce se podrobněji zaměříme v samostatném článku.

Zabezpečení

Firemní telefon si zaslouží to nejlepší zabezpečení, a proto kromě výše zmíněných čteček je zde k dispozici i 128-bitkey Unified Image Encryption, 256-bitkey Full Disk Encryption, FIPS 140-2 cryptography a samozřejmě také 128bit šifrování pomocí Bitlockeru ve Windows 10.

Dioda

HP Elite x3 je jedno z mála Windows 10 zařízení vybavených notifikační diodou. Ačkoliv by v současné verzi měl systém umožňovat použít diodu i pro běžné notifikace aplikací, bohužel v nastavení žádná taková volba není. Musíte se tak spokojit pouze s informací o připojené nabíječce a vybité baterii.

 

Fotoaparát

Pravděpodobně „největší slabinou“ jinak skutečně nekompromisní výbavy je fotoaparát. Ten sice nabízí slušné papírové parametry v podobě 16 MP sensoru se světelnosti f/2.0 a LED bleskem, ale fotografie jsou spíše průměrné (v této cenové kategorii). Nelze říci, že by tento přístroj fotil špatně, ale například Lumie 950 fotí lépe, a to již v současné době nepatří mezi úplnou špičku mezi fotomobily. Dá se očekávat, že se kvalita snímků výrazně zvedne prostřednictvím aktualizací. V současné době je totiž problémem spíše nedoladěný software, nežli nedostatečný hardware.

Na selfie či videohovory je možné využít přední 8MP FullHD kamerku.

Cena

V současné době je na českém trhu dostupná pouze prémiová varianta balení vč. dokovací stanice (představíme samostatně) a cena za nekompromisní výbavu je relativně vysoká.

 
HP Elite x3 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

HP Elite x3 vs. Lumia 950 XL

Hodnocení

+ Displej
+ Baterie
+ Výkon
+ Čtečka otisků prstů i oční duhovky
+ Zvuk (stereo reproduktory)
+ Možnosti zabezpečení
+ Prodejní balení (příslušenství)
+ Bezdrátové nabíjení
+ Podpora Continuum a HP Workspace

- Průměrný fotoaparát
- Rozměry
- Cena

 

Závěr

HP Elite x3 je bezesporu špičkové zařízení, které si svou relativně vysokou cenu u své cílové skupiny obhájí. Není však ani zdaleka pro každého. Na první pohled je patrné zaměření na firemní sféru, kde může mít největší uplatnění právě díky možnostem Windows 10 Mobile a režimu Continnum, který je v podstatě hlavním lákadlem. Zajímavé však může být i pro náročné uživatele, kterým nabídne ten nejmodernější hardware a nebývalé možnosti zabezpečení. Jedinou drobnou nevýhodou jsou rozměry a průměrný fotoaparát.

Poměrně tvrdou konkurencí v očích běžných uživatelů bude jistě doprodejová Lumia 950XL, která sice nenabízí tak velký displej, kvalitní zpracování, čtečku otisků prstů apod., ale zato stojí v podstatě třetinu. Navíc je z pohledu výkonu na srovnatelné ne-li vyšší úrovni (8 jádrový procesor, fotoaparát apod.).

 

Komentáře (18)

taniyakhan7778

22 | 01 | 22 05:46
I am really very happy to visit your blog. Now I am found what I actually want. I check your blog every day and try to learn something from your blog. Thanks for writing such nice content for us. https://www.modelescortsindelhi.com/Connaught-Place-call-girls.html https://www.escortdelhi.net/connaught-place-escorts.html https://www.ishagarg.in/Location/Connaught-Place-Escorts.html https://www.escortsindwarka.com/call-girls-connaughtplace.html http://www.a1delhiescort.in/connaught-place-call-girls.html http://www.rituwalia.in/locations/connaught-place-escorts.html https://www.callgirlsinkarolbagh.com/connaughtplace.php https://www.escortsouthdelhi.com/escorts-in-connaught-place/ http://www.escorts-delhi.com/location/vvip-connaught-place-escorts-service.html http://www.mahipalpurcallgirl.com/call-girls-in-connaught-place/ http://www.dwarkacallgirls.com/callgirlsinconnaughtplace/ https://www.alldelhiescorts.com/connaught-place-escorts.html http://www.southdelhicallgirls.com/call-girls-in-connaught-place/ 0

puppy2016

04 | 02 | 17 15:13
Notebookcheck už připravuje recenzi. 0

JS

11 | 01 | 17 08:04
@brejlovec, ja som mal naistalovane na L1520 creative studio, cinemagraph a storyteller, pricom creative studio som vyuzival najcastejsie. 0

brejlovec640XLLTE

10 | 01 | 17 23:39
Mě by zajímalo jaký Lumia aplikace chybeji? Dneska už si všechno co byly Lumia aplikace dela Microsoft sám ne? 0

puppy2016

10 | 01 | 17 18:00
@JS Je vidět že HP to bere vážně. Například Acer tvrdí, že ty vibrace může vypnout jen Microsoft ve svých telefonech, což evidentně není pravda. 0

JS

10 | 01 | 17 14:11
@puppy2016. Model kupeny v SK od SK predajcu. Mam outlook account, takze neviem povedat, ci je to viazane cisto na microsoft. Vibracie som vypol okamzite. Poklepanie na displej funguke aaaale slabsie, kedze sa treba hrat a citlivostou poklepania. Pytajte sa. 2

puppy2016

10 | 01 | 17 13:36
@JS Děkuji. To je model určený pro EU nebo jde o dovoz z USA ? Protože to Phone Reset Protection bylo u Lumií pouze pro US verze. To by byl výrazný argument pro, kdyby to poskytovali celosvětově ! Není to ale dále nějak vázané jen na firemní (tedy ne osobní) Microsoft account ? Aktualizace - skvělé ! Zelený nádech vypadá jako společný problém všech OLED displejů. Fotoaparát mne nezajímá, nosím u sebe malý CSC s APS-C snímačem, kde je stále kvalita úplně jinde :-) Když chybí Lumia aplikace, dají se vypnout vibrace na navigačních tlačítkách a zapnutí poklepáním na displej ? 0

JS

10 | 01 | 17 11:56
Telefon pouzivam aj s Desk Dockom Odpovede na otazky: Ma to aktivne znefunkcnenie factory resetu Aktualizacie cu dorucovane v rovnakej rychlosti Zelena farba pri pohlade z boku zaznamenana Zahtievanie zaznamenane iba pri praci s Desk Dockom aj to po dlhsom pouzivani. Bateria vydrzi 3 dni pri slabom vyuzivani (na lyzovacke) 2 dni pri castom pouzivani (bezny pracovny den s vyuzitim iba na telefonovanie a obcasny chceck mailov) 1 den pri extremnom pouzivani ( dlhodobe pouzivanie office, caste browsovanie, hranie hier) Fotoparat nie je zly ani podprienerny.je to vyssi standard. Bohuzial blesk nie je s bielym svetlom, na druhej strane je v modw baterie s ovela vacsou osvetlenou plochou. Zmensena uzivatelska plocha pri narabani s office vzhladom na funkcne tlacitka. LTE a GSM pripojenie je vyrazne vyrazne vyrazne lepsie ako pri Lumia 1520. To bol moj predchadzajuci telefon. Co mi ale chyba najviac su Lumia aplikacie, ktore bohuzial nejdu na HP naistalovat. Stroj som si kupoval aj s Desk Dockom, bez neho by mi jeho kupa nedavala zmysel. Takto mam na castych cestach nahradny stroj hned po ruke. Oproti Lumii 1520 je to vyrazny posun v rychlosti s 950 Xl neviem porovnat. Pytajte sa ak potrebujete viac info. 3

jklejna

09 | 01 | 17 19:05
"Zelený skřet"? To je třídní nepřítel? Nebo jak? Was ist das-co to je, co to má znamenat? 0

puppy2016

09 | 01 | 17 15:52
@brejlovec640XLLTE Teď už dokonce 60 :-) Nebude, alespoň to tam není napsané. 0

brejlovec640XLLTE

09 | 01 | 17 14:49
Snad nevěříš ze si to přihlíží 43 zakazniku. Klamacka na lidi tak jako 200% slevy. Možná bude k videni v Holešovicích. 0

puppy2016

09 | 01 | 17 13:35
Zelený skřet jich má (Premium verze) skladem > 5 ks a 'Toto zboží si právě prohlíží 43 zákazníků', levnější verze je na objednávku do 4 dnů. Další menší eshopy mají skladem i tu levnější variantu. To je škoda že jej už nemáte, ty pravidelné a včasné aktualizace mají alespoň pro mne maximální prioritu. 3. při běžném používání si toho u Lumií s OLED displeji (všech, i 650) všimnu okamžitě. 0

Jindřich Lukeš

09 | 01 | 17 13:16
@puppy2016 1.) 2.) Telefon již nemám 3.)Přijde mi to jako nepodstatné, když si toho člověk nevšimne při běžném používání. Cena příliš neklesne, je to specifické zařízení pro určitou klientelu. Microsoft L950 dotoval, to HP dělat nebude. Telefony téměř nejsou skladem, obvykle jen na objednávku. Dávají si pozor. 0

puppy2016

09 | 01 | 17 12:59
1. Zkuste to prosím zítra večer po 20 hodině, pokud ho ještě máte 2. je to v nastavení Najít telefon http://www.wpxbox.com/phone-reset-protection-is-available-in-windows-10-tp-doesnt-work-though/ U Lumií jen v USA, u nás je tam místo toho jen volba častějšího zasílání informací o poloze. 3. to asi záleží na tom jak jste pozorný, bylo by možné ten telefon někde vidět (Praha) ? :-) Cena časem klesne, vzpomeňte si co stála 950 XL na začátku. 0

Jindřich Lukeš

09 | 01 | 17 12:51
@vojtausti nelze v rámci recenze zařízení řešit další náležitosti, které vydají na vlastní recenzi/článek. Je tedy třeba si počkat. Není třeba vydání odkládat, stejně jako všichni jsme měli na testování 14 dní. Všechny praktické zkušenosti jsem předal. Pokud tě zajímá něco konkrétního, ptej se. @puppy2016 1) během testování bohužel žádná aktualizace vydána nebyla, nemohu potvrdit 2) bohužel netuším 3) Je to klasický AMOLED, ale zeleného nádechu jsem si nevšiml 4) Výrazně méně. Je to díky jinému procesoru @milennium Recenze není porovnání, to plánuji řešit separátně, ale upřímně řečeno, těžko říct, co porovnávat, resp. jaký to má význam, když nakonec stejně rozhodně třetinová cena. Ohledně Insideru. Ten zaregistrovat lze, telefon je dostupný i v rámci WDRT, ale nezkoušel jsem... Recenzované telefony vždy testujeme pouze s produkčním softwarem kvuli objektivitě. 1

vojtausti

09 | 01 | 17 12:21
Velmi, ale opravdu velmi obecná "recenze" :-( V podstatě nic, co by člověk už dávno nevěděl. A to, jak dobře či nedobře se drží telefon v ruce je moc málo...... To jste raději mohli s vydáním recenze posečkat a vydat recenzi nabitou zkušenostmi z používání. Ono několikrát číst, že dané problematice se budeme věnovat v samostatném článku opravdu nepotěší. Škoda :-( 1

puppy2016

09 | 01 | 17 11:54
Skutečné monitory mají DisplayPort, HDMI je pro děti, takže to je v pořádku :-) Dotazy .... 1. jsou aktualizace doručovány stejně rychle jako u Lumií, to znamená shodně s těmi pro PC každé druhé uterý v měsíci večer nebo to nějaký čas trvá ? 2. podoruje Phone Reset Protection ? U Lumií je to podporováno jen u 950/XL pro USA trh (nelze změnit ani přes WDRT), jinak ne. 3. Má displej při pohledu z boku zelený nádech jako ostatní OLED displeje ? 4. jak moc/málo se zahřívá oproti Lumii 950 ? 0

milennium

09 | 01 | 17 11:49
Na recenzi jsem se těšil. Vážně. Čekal jsem hlavně porovnání s Lumií 950 XL. Hlavně co se týče výkonu, a zda se vyplatí pořídit tak drahý přístroj. Dále informaci, zda jste zkoušeli HP zaregistrovat v do programu Insider atd. Ten článek/recenze by chtěl doplnit. Taky o přímou zkušenost a zase, porovnat ji s Lumií. Toho jsem se bohužel nedočkal... 1

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17