Recenze: Lenovo Yoga Book – netradičně řešené zařízení 2v1 nejen pro kreativní uživatele

V této recenzi se podíváme na netradiční koncept zařízení od Lenova, které kombinuje tablet a unikátní dotykovou klávesnici/plochu v podobě konvertibilního řešení Yoga. Slepá ulička, nebo budoucnost ultramobilních notebooků?

Po dlouhé době vám opět přinášíme recenzi zařízení, které není mobilním telefonem. Tato recenze však nebude jedinou, protože se v budoucích týdnech podíváme „na zoubek“ i dalším zajímavým tabletům, notebookům a konvertibilním zařízení s Windows.

Yoga Book je velmi zajímavě řešené zařízení, které jsme prostě museli otestovat. Bohužel se nám nepodařilo na testování sehnat verzi s Windows, ale pouze s Androidem. Text níže se tedy zabývá pouze hardwarem a použitelností nového řešení od Lenova, chybí zde ale kapitola věnovaná softwaru a samotnému operačnímu systému. I přesto ale věřím, že tento pohled na zcela něco nového bude přínosem, protože právě originální konstrukce je tím, co Yoga Book nabízí oproti konkurenci.

Na testování Yoga Booku jsem se velice těšil, protože se jedná o svěží vítr na trhu notebooků a konvertibilních zařízení. Lenovu se podařilo vyrobit zcela nový přístroj, který přináší všechny výhody populární konvertibilní řady Yoga, ovšem v ultramobilním těle přístroje, který se téměř ztratí i v deskách s papíry. Nejzajímavější inovací je však použití dotykové na místo klasické mechanické klávesnice. Jak tento koncept uspěje v reálném provozu a dokáže nahradit klasickou klávesnici? Nejen to se dozvíte v této recenzi.

Design a dílenské zpracování

Když Yoga Book poprvé uchopíte do ruky, překvapí vás svými neuvěřitelnými rozměry. V řeči čísel je to přesně 256,6 × 9,6 × 170,8 mm a 690 g. Jedná se tedy o přístroj menší, nežli je list papíru A4 s tloušťkou odpovídající chytrému telefonu. Když Yoga Book rozevřete, tloušťka bude ještě zajímavější, protože se dostanete na poloviční hodnoty. Při běžné práci tak v ruce držíte pouze 0,5 cm silný přístroj, což je i v dnešní době obdivuhodné.

Yoga Book je navíc perfektně hardwarově zpracován. Vše působí velice kvalitním a prémiovým dojmem. Nikde nic nevrže, vše dokonale lícuje. Použity byly velice kvalitní materiály (slitina hořčíku a hliníku s matným nástřikem) zajišťující dostatečnou tuhost celé konstrukce, která i přes svou minimální šířku nemá tendenci se jakkoliv prohýbat.

Výborně je vyřešen také kloub, který zajišťuje možnost otočení displeje až o 360 stupňů. Použita byla totiž nejnovější verze, kterou se chlubí i ty nejvyšší modely z portfolia Lenova. Kloub je tedy nejen dostatečně tuhý a stabilní, ale zároveň designově výborně zapadá do celého řešení.

Ergonomie

Z pohledu ergonomie je nejzajímavější samotná klávesnice, té se ale budeme věnovat v samotné kapitole. Zde se podíváme na ergonomii celého těla přístroje. Miniaturní rozměry s sebou samozřejmě přináší drobné komplikace. Asi největší problém, na který jsem při testování narazil, je nemožnost přístroj pohodlně rozevřít. Obě části jsou sice z boku mírně zešikmeny, ale magnet, který je u sebe drží, je až příliš silný. Rozevření tak rozhodně není pohodlné a někdy se vám oddělení obou částí podaří až na několikátý pokus. Pokud navíc leží Yoga Book na stole, je to téměř nemožné bez toho, aniž byste jej zvedli. Po čase si sice vytvoříte určitý grif, jak vše dělat pohodlněji, ale rozevírání by šlo jistě vymyslet podstatně lépe.

Druhou výtku mám k řešení spodní strany přístroje, která je jemně vypouklá a neobsahuje žádné protiskluzové opatření (nožičky apod.). Z pohledu designu sice vše vypadá perfektně, ale o praktičnosti se již příliš hovořit nedá. Pokud totiž postavíte Yoga Book na rovnou plochu, má tendenci se po vypouklé spodní straně velmi snadno (téměř samovolně) otáčet. Při běžné práci jej tak budete často muset srovnávat nebo všemožně přidržovat, což není vůbec příjemné.

Z ergonomického hlediska jsem na další výraznější prohřešky nenarazil. Je ale nutné říci, že se jedná o malé tenké zařízení, kde je prioritou mobilita. Nelze zde dosáhnout ergonomie, kterou nabízí větší na práci specificky zaměřené notebooky.

Variabilita použití

Samostatnou kapitolu si zaslouží variabilita použití, které je totožná pro všechny modely Lenovo Yoga. Ty jsou díky své konvertibilní konstrukci vhodné pro různorodé použití, a každý si tak může vybrat přesně ten způsob, který mu nejvíce vyhovuje. Na práci nejvíce využijete klasické notebookové rozložení, na filmy můžete koukat v režimu „stan“, knihy či internet prohlížet jako na tabletu a pro kreativní práci rozevřít o 180 stupňů a otočit na výšku. Fantazii se meze nekladou.

Displej

Z pohledu papírových parametrů je zde osazen dotykový IPS displej s úhlopříčkou 10,1“ a FullHD rozlišením (1920 x 1200 bodů). Rozlišení je vzhledem k úhlopříčce dostatečné a obraz je tak příjemně jemný. Barevné podání a intenzita podsvícení je taktéž na vysoké úrovni a nedělá problém ani venkovní použití. Pro běžnou práci i konzumaci multimediálního obsahu máte k dispozici vše, co je potřeba.

Lenovo nabízí také technologii AnyPen, která umožní ovládat displej jakýmkoliv „vodivým“ předmětem.

Klávesnice

Tím nejzajímavější na celém Yoga Booku je samozřejmě klávesnice. Ve své podstatě označení „klávesnice“ není příliš přesné. Spíše bychom měli říci dotyková plocha, jejíž jednou z funkcí je i možnost zadávat text. Yoga Book totiž jako jediné zařízení na trhu přichází s unikátním řešením, kdy je na místo klasické mechanické klávesnice použita dotyková plocha. Dalo by se říci, že „touchpad“ je roztažen přes celou spodní část. Tato plocha má dva režimy, jenž se přepínají příslušným tlačítkem. První režim slouží pro kreslení a psaní poznámek stylusem (součástí balení). V tomto režimu je celá plocha prázdná a vy tak můžete upustit uzdu své kreativitě. Když ovšem aktivujete mód klávesnice, zobrazí se na „touchpadu“ tlačítka vč. malého virtuálního touchpadu.

A právě v tuto chvíli narážíme na tu největší nevýhodu tohoto konceptu. Pouze dotyková klávesnice bez klasických tlačítek bude pro mnohé uživatele nepřekonatelnou komplikací. Ačkoliv zde nechybí možnost zvukové či vibrační odezvy, pořád se jedné pouze o rovnou plochu s „nakreslenými“ tlačítky, která nelze nijak hmatově rozlišit, nemají zdvih ani klasickou odezvu. V podstatě je to stejné, jako když píšete na dotykovém displeji. Pokud píšete všemi deseti, toto řešení vám k srdci nepřiroste (navíc je zde poměrně malý enter a obrovský backspace). Pokud text spíše jen tak vyťukáváte (lidově „datlujete“), dá se na dotykovou klávesnici poměrně dobře zvyknut, ačkoliv nikdy nenabídne pohodlí jako ta klasická. Před nákupem toho zařízení jednoznačně doporučuji nějaký čas pro práci používat pouze tablet s dotykovou klávesnicí na displeji, pokud to pro vás bude přijatelné, s velkou pravděpodobností si zvyknete i na Yoga Book.

Osobně jsem si na psaní na klávesnici poměrně zvykl a pro to, co potřebuji řešit na takovémto typu zařízení (emaily, poznámky, komunikace na sociálních sítích, web), je to dostatečné řešení. Co mi však vadilo podstatně více než samotná klávesnice, je „virtuální touchpad“. Kromě faktu, že je skutečně titěrný a hmatově neohraničený, tak je navíc ještě velice nepřesný. Zdá se, že celá dotyková plocha je vyrobena tak, aby vyhovovala pro kreativní práci stylusem, ale nedokáže plně zastoupit klasický touchpad ovládaný prsty. Ve většině případů tak pravděpodobně raději využijete dotykový displej, než se pokoušet pracovat s touchpadem. Zde ale opět drobná připomínka, i s displejem je třeba zacházet jemně, jelikož je zařízení velice lehké, každý hrubší dotyk má tendenci jen převracet/posouvat.  

Stylus

Součástí základního balení je i stylus, který je určen pro kreativní práci na dotykové ploše. Když jej však vezmete do ruky, budete mít pocit, že patří k úplně jinému zařízení. Připomíná totiž velkou, plastovou, lacině vypadající fixu s víčkem, kterou lze pořídit za 20 Kč v nejbližším papírnictví. Nejen že se k přístroji absolutně designově nehodí, ale v porovnání skutečně vypadá jako obr. Jen samotný průměr stylusu je asi dvojnásobný oproti samotnému tabletu.

Pokud tedy dokážete přehlédnout skutečně zvláštní design, se samotnou prací mít pravděpodobně žádné problémy nebudete. Dotyková plocha (registruje až 2 048 úrovní tlaku) reaguje dobře, díky čemuž je psaní poznámek (např. ve OneNotu) či kreslení příjemné. V režimu stylusu spodní část nereaguje na dotyk prstů, což umožňuje pohodlné opření ruky přímo o dotykovou plochu.

Lenovo k Yoga Booku navíc dodává blok s kvalitními papíry, které je možné na dotykovou plochu přiložit (zadní část bloku je magnetická a na podkladu dobře drží) a poznámky skrze ně propisovat. Skutečně tak píšete na reálný papír, ale všechny vaše tahy jsou okamžitě digitalizovány. Jako příslušenství stylusu jsou k dispozici i klasické výměnné propiskové náplně, po papíru tedy nemusíte jezdit „na prázdno“, ale můžete i skutečně psát.

Konektivita

Tenké tělo a malé rozměry samozřejmě přináší i problémy z pohledu konektivity. Do tak tenkého těla je skutečně oříšek vměstnat nějaké konektory. Najdete zde tedy pouze jediný microUSB port, který zároveň slouží i pro napájení. Pokud tedy budete potřebovat připojit další zařízení, bez redukce se neobejdete. Kromě USB portu je zde ještě microSD/SIM slot, microHDMI a 3,5mm audio jack. To je vše.

Z bezdrátových sítí je možné využít Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.0, GPS a LTE.

Výkon a výdrž

Verze pro Windows je vybavena čtyřjádrovým procesorem Intel Atom x5 Z8550 Cherry Trail s taktem 1,44 GHz (možnost krátkodobého navýšení na 2,4 GHz), integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 400, 4 GB LPDDR3-SDRAM a 64 GB vnitřní flash paměti (po prvním startu zbývá 35 GB volných pro data uživatele). Baterie má kapacitu 8 500 mAh s papírovou výdrží až 13h. Bohužel praktické postřehy z reálného provozu a výraže zařízení k dispozici nemáme, protože jsme testovali verzi s Androidem.

Ostatní

Za zmínku stojí také zvukový výstup, který je na takto malé zařízení překvapivě slušný díky reproduktorů s technologií Dolby Atmos.

Zapomínat bychom neměli ani na fotoaparát, který pravděpodobně u takovéhoto typu zařízení nevyužijete (max. pro video hovory), ale když už jej výrobce osadil, je slušné ho alespoň zmínit. Kupodivu zde naleznete hned dva. „Zadní“ (čočka umístěna ve spodní části s klávesnicí, pro focení je tedy nutno otočit do režimu tabletu) s rozlišením 8 MP a automatickým ostřením a přední 2 MP s pevnou ohniskovou vzdáleností. Kvalita snímků ze zadního fotoaparátu je spíše podprůměrná.

 

Cena

 
Lenovo Yoga Book ZA160001CZ lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

Hodnocení

+ Rozměry a hmotnost
+ Design
+ Dílenské zpracování
+ Výdrž
+ Konvertibilita
+ Displej
+ Stylus + dotyková plocha
+ LTE modem
+ Zvukový výstup

- Konektivita (počet konektorů)
- pouze microUSB
- Ergonomie (řešení spodní strany, obtížné otevírání, rozměry/hmotnost)
- Pouze dotyková klávesnice
- Malý a nepřesný touchpad
- Lacině vypadající stylus

Závěr

Lenovo Yoga Book je bezesporu zajímavé zařízení, které na současný trh notebooků a tabletů přináší svěží vítr budoucnosti. Jedná se o originálně řešený koncept, který nabídne perfektní zpracování, prémiový design, úžasné rozměry a neuvěřitelnou variabilitu práce vycházející z konvertibilní konstrukce, přítomnosti stylusu a dotykové plochy/klávesnici.

Právě ale rozměry a dotyková klávesnice jsou zároveň největší nevýhodou tohoto zařízení. Velmi tenké tělo neumožňuje osadit více konektorů a dotyková klávesnice není vhodná pro delší psaní.

Ačkoliv je Yoga Book unikátní zařízení, není ani zdaleka pro každého. Smysl dává především u kreativních uživatelů, kteří preferují práci se stylusem (poznámky, kreslení apod.) a nepotřebují příliš často klávesnici. Běžné uživatele, kteří musí na klávesnici denně psát dlouhé texty, tento koncept pravděpodobně neosloví.

Komentáře (1)

kadlasm

27 | 02 | 17 22:30
Škoda, že není USB3 - pro periferie - šel bych do toho.... 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Jaké jsou možnosti propojení počítače s Windows 10 a telefonu s Androidem?

Microsoft průběžně pracuje na užší provázanosti telefonů a počítačů s různými operačními systémy. V tomto článku naleznete průběžně aktualizovaný přehled aktuálních možností.

Jindřich Lukeš | články 27 | 07 | 17

Windows 10 Insider Preview v. 16241 pro PC a 15320 pro telefony

Nové Fast Insider sestavení, které pro PC přináší několik vylepšených funkcí a pro telefony především opravy chyb.

Jindřich Lukeš | články 14 | 07 | 17