Recenze: Nokia BH-121 – Povedený bezdrátový headset

V této podrobné recenzi si představíme povedený bezdrátový headset od Nokie s modelovým označením BH-121, který nabídne nezvyklý komfort a možnosti při poslechu hudby z vašeho mobilního zařízení.

Autorem tohoto článku je @Steny48 na jehož Twitteru můžete sledovat další poznatky nejen z užívání tohoto headsetu, ale třeba i Lumie 1520 a dalších zařízení.

V dnešní recenzi se blíže podíváme na příslušenství, které zaujme nejednoho hudebního nadšence. Jedná se o bezdrátový headset Nokia BH-121, který díky nabízeným barevným variantám (černá, modrá, červená a žlutá) celkem snadno sladíte se svou Lumií, ale nejen tou.

Poznámka: Nokia BH-121 je bezdrátový headset, který slouží jako „dálkový“ ovladač hudebního přehrávače v telefonu (lze využít i pro telefonování). K přístroji se připojuje bezdrátově a obsahuje standardní 3,5mm jack konektor pro sluchátka. Pomocí tohoto zařízení můžete poslouchat hudbu, aniž byste museli mít telefon stále po ruce (připojený ke kabelu sluchátek).



Zařízení využívá profily HFP 1.5, HSP 1.0, A2DP 1.2 a AVRCP 1.4 a k telefonu se připojuje pomocí Bluetooth verze 3.0, proces samotného spárování může zjednodušit funkce NFC. Příručka také slibuje použití s dvěma zařízeními současně včetně vyřizování hovorů a paměť až na osm zařízení pro rychlé automatické spárování. Z dalších funkcí zmíním ještě funkce pro lepší zvuk Digital Signal Process DSP, Echo cancellation, HD audio a pak také hlasovou asistentku, jenž nahrazuje nepřítomnost displeje na headsetu. Mluví anglicky nebo čínsky a pomáhá poznat aktuální stav zařízení, pokud není připojeno k telefonu. Celkem šikovné.

 

Obsah balení

V počátku rozhodně nepřekvapilo monstrózní balení pro tak malé příslušenství (to už je holt zaběhnutý styl Nokie). Co všechno v něm najdeme? Kromě malého plastového čtverečku neboli headsetu BH-121 o rozměrech 39x39x12mm a váze pouhých 15,7g na nás dále vykukují sluchátka WH-208, která hrají celkem obstojně a nenáročnému posluchači poslouží dobře. Hlouběji v balení je schován kabel USB/microUSB pro nabíjení, trojice výměnných špuntů různých velikostí pro dodaná sluchátka a samozřejmě multijazyčná příručka.

Nokia BH-121 Nokia BH-121

 

Popis zařízení

Samotný headset je designově jednoduchý, chcete-li jednolitý, což perfektně odpovídá unibody krytům Lumií. Povrch je celý matný, takže žádné otisky prstů neulpívají. Ovládací prvky a konektory jsou rozmístěny na třech bocích, čtvrtý zůstal prázdný. Na prvním nalezneme konektory 3,5mm jacku pro připojení sluchátek a microUSB pro dobíjení. Na druhém je pouze dvoutlačítko ovládání hlasitosti. Na třetím boku se nachází dvě tlačítka pro posun vpřed a zpět mezi skladbami (případně převinutí skladby), zapínací tlačítko a dvojice stavových diod. První dioda informuje o stavu zařízení, je vícebarevná (červená, oranžová a zelená) a ukazuje jak úroveň nabití baterie, tak stav nabíjení. Dioda Bluetooth (modrá) zase ukazuje, zda je zařízení připraveno pro spárování, nebo je již spárováno. Zadní strana obsahuje sponu pro připnutí headsetu třeba na oblečení, přední strana je jedno velké tlačítko Play společně se schovaným NFC tagem v rohu (označený malým logem).

Nokia BH-121 Nokia BH-121 Nokia BH-121 Nokia BH-121 Nokia BH-121 Nokia BH-121

 

Na čem testujeme?

Testuji s telefonem Nokia Lumia 1520, špuntovými sluchátky Senheiser CX 300 II a hudbou zahrnující většinu žánrů různých dob (kvalita 128-320 kbps při 44kHz). Ještě pro zajímavost uvedu, že při připojeném headsetu nelze editovat ekvalizér, to je možné pouze s drátovými sluchátky. Podstatné ovšem je, že nastavení ekvalizéru už na headset vliv má. V praxi je tedy třeba pro základní nastavení ekvalizéru připojit klasická sluchátka a až následně samotný headset, přes který budeme poslouchat.

Nokia BH-121 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Připojení k telefonu

Navázání spojení přes Bluetooth i přes NFC je bezproblémové a rychlé. Potěší integrace do položky Příslušenství v nastavení (Windows Phone), kde kromě sledování stavu baterie můžete nastavit například i hlasové ovládání a to nejlepší, stav baterie připnout jako živou dlaždici na domácí obrazovku (více informací k živé dlaždici dále v článku). Z osobní zkušenosti doporučuji si nastavení projít, defaultně se snaží headset předčítat příchozí SMS, ale pro hudební použití (pro mě priorita) je to značně rušivé. Naštěstí lze vypnout a užít si tak nerušeně poslech hudby.

 

Praktické zkušenosti – poslech hudby

Jak tedy hraje? Z počátku jsem měl rozporuplné pocity, ale pokud si trochu pohrajete s nastavením maximální hlasitosti samotného headsetu a doladíte ekvalizér, tak dosáhnete slušného výsledku. Pravdou je, že výšky by mohly být čistší a hloubky výraznější. Srovnám-li ale zvukový projev s napřímo připojeními sluchátky do telefonu, zvuk je téměř srovnatelný, možná jen o malé procento horší, což se ale během chvíle poslechu vyruší a spíš si myslím, že je to aktuální subjektivní pocit. Z předchozích vět jistě dedukujete správně, že headset má oddělenou hlasitost, která se nastavuje samostatně přímo na zařízení. Pro mě to vše znamená, že headset nastavím zhruba na 70% hlasitosti a finální hlasitost budu regulovat v telefonu. Celkově se dá dosáhnout hlasitosti vyšší, než ze samotného telefonu s přímo připojenými sluchátky, ale všeho moc škodí. Jak už to tak bývá, nastavená vyšší hlasitost na headsetu způsobuje nežádoucí zkreslení projevující se hlavně v nízkých frekvencích a nepříjemným houpavým šumem a praskáním v tichých pasážích. Ve výsledku tak kvalita zvuku splnila očekávání, jenž jsem od headsetu, který nemá dodatečné nastavení ani ekvalizér, měl. A dosah headsetu slibovaných 10 metrů zvládá, více už nezvládá můj byt, nicméně parametry splňuje.

Nokia BH-121 Nokia BH-121

Výdrž a živá dlaždice

Nakonec se podíváme na baterii (120mAh), konkrétně na její výdrž a rychlost nabíjení. Krabička slibuje 6 hodin hovorů/hudby, 168 hodin v pohotovostním (standby) režimu a nabití do 45 minut. Co se standby týče, těžko se testuje, ale udávané hodnotě se dle mého odhadu dá orientačně věřit. Během poslechu hudby headset vydrží bez problémů přes 7 hodin nepřetržitého provozu při vysoké hlasitosti. Živou dlaždici na domovské obrazovce je nutno brát trochu s rezervou, protože se aktualizuje zhruba po 10% (zejména kvůli půlhodinový intervalu systému). Po jejím rozkliknutí krom nastavení uvidíme i odhadovanou dobu přehrávání hudby. Dále umí signalizovat odpojený headset (ikonkou bez hodnoty) a nabíjení (ikonka nabíjení). Velikosti má dlaždice dvě - malou (1x1) a střední (2x2). Její velikost ale nemá na množství podávaných informací vliv. Bohužel více jak stav a případnou hodnotu baterie v procentech dlaždice nezobrazí. Nyní zpět k baterii. Nabíjení vypnutého headsetu 2A nabíječkou trvá pouze půlhodinu, což je úžasné a hlavně nečekané.

 

Cena

Nokia BH-121 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Graf ceny produktu Nokia BH-121 poskytuje server Heureka.cz

 

Hodnocení a závěr

Za hlavní výhody tohoto zařízení považuji plnou podporu telefonů Nokia Lumia (můj předchozí BH-221 zlobil = nedovolil přepnutí na další skladbu v seznamu), pěkný vzhled, kvalitní zpracování, extra nízkou váhu a slušný zvuk (srovnatelný se samotným sluchátkovým výstupem telefonu). Výdrž taktéž není špatná, ale samozřejmě by mohla být o něco delší, to je však problém většiny dnešních elektronických zařízení. Přidanou hodnotou budiž živá dlaždice na domovské obrazovce sledující stav headsetu (připojení, stav baterie a nabíjení).

Zápory budu jen těžko hledat, vše funguje jak má a dle předpokladů. Cena přibližně 1200 Kč je srovnatelná, nebo dokonce nižší než v případě konkurence, která navíc nenabízí NFC. Pokud tedy uvažujete nad koupí a nechcete zbytečně utrácet za mnohem dražší zařízení (např. s vlastním ekvalizérem), je headset BH-121 jasná volba. Jestli navíc požadujete plnou kompatibilitu se svou Nokií Lumií, je BH-121 jedinou volbou, která je momentálně na našem trhu k dispozici.

V případě jakýchkoliv dotazů neváhejte využít naší diskuzi pod článkem, kde se vám pokusím na vše odpovědět.

Zlevněné produkty v sekci Handsfree

Komentáře (9)

Stanislav Forejt

26 | 06 | 15 23:41
To bohužel nemohu sloužit. Nemám žádné Apple zařízení a už pár měsíců ani recenzovaný BH-121. Každopádně byl zvujový projev na výborné úrovni, se spojením s dobrými sluchátky bych se výsledné kvality vůbec nebál. Víc už bohužel v současnosti neposloužím, tak jsem snad alespoň minimálně pomohl. 0

imperator

20 | 06 | 15 14:53
Dobry den, neviem ci pan recenzent uvidi tuto moju reakciu ale zaujimalo by ma - kedze zvazujem ipod shuffle...ci nema pan recenznent skusenosti so shuffle aky to ma zvuk v porovnani s nim ? (resp docital som sa ze vystup shuffle je rovnaky ako ine ipody) takze neviem ci nema nejaky po ruke aby to mohol porovnat...aj ked je to uz stara tema toto 0

Náhodnýkolemjdoucí

24 | 02 | 14 19:05
Ok ukecali jste mne, je to vlastně taková fajn designová věcička. Je pravda, že ta Motorola co mám, má hroznej zvuk. Apropó vše na ní funguje dobře, jen pro ovládání posuvu/pausy skladeb musí být hudební přehrávač aktivní . Teď nevím jestli to bylo nutné i u HD2. A přijde mi že se asi tluče Bluetooth s GPS. Při aktivních sluchátkách mi Runtastic nenašel GPS. Po několika vyp./zap. funkční, ale byl to očistec. 0

Jindřich Lukeš

22 | 02 | 14 11:45
My také nejsme ve při, jen obhajujeme smysl tohoto zařízení 0

Náhodnýkolemjdoucí

21 | 02 | 14 23:40
Vždyť nejsme ve při, zřejmě jsem se špatně vyjádřil. Najdu v průběhu týdne ve sklepě toto ( http://www.amazon.com/Motorola-S10-HD-Bluetooth-Stereo-Headphones/dp/B004QWOSLK ) a dám vědět zda-li to funguje stejně příkladně jako s HD2. Jen equalizér nešel , protože telefon trval na zapojeném jacku. 0

Jindřich Lukeš

21 | 02 | 14 23:01
Tohle je typický zařízení umožňující ovládání hudebního přehrávače. V podstatě totéž se dříve používalo u různých mp3 přehrávačů. Zde máš navíc bezdrátovou svobodu, alespoň co se připojení k telefonu týče a hlavně si můžeš připojit svá kvalitní sluchátka. V reále tak položíš telefon na stůl BH121 připneš na triko a běháš po bytě, venku zase nemusíš telefon vytahovat vůbec z kapsy, nebo si jej dokonce dáš do tašky....Využití je celá řada. 0

Stanislav Forejt

21 | 02 | 14 22:56
Tak každý má své priority. Moje priorita je používat telefon a sluchátka nezávisle, ne stále přehazovat, tahat kabel apod. Headset je s kabelem schovaný např. v bundě a telefon normálně v ruce v přirozené výšce používám třeba na Twitter nebo focení. A dodám, že BH-121 nemá ekvalizér. 0

Náhodnýkolemjdoucí

21 | 02 | 14 21:49
Jestli tomu dobře rozumím, je to takový mezičlánek mezi telefonem a sluchátky s kabelem. Čili přijdu o bezdrátovou svobodu a v kapse nosím další krabičku, která se musí nabíjet a oproti Motorola bluetooth headsetu 'získám' equalizér. Není to jen zbytečné závaží v kapse ? 0

Jindřich Lukeš

21 | 02 | 14 00:04
V této podrobné recenzi si představíme povedený bezdrátový headset od Nokie s modelovým označením BH-121, který nabídne nezvyklý komfort a možnosti při poslechu hudby z vašeho mobilního zařízení. http://wmmania.cz/clanky/hardware/recenze-nokia-bh-121-povedeny-bezdratovy-headset/ 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17