Recenze: Nokia Lumia 830 – Nejzajímavější zařízení letošního roku

Nokia Lumia 830 je pozoruhodné zařízení přinášející obvyklou špičkovou výbavu nejlepších Lumií do střední třídy. Zaujme především hliníkovým rámem, kvalitním displejem, PureView fotoaparátem a celou řadou dalších „vychytávek“ pro Nokii typických.

V minulém týdnu jsme se v našich recenzích zaměřili na skupinu těch nejlevnějších zařízení s Windows Phone. V tomto týdnu se posuneme s cenovou kousek výše a otestujeme zařízení střední třídy. Tím, které nás z letošního portfolia Nokie (Microsoftu) skutečně nejvíce zaujalo, je Lumia 830. V tomto přístroji se totiž téměř dokonale podařilo skloubit většinu dnes důležitých parametrů od líbivého designu přes slušnou výbavu až po kvalitní fotoaparát.

Nokia Lumia 830

 

Obsah balení

Ačkoliv Lumia 830 rozhodně nepatří mezi levná zařízení, Nokia opět zcela nesmyslně šetřila na prodejním balení, kde oproti standardu chybí sluchátka/headset. Tento přístup je u takto drahého zařízení skutečně nepochopitelný. V balení tak naleznete pouze nabíječku s odpojitelným USB kabelem.

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

 

Design, ergonomie a dílenské zpracování

Pokud si potrpíte na hranatější tvary, kov a kvalitní zpracování, Lumia 830 se vám bude jistě líbit. Designově vychází z vyššího modelu 930, který ještě dále vylepšuje. I když se na první pohled mohou zdát oba přístroje stejné, ve skutečnosti tomu tak docela není. Zásadním rozdílem je menší tloušťka u Lumie 830, která se projevila velice pozitivně na celkové menší „robusnosti“ přístroje. Když vezmete do ruky Lumii 930, trochu nepříjemně vás zaskočí její hmotnost a celková tloušťka. U Lumie 830 je tomu naopak, přístroj v ruce působí velice vyváženě.

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

Příjemné je také držení a celková ergonomie přístroje, což je vzhledem k hliníkovému rámu a ostřejším tvarům překvapivé. Příčinou je decentní zkosení hran a postupné zakulacení okrajů zadního krytu. Výsledkem je, že telefon výborně sedne do ruky, a pokud nemáte vyloženě malou ruku, tak rovné boky umožní pevný úchop. Telefon v ruce v podstatě vůbec neklouže, čemuž samozřejmě přispívá i matná povrchová úprava krytu (vč. rámu). Celkové rozměry 139.4 x 70.7 x 8.5 mm a hmotnost 150 g jsou vzhledem k 5“ displeji a přítomnosti hliníku rozumné.

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

Rozmístění tlačítek je stejné jako na ostatních Lumiích (všechny na pravém boku), dokonce se nezapomnělo ani na samostatnou spoušť fotoaparátu, která u nižších modelů chybí. To nejdůležitější (zapínací) tlačítko je umístěno ideálně cca uprostřed pravého boku, což zajistilo jeho výbornou dostupnost pro palec pravé ruky. Všechna tlačítka jsou navíc dostatečné velká a mají příjemný zdvih. Jejich nahmatání a následný stisk vám tedy rozhodně nebude dělat problémy.

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

Ačkoliv je celkové dílenské zpracování přístroje na vysoké úrovni, neodpustím si stejně jako u vyššího modelu kritiku zadního plastového krytu, který Nokia prostě neumí adekvátně vyrobit. Lumie 925 a 930 trpí problémy s jeho rozměrovou přesností a uchyceným, které způsobuje, že se u velké části přístrojů v některých místech prohýbá nebo trochu posouvá. U Lumie 830 je zadní kryt vyroben trochu jinak. Oproti výše jmenovaným modelů je výměnný (barevné varianty: černá, bílá, zelená a oranžová) a jeho uchycení je řešeno relativně velkým množstvím „paciček“, které kryt dostatečně pevně drží. Bohužel toto pevné uchycení vyžaduje, aby šířka krytu byla naprosto přesná, protože hliníkový rám nemá žádnou vůli. A to se bohužel Nokii příliš nepodařilo (alespoň u některých kusů), protože kryt v prostředku trochu odstává. Pokud tedy na přístroj ze zadní strany (zejména v blízkosti fotoaparátu) trochu zatlačíte, kryt dosedne. Poněkud zvláštně je také vytvořen otvor fotoaparátu, jehož obvodová hrana samotnou čočku o kousek převyšuje. Na první pohled se může zdát toto řešení jako praktické, protože částečně chrání čočku fotoaparátu. Vadou na kráse je však obvodová hrana, která není vůbec zkosená. Při držení tak nepříjemně tlačí do ruky a při nošení zachytává nečistoty. Pokud je kryt navíc trochu nepřesně vyrobený a uprostřed více odstává, fotoaparát je zapuštěn ještě o něco hlouběji a celý problém je výraznější.

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

 

Displej

U Lumie 830 byl použit 5“ IPS displej s rozlišením 1280 x 720 bodů doplněný o Super sensitive touch (ovládání v rukavicích) a odolné krycí sklo Corning® Gorilla® Glass 3. I když se nejedná o nejlepší model, kterým Nokia disponuje, bez problému splní požadavky náročných uživatelů. IPS technologii asi není třeba nijak blíže popisovat. Nabízí reálné (nepřepálené barvy) a trochu horší černou. V nastavení telefonu je pak možné teplotu barev ručně nastavit. HD rozlišení je vzhledem k uhlopříčce dostatečné, což znamená, že grafika bude dostatečně jemná a mřížku pixelů při běžném používání neuvidíte. Bezproblémová je také čitelnost na přímém slunci. Jako třešničku na dortu lze zmínit podporu populárního GlanceScreen, jímž dokonce ani dražší Lumia 930 nedisponuje. V konečném součtu se tak dá říci, že nás displej příjemně překvapil.

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

 

Hardware a výkon

Podobně jako v případě displeje, ani zde není osazeno to nejlepší, čím Nokie disponuje. Na druhou stranu použitý hardware nijak nelimituje běžné používání. Zvolen byl čtyřjádrový procesor (Snapdragon™ 400) s taktem 1,2 GHz doplněný o 1 GB RAM. Systém je dostatečně rychlý a stabilní a díky větší RAM není problém ani s rychlostí fotoaparátu a spouštění náročnějších aplikací. Vnitřní pamět má kapacitu 16 GB a i přes přítomnost hliníkového rámu, která Nokia vždy uváděla jako důvod absence slotu na paměťovou kartu, je možné její rozšíření o microSD karty až do velikosti 128 GB. Tedy ani v případě místa nenarazíte na žádný problém. Pokud Lumii 830 srovnáme s 930, má sice o něco méně výkonný hardware, kterého si však reálně pravděpodobně ani nevšimnete, ale disponuje praktickým slotem na paměťovou kartu.

Z pohledu konektivity je přítomno vše důležité od BlueTooth 4.0 přes WiFi 802.11 a/b/g/n až po NFC a LTE. Totéž platí i pro sensory (Ambient light, Accelerometer, Proximity, Gyroscope, Magnetometer a SensorCore).

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830
Porovnání s Lumií 925


Baterie a výdrž

Lumia 830 je vybavena baterií o kapacitě 2200 mAh, což je spíše průměrná hodnota. Reálné výsledky tomu odpovídají. Při běžném používání čítající hodinu telefonování, využívání sociálních sítí ke komunikaci, synchronizaci e-mailů a desítky minut strávených na internetu znamenají cca 1-1,5 dne provozu na jedno bydlení. S největší pravděpodobností tak budete nabíjet každý den. Pokud však omezíte data a přístroj nebudete příliš vytěžovat, dají se zvládnout i 2 dny.

Pozitivem je přítomnost bezdrátového nabíjení, která častější doplňování energie výrazně usnadní. V tomto kontextu je zajímavé, že lze vyrobit i tenký přístroj a to dokonce i s výměnným zadním krytem, který si s touto technologií bez problému poradí.

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

 

Fotoaparát

Dominantou zadní strany zařízení je kruhové krycí sklo fotoaparátu, které jasně naznačuje (po vzoru Lumie 1020), že Lumii 830 nebude focení cizí. Praktické výsledky to jen potvrzují. Osazen je totiž kvalitní PureView fotoaparát. Jedná se sice v současnosti o nejnižší model z řady, ale stále je to PureView, který dostatečnou kvalitu dokáže zajistit. V čem je tento model jiný? Především má oproti ostatním (Lumia 1020, 1520 a 930) podstatně menší čip (1/3,4“) a také rozlišení (10 MP). Byla však zachována šesti čočková optika (od ZEISSe), dobrá světelnost (f/2,2) a hlavně optická stabilizace. Výsledky jsou tedy nadprůměrné jak ve dne, tak i za horších světelných podmínek, kde navíc pomůže i LED blesk. Posuďte sami:

Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830 Nokia Lumia 830

Zapomínat také nesmíme na přední vidokameru s rozlišením 0,9 MP a samostatnou spoušť, která výrazně fotografování usnadňuje.

 

Cena

V současné době je největším nepřítelem Lumie 830 cena, která byla oficiálně stanovena na 10 390 Kč, což je poměrně hodně především v kontextu s lépe vybavenou Lumi 930, jejíž cena během posledních několika měsíců výrazně klesla. Díky celoevropské záruce ale nemusíte nutně trvat na oficiální české distribuci (rozhodně ale doporučujeme EU distribuci), čímž můžete výrazně ušetřit. Ceny „šedivek“ začínají na 8500 Kč, což už je relativně příznivá částka. V následujících měsících je navíc možno počítat stejně jako u ostatních modelů s poklesem ceny i oficiální české distribuce.

Nokia Lumia 830 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Graf ceny produktu Nokia Lumia 830 poskytuje server Heureka.cz

 

Hodnocení

+ Design, konstrukce (hliníkový rám, barevné kryty)
+ Displej (zobrazení, citlivost, Gorilla Glass, Glance Screen)
+ Fotoaparát (PureView, optická stabilizace, mechanická spoušť, LED)
+ Podpora paměťových karet
+ Bezdrátové nabíjení
+ Pokročilá výbava (všechny sensory vč. SensorCore, LTE, NFC apod.)

- Vyšší oficiální cena
- Průměrná výdrž
- Řešení zadního krytu v okolí fotoaparátu
- Chudé prodejní balení

Nokia Lumia 830 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Závěr

Nokia Lumia 830 je zařízení, kterým Nokia přesně trefila hřebíček na hlavičku. Nejenže splnila naše očekávání, ale dokonce je zcela překonala. Nokii se podařilo vyrobit vlajkový model, který se bude brzy prodávat za cenu střední třídy. Samozřejmě k dosažení tohoto cíle bylo třeba šetřit, ale tentokrát (ne jako u levných zařízení) se šetřilo na těch správných místech, která se uživatele dotknou jen minimálně (HD displej místo FullHD, 1 GB RAM místo 2 GB, méně výkonný procesor apod.). V některých případech (Glance Screen, paměťové karty, menší tloušťka) dokonce překonává i dražší vlajkový model v podobě Lumie 930.

Z kladných vlastností musíme vyzdvihnout elegantní vzhled, hliníkový rám, slušný displej, PureView fotoaprát a všechny „drobné vychytávky“, která máme u Nokie rádi (Glance Screen, SensorCore, bezdrátové nabíjení, citlivý displej, spoušť fotoaparátu, HERE Drive apod.).

Samozřejmě nic není dokonalé, ale negativa se u tohoto modelu hledají skutečně obtížně. Za zmínku stojí snad jen průměrná výdrž, u některých kusů nepřesně vyrobený zadní plastový kryt a oficiální cena. Právě ta je v současné chvíli tím největším nepřítelem úspěšných prodejů. Tento stav však nebude trvat věčně, a pokud si potrpíte na oficiální distribuci, jistě se brzy dočkáte zlevňování.

Lumia 830 je z našeho pohledu jednoznačně nejzajímavější zařízení letošního roku s operačním systém Windows Phone a jasným důkazem toho, že když se v Nokii chce, všechno jde.

 

Komentáře (8)

Vlčák.

29 | 07 | 15 18:49
Zdravím, včera se mi podařilo rozbít LCD displej na mé již tolikrát oťukané lumii 820, a nový displej mě vyjde na necelé 2000,- a proto si nyní říkám jestli by se mi rovnou nevyplatilo připlatit si ty 3500,- a pořídit si tady tuhle 830. Nejsem nějak náročný uživatel, s lumií 820 jsem byl velmi spokojený, hlavně s její odolností (až do teď), tohle je jedna z věcí které se u 830 obávám, protože stará 820 má za sebou kolem 30-ti pádů na zem. Rád bych od vás slyšel názor zda do té 830 jít či nikoli. Děkuji 0

Vitezslav2

01 | 02 | 15 19:52
Já měl na mysli přechod hlavně kvuli HW,ne kvuli ceně. 0

moravan

01 | 02 | 15 18:28
Taky by mě to zajímalo, na internetu už je od 7350,- ... 0

Vitezslav2

01 | 02 | 15 10:21
Chtěl bych se zeptat majitelů Lumie 830,jestli se vyplatí přecházet z Lumie 735.díky za postřehy. 0

bedatr

09 | 12 | 14 10:48
Dobra dekuji za odpoved...No pokud bych nekde narazil na nejakou ofiko cz se zajímavou vanocni akci tak bych do ni sel.. 0

Jindřich Lukeš

09 | 12 | 14 09:36
To je složitá otázka. Reálné přínosy: - baterie - foťák - design, zpracování - SensorCore Z pohledu hardwaru (rychlosti) to nepoznáš, displej o tolik lepší také není. Zvaž tedy sám, zdali se ti investice v kontextu s přínosy vyplatí 0

bedatr

08 | 12 | 14 15:12
Ahoj vsem... pokukuji po novem telefonu.Může mi nekdo objektivně napsat zda ma cenu vymenit moji L 920 za L 830...Diky vsem za nazory.Beda 0

Jindřich Lukeš

24 | 11 | 14 01:21
Nokia Lumia 830 je pozoruhodné zařízení přinášející obvyklou špičkovou výbavu nejlepších Lumií do střední třídy. Zaujme především hliníkovým rámem, kvalitním displejem, PureView fotoaparátem a celou řadou dalších „vychytávek“ pro Nokii typických. http://wmmania.cz/clanky/recenze/recenze-nokia-lumia-830/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Cloud Camera Roll Cleanup - jednoduchý úklid záloh fotek na OneDrive

Jednoduchá aplikace, která pomůže v organizaci pořízených fotografií a jejich záloh na OneDrive.

Stanislav Forejt | software 16 | 06 | 17