Recenze: Prestigio MultiPhone 8500 Duo – Nejlepší Windows Phone do 5000 Kč?

Prestigio MultiPhone 8500 Duo je překvapivě velmi povedeným zařízením, které v cenové kategorii do 5000 Kč pořádně „zatápí“ Lumiím. Mají vůbec šanci? Nejen to se dozvíte v této velmi podrobné recenzi.

V poslední době poněkud „nudné“ vody přístrojů s Windows Phone rozčeřil nový dravec. Jedná se o model Prestigio MultiPhone 8500 Duo, který má rozhodně našlápnuto tím správným směrem. Jak se nováček na poli mobilních Windows popere s neohroženou Nokií (Microsoftem) a má vůbec co potenciálním majitelů nabídnout? Nejen to se dozvíte v dnešní recenzi.

 

Společnost Prestigio nepatří na českém trhu k žádným nováčkům, většina uživatelů ji však zná spíše ve spojitosti s levnými telefony s Androidem, které mezi odbornou veřejností nemají vždy tu nejlepší pověst. Ovšem svět Windows Phone je zcela odlišný. Přístroje mají povinné hardwarové specifikace, systém je dodáván jako ucelené řešení kompatibilní s vybraným hardwarem bez nutnosti výrazných zásahů výrobcem. Díky této kombinaci se tak otevírají zcela nové možnosti, kde se výrobce může soustředit na to, co je důležité. Model MultiPhone 8500 Duo je toho jasným důkazem. Navíc přichází na trh s velmi zajímavou cenovkou jen těsně přesahující 4000 Kč. V této velmi zajímavé cenové kategorii v podstatě nemá přímou konkurenci.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo

 

Rozměry, hmotnost a dílenské zpracování

Kapitolu věnovanou obsahu balení přeskočíme, protože v tomto případě nás nečeká žádné překvapení (nabíječka, slušná sluchátka s mikrofonem) a rovnou se zaměříme na samotný přístroj. Ten rozhodně nepatří k žádným střízlíkům. Rozměry (145 x 70 mm) a hmotnost (140 g) jej jednoznačně řadí spíše k rozměrnějším přístrojům, což je dáno především 5“ úhlopříčkou displeje, který má navíc zbytečně velké okraje. Větší rozměry alespoň trochu kompenzuje příjemná tloušťka 8,3 mm.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Celý přístroj je vyroben z plastu, což je pro tuto cenovou hladinu obvyklé. Prestigio ovšem vsází na klasickou konstrukci s odjímatelným zadním krytem a výměnou baterií. Toto řešení samozřejmě nabízí celou řadu výhod (zejména v možnosti výměny baterie), ale bohužel i nevýhod spojených především s tuhostí celého těla. Ačkoliv jsou použity poměrně kvalitní plasty, odnímatelná záda sice jemně, zato ale velmi často povrzávají. Tato skutečnost trochu kazí celkový dojem z jinak dobře zpracovaného těla přístroje.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo

 

Design

Z pohledu designu se Prestigio MultiPhone 8500 Duo řadí spíše k těm uniformním a lehce elegantním zařízením, která nepřináší žádný výraznější visuální prvek či inovaci. Je zde jasná strategie, která vsází na osvědčený model relativně „nudného“ černého telefonu, který nenadchne, ale ani nezklame. V případě zařízení s Windows Phone je to však trochu škoda. Přeci jen už je takovým nepsaným pravidlem, že přístroje s tímto systémem jsou i po visuální stránce originální a netradiční. Je ale pravdou, že drtivá většina Lumií se stejně prodá v obyčejné černé barvě. V případě tohoto modelu alespoň plast nepůsobí lacině a vše oživuje stříbrný rámeček kolem displeje (imitace kovu). Koneckonců hodnocení designu je čistě subjektivní záležitost a je tak na každém, aby rozhodl, zdali se tento styl líbí, či nikoliv.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo

 

Ergonomie

Často skloňovaným pojmem ve vztahu k přístrojům s větší úhlopříčkou displeje je ergonomie. V tomto ohledu obvykle platí, že čím více, tím hůře. Bohužel pokud uživatel vyžaduje větší displej, jinak to realizovat nelze.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Prestigio MultiPhone 8500 Duo v podstatě stejně jako všechny modely s úhlopříčkou 5“ a více nelze zcela plnohodnotně ovládat jednou rukou. I v případě, že máte větší ruce, obsáhnete palcem maximálně 2/3 displeje. Pokud tak budete potřebovat např. zobrazit notifikační centrum apod., bude třeba přehmátnout nebo použít druhou ruku. Bohužel v tomto směru není zcela vhodně umístěno ani zapínací tlačítko. To se sice nachází správně na pravém boku, bohužel je však příliš nahoře a prstem při standardním držení přístroje na něj prostě nedosáhnete. Celkově jsou ale tlačítka poměrně dobře zpracována. Lze je snadno rozeznat a jejich stisk není příliš tuhý. Mohla by být však o kousek větší. V souvislosti s aktuálním trendem „zlevňování“ i u tohoto Prestigia chybí obvyklá spoušť fotoaparátu v podobě samostatného tlačítka na boku telefonu. Pořizování fotografií je tak třeba provádět trochu méně pohodlně přímo na displeji. Úsporná opatření se naštěstí nedotkla tlačítek pod displejem, která jsou provedena jako klasická senzorová, za což je třeba MultiPhone 8500 Duo jednoznačně pochválit.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Pozitivně lze hodnotit také tvar zad přístroje. Hrany jsou dostatečně zaoblené a přístroj se tak i přes větší šířku relativně dobře drží. Vše samozřejmě závisí na délce vašich prstů. K dobrému držení přispívá i povrchová úprava v podobě jemné textury, jenž lehce snižuje riziko vyklouznutí a především ulpívání otisků prstů.

Co však jednoznačně pochválit nelze, je umístění USB konektoru na horní stranu přístroje, což jej dělá v automobilu jen obtížně použitelným.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Zajímavostí na závěr této kapitoly je „popisek“ (ikonka) tlačítka Windows, který je skutečně miniaturní. Není zřejmé, zdali se jedná o designový záměr nebo o snahu na Windows příliš neupozorňovat.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo

 

Displej

Při prvním spuštění přístroje nás jednoznačně zaujal displej, ale ani ne tak kvůli svým zobrazovacím schopnostem (které jsou velmi dobré - budeme se jim věnovat dále), ale spíše „neobvyklému rozložení a velikosti“ samotné grafiky systému. Prestigio MultiPhone 8500 Duo je totiž vybaveno 5“ displejem s HD rozlišením, který splňuje minimální požadavky pro zobrazení systému v režimu pro velké displeje. Prakticky to znamená, že je grafika celkově menší a lépe uspořádána tak, aby i na 6“ displejích byla stále efektivní (na displej se vejde více informací, viz samostatný článek). Ovšem na 5“ displeji je relativně drobná, což i díky dostatečnému HD rozlišení (720x1280 bodů) vypadá velmi zajímavě. Obdobné zobrazení naleznete kromě 6“ palcových Lumií 1320 a 1520 již jen na 5“ Lumii 930, což je navíc zcela jiná cenová kategorie. Z levnějších přístrojů je tak Prestigio MultiPhone 8500 Duo jediné, které tuto možnost nabízí. Jak se ale říká, každá mince má dvě strany. Ačkoliv je toto rozložení efektivní a zajímavé, bohužel nepotěší uživatele s horším zrakem. V nastavení systému je sice možné zmenšit systémové písmo, tato volba však nezahrnuje všechny položky systému. Např. popisky dlaždic plochy, ikonky v notifikační liště a podobně zůstanou stále velmi drobné.

Samotný displej je po technické stránce velice slušný. Potěší zejména zvolená IPS technologie (namísto obyčejného LCD). Hodnocení IPS displejů je napříč zařízeními stále stejné. Nabídnou věrné, avšak proti konkurenci s AMOLED displeji méně výrazné barvy a horší podání černé, která je spíše tmavě šedá. Pokud se ale podíváme na nejbližší konkurenci v podobě Lumie 630, displej je o poznání kvalitnější.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Přístroj disponuje také čidlem pro automatickou regulaci podsvícení, to ale překvapivě na přímém slunci nefunguje příliš spolehlivě. Na první pohled se tak může zdát, že displej není na slunci příliš dobře čitelný. Naštěstí stačí ručně nastavit vysoký jas a se čtením nebudou sebemenší potíže.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Zapomenout nesmíme také na tvrzené krycí sklo Gorilla Glass 2, která displej částečně chrání před poškozením.

Jak již bylo v předchozím odstavci zmíněno, displej disponuje HD rozlišením, které je i pro 5“ dostatečné. Při bližším zkoumaní sice rastr zahlédnete, ale při běžném používání ze standardní vzdálenosti je displej dostatečně jemný a bez viditelného rastru.

Celkově je pro nás displej z pohledu zobrazení příjemným překvapením a to především díky HD rozlišení a optimalizované grafice pro větší uhlopříčky, která dává systému zcela nový rozměr (navíc 5“ je ideální rozměr pro použití tří sloupců dlaždic na ploše). Bohužel celkový pozitivní dojem trochu kazí odezva na dotyk. Z neznámých důvodů má dotyková vrstva problémy s plynulým a spolehlivým snímáním prstu. Někdy se tak stane, že dotyk není vůbec zaznamenán, anebo při souvislém pohybu dochází ke zpomalení a drobnému sekání.

 

Výkon

Prestigio MultiPhone 8500 Duo je po stránce hardwarových parametrů poměrně netradiční. Nabídne totiž sice čtyřjádrový procesor Qualcomm s taktem 1,2 GHz, ovšem spadající do té nejnižší výkonnostní řady (Snapdragon 200 s grafickým čipem Adreno 302 ), která je pro Windows Phone k dispozici. Stejným procesorem je vybavena např. nejlevnější Lumie 530. Vyšší model (Lumia 630), který je ale stále levnější než MultiPhone 8500 Duo, již nabídne výkonnější Snapdragon 400. Na této volbě by však nebylo nic až tak zvláštního, ovšem oproti konkurenci Prestigio zvolilo 1 GB operační paměti RAM, což je v souvislosti s výkonem podstatně důležitější komponenta.

 

Pokud bych měl předchozí text přeložit do řeči běžných uživatelů. Prestigio MultiPhone 8500 Duo má sice spolu s Lumií 530 nejslabší procesor ze všech nových zařízení s Windows Phone, ale doplněný o 1 GB RAM. Je tak zcela zřejmé, že snahou výrobce sice bylo ušetřit, ale na rozdíl od Nokie na tom správném místě. Systém Windows Phone totiž z pohledu nároků na procesor díky své dobré optimalizaci není příliš náročný, ale některé aplikace bez dostatku operační paměti nefungují zcela spolehlivě.

Abychom však byly zcela objektivní, Snapdragon 200 již není ideální volbou ani pro Windows Phone. I na výborně optimalizovaném systému je vidět (zejména při srovnání s trochu dražšími přístroji), že vše již není tak absolutně plynulé a rychlé. Některé animace a přechody nejsou tak hladké a zejména spouštění náročnějších aplikací o něco déle trvá. Nejedná se však o nic zásadního, co by bránilo plnohodnotnému používání přístroje a drtivé většiny aplikací a her.

Pochvalu zaslouží také zvolená kapacita vnitřní paměti v podobě 8 GB modulu doplněného o čtečku microSD. O dostatek volného místa tak nebude nouze.

Nová generace Windows Phone také přichází s podporou více SIM a ani toto Prestigio není výjimkou. Stejně tak jako Lumia 530 Dual, 630 Dual a 730 Dual nabídne slot na dvojici karet.

 

Výdrž

Spotřebu přístroje ovlivňuje mnoho faktorů, tím nejvýznamnějším je ale obvykle samotná komunikace se sítí operátora a zejména pak přenos dat. Navíc vzhledem k podpoře dvou SIM a velkému 5“ displeji je zřejmé, že baterie s kapacitou 2000 mAh dostává zabrat. Při plném nasazení (práce s dvěma SIM, pár desítek minut surfování, komunikace na sociálních sítích a desítky minut telefonování) vydrží telefon 1 den. Při trochu šetrnějším zacházení a využívání pouze jedné SIM není problém se dostat na 1,5-2 dny.

 

Fotoaparát

Prestigio je vybaveno 8.0 MP zadním fotoaparátem s LED diodou a automatickým ostřením. Nechybí ani přední 2 MP kamera pro videohovory a selfie. Celkově fotoaparát vzhledem k ceně hodnotíme jako lehce nadprůměrný (samozřejmě jej ale nelze srovnávat s topmodely). Nejlepší výsledky nabídne za lepších světelných podmínek. Pokud světla ubyde, kvalita fotografií jde výrazně dolů a přibývá šum. Obecně fotografie v některých případech trpí drobnou neostrostí, nižším prokreslením a nepřesným podáním barev, ale nejedná se o nic tak zásadního, posuďte sami:

Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo Prestigio MultiPhone 8500 Duo

 

Systém a software

Nyní se dostáváme k té nejzapeklitější kapitole této recenze. Pokud vývoj v oblasti Windows Phone pravidelně sledujete, nebo již nějaké zařízení vlastníte, ve většině případů se jedná o Nokii. Za poslední rok se Nokia stala téměř synonymem pro tento systém. Řada uživatelů tak již přestala rozlišovat, co jsou funkce systému a co nabízí samotný výrobce. Nokii se totiž po několikaletém vývoji podařilo díky propracovaným aktualizacím (AMBER, BLACK, CYAN, DENIM) posunout funkce výrazně kupředu a uživatelé je považují za standardní. Bohužel další výrobci k těmto funkcím přístup alespoň zatím nemají. Od tohoto modelu tak nelze očekávat funkce jako vysokokontrastní režim pro lepší čtení na přímém slunci, možnost měnit jas a teplotu barev, displej ovladatelný v rukavicích, Glance Screen, SensorCore, probuzení poklepáním, centrum zařízení apod. Uživatel si tak bude muset vystačit se základními funkcemi systému, kterých rozhodně není málo, ale nepatří mezi ně výše uvedené drobné „vychytávky“.

 

Další nevýhodou je absence jakýchkoliv prémiových aplikací. V případě Lumií jsou jich k dispozici desítky. Tou nejvýznamnější je samozřejmě automobilová navigace HERE Drive poskytovaná zdarma. Tuto aplikaci si sice do Prestigia také standardně ze Storu nahrajete, ovšem ne zdarma, ale za částku 860 Kč. (Doplnění: HERE Drive+ je možné nainstalovat zdarma po změně regionu na US. Po instalaci je možné region zase vrátit zpět na ČR). Některým uživatelům může také chybět propracovaná Nokia Camera, Storyteller apod.

Cílem této kapitoly není kritika ostatních výrobců jako je Prestigio, je ale nutné si uvědomit, že naskočily do již rozjetého vlaku a získání nových pozic rozhodně nebude zadarmo. Je tak třeba v tomto směru výrazně zapracovat a nabídnout uživatelům ze softwarového pohledu nějakou přidanou hodnotu.

 

Cena

PRESTIGIO MultiPhone 8500 DUO lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Graf ceny produktu PRESTIGIO MultiPhone 8500 DUO poskytuje server Heureka.cz

 

Hodnocení

+ 1 GB RAM
+ kvalitní 5“ HD displej
+ Optimalizace systému pro větší úhlopříčku (efektivnější využití)
+ Dostatek vnitřní paměti (8 GB + microSD)
+ Univerzální (lehce elegantní) design
+ Fotoaparát (zejména lepší světelné podmínky)
+ Výměnná baterie
+ Podpora 2 SIM
+ Cena

- Slabší procesor
- Vrzání zadního krytu
- Žádné doplňkové funkce a aplikace
- Horší dotyková odezva (plynulost ovládání)
- Relativně drobná grafika některých částí systému (horší zrak)
- Automatická regulace jasu (přímé slunce)
- Umístění USB na horní hranu
- Chybí podpora LTE a NFC

 

Závěr

Pokud se podíváme na současnou nabídku Windows Phone zařízení, zjistíme, že v cenové kategorii od 4000 do 5000 Kč kromě MultiPhone 8500 Duo další model není, což prakticky znamená nulovou konkurenci pro porovnání. Prestigio tak naprosto přesně vystihlo mezeru na trhu a z této pozice může nyní těžit. Pokud rozšíříme okruh hledání, tak nalezneme výrazně levnější a hardwarově méně vybavenou Lumii 630 (recenze), výrazně dražší phablet v podobě Lumie 1320 (recenze) a nově také Lumii 730. Žádný z těchto modelů však kvůli ceně či výbavě do přímého srovnání postavit nemůžeme. Prestigio tak v kategorii do 5000, resp. 4500 Kč jednoznačně vítězí.

PRESTIGIO MultiPhone 8500 DUO lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Tento model nás celkově velmi mile překvapil a takovéto výsledky jsme na začátku testování vůbec neočekávali. Potenciálnímu zájemci nabídne slušný 5“ HD displej s optimalizovanou grafikou, dostatek vnitřní paměti, 1 GB RAM a elegantní design. To vše navíc za velmi slušnou cenu.

Z negativních vlastností je však třeba upozornit na slabší procesor, horší dotykovou odezvu displeje, povrzávání zadního krytu, nešikovně umístěný USB port a hlavně žádné doplňkové funkce a aplikace známé z Lumií. Právě poslední jmenovaná nevýhoda může být pro řadu uživatelů zásadní, a proto před nákupem doporučuji zvážit, zdali chybějící funkce skutečně potřebujete či nikoliv.

Komentáře (26)

Peter_pek

08 | 01 | 15 21:12
Mám tento mobil, všetko OK, len maličkosť. Pri položení na zadnú stranu reproduktor je silne zatlmený. Vedieť to vopred, nekúpim ho. Je to dosť závažná vada. 0

Stanislav Forejt

08 | 01 | 15 20:35
Oficiálně těžko říci, nicméně lze získat alespoň systémové aktualizace přímo od Microsoftu, více zde: http://wmmania.cz/clanky/zaciname/jak-nainstalovat-windows-phone-8-1/ 0

mmiikkii

08 | 01 | 15 13:29
dakujem za odpovede, este ma zaujima ako je to z aktualizaciami systemu u prestigia, naposledy mi telefon vyhladal aktualizaciu o ktorej som sa docital tuto na stranke ze je sice kriticka ale islo len o testkritickych aktualizacii microsoftom. Otazka teda je, uvolnuje prestigio priebezne vsetky aktualizacie WM8.1 alebo len ktore uzna za vhodne. Mozem aktualizovat WM8.1 aj inak ako priamo z menu mobilu? Pytam sa lebo tu na stranke v novinkach su popisane uz asi tri novsie aktualizacie ktore mi ale telefon neponuka. Dakujem 0

Stanislav Forejt

31 | 12 | 14 14:17
U mě je tento problém od léta, kdy jsem přešel k O2, u odchozích hovorů jsem na tom podobně, na přístroj nehledě. Podle komunikace s O2 mají slabší vysílače a silnější jsou drahý, takže si mám zvyknout. 0

tom

31 | 12 | 14 10:17
Ano, znám to. Kolegyni to dělá úplně stejně a má hloupý mobil. Ona to neřeší, mobil z ruky nedá, takže jí není pomoci. Jen vím, že má přesměrování na schránku v případě nedostupnosti. Zkuste kouknout a vypnout přesměrování v nastavení/telefon. Víc mě nenapadá. 0

mmiikkii

31 | 12 | 14 00:13
Zdravim Vas stretli ste sa s problemom, ked na tomto telefone mate signal no nikto sa vam nedovola? Myslim ze je to ale vec WM8.1 nakolko kolegova sestra to ma na lumii. Proste signal je ale ak mi niekto vola, ozve sa mu ze som nedostupny... Niekde som sa docital ze pomaha vypnutie 3G siete a pouzivat len 2G no toto nieje riesenie momentalne mam v mobile verziu 8.10.12393.890 a prave stahujem neaku aktualizaciu co mi nasiel telefon, tak uvidim Dakujem za kazdu radu 0

Jindřich Lukeš

15 | 12 | 14 16:20
Zdravím, hledám náhradu za svůj androidí foun, protože už je to příšerný a zaujalo mě tohle Prestigio, tak se chci zeptat na zkušenosti, kdo ho má. Základní otázka, je to telefon, jak dlouho trvá otevření dialeru a volanejch čísel, a jak dlouho trvá otevření sms, to je pro mě důležitý, protože aktuálně na to čekám příšerně dlouho někdy i kolem deseti vteřin Výdrž telefonu bez dat a wifi ? S tím jsem aktuálně tak na 5 - 8 dnech, když nevolám. A jak je na tom rychlost web prohlížeče a FB aplikací ? Tady jseš na WP, tady žádné prodlevy při otevírání seznamu hovorů a SMS nejsou. Výdrž telefonu bez dat si netroufám odhadovat, to snad nikdo nikde netestuje. Hlavně záleží, jak je přístroj jinak využíván (zatížení, doba svícení displeje atd.) 0

Beatlejuice

14 | 12 | 14 12:42
kryt nevrže, nemám problém s ovládáním-tedy dotyk v pořádku, fotí na svojí třídu docela slušně, rychlost spouštění aplikací normální, žádné čekání, povedený display, regulace jasu funguje opravdu špatně. Jinak škoda těch zbytečně velkých přesahů pod a nad displayem. 0

Beatlejuice

14 | 12 | 14 12:37
Zdravím, připojím pár postřehů - 0

Miyuki

10 | 12 | 14 15:01
Zdravím, hledám náhradu za svůj androidí foun, protože už je to příšerný a zaujalo mě tohle Prestigio, tak se chci zeptat na zkušenosti, kdo ho má. Základní otázka, je to telefon, jak dlouho trvá otevření dialeru a volanejch čísel, a jak dlouho trvá otevření sms, to je pro mě důležitý, protože aktuálně na to čekám příšerně dlouho někdy i kolem deseti vteřin Výdrž telefonu bez dat a wifi ? S tím jsem aktuálně tak na 5 - 8 dnech, když nevolám. A jak je na tom rychlost web prohlížeče a FB aplikací ? 0

Štaflík

05 | 10 | 14 21:16
Jen bych napsal, že výkon Adrena 302 v Prestigiu 8500 je v 3D téměř tragický (Angry Birds Go). I Lumia 620 je oproti tomu plynulá. 0

Jindřich Lukeš

02 | 10 | 14 09:00
Pokud chcete na Prestigio nainstalovat HERE Drive ZDARMA, staci prepnout region na Spojene Staty, restartovat telefon, pak ve storu najdete Drive zdarma, nainstalujete, prepnete redion zpet na CR a mate hotovo Postup overeny na Prestigio 8400. Díky za tip 0

Jindřich Lukeš

02 | 10 | 14 09:00
Ano určitě, dorazí v následujících dnech. Plánujeme také porovnání s právě testovanou Lumií 530 0

mk81

02 | 10 | 14 08:50
Pekna recenze, diky za ni. Planujete otestovat take mensi Prestigio 8400 DUO. Prijde mi jako velmi zajimava volba pro prvni telefon s WP8.1 nebo pro ty, kteri chteji maly levny telefon na volani, sms a surfovani na netu. 0

mk81

02 | 10 | 14 08:48
Pokud chcete na Prestigio nainstalovat HERE Drive ZDARMA, staci prepnout region na Spojene Staty, restartovat telefon, pak ve storu najdete Drive zdarma, nainstalujete, prepnete redion zpet na CR a mate hotovo Postup overeny na Prestigio 8400. 0

Jindřich Lukeš

02 | 10 | 14 02:22
Recenze: http://wmmania.cz/clanky/recenze/recenze-prestigio-multiphone-8500-duo/ 0

Stanislav Forejt

27 | 09 | 14 10:34
Tak snad se s rozmáhajícím počtem značek telefonů s WP dostane i na tuto aplikaci a objeví se alternativa pro všechna zařízení. Víc, než doufat, už asi nemůžeme. 0

Jan Suchý

27 | 09 | 14 09:29
Bohužel ano. Z Nokie mi vše odejde bez diakritiky a počítá se 160 znaků i když se zpráva zobrazuje s diakritikou. Ale Prestigio při napsání diakritiky opraví limit na 70 a pošle to i s háčky. Trochu mně zarazilo, že to neumí přímo systém, ale je to doplněk od Nokie. 0

Stanislav Forejt

26 | 09 | 14 23:06
A víš určitě, že odesíláš s diakritikou? Pokud vím, tak ikdyž je vypnutá, zprávy se ti v telefonu uloží s diakritikou, byť se odešlou bez ní. Co odpočet znaků ke konci zprávy, 68 nebo 140? 0

Jan Suchý

26 | 09 | 14 22:48
Bohužel se mi tento postup nedaří. Vždy mi to řekne, že se ke Store nedá připojit. Když to zkouším s vypnutým proxy, tak alespoň řekne, že tato aplikace nejde použít mimo Nokii. Tak nevím jak dál 0

Stanislav Forejt

26 | 09 | 14 21:37
Potřebuješ appku Síť+, ta je jen pro Nokie (http://www.windowsphone.com/cs-cz/store/app/s%C3%AD%C5%A5/62f172d1-f552-4749-871c-2afd1c95c245?signin=true), možná ale v instalaci pomůže toto: http://wmmania.cz/clanky/zaciname/jak-nainstalovat-exkluzivni-oem-aplikace-vsech-vyrobcu/ 0

Jan Suchý

24 | 09 | 14 18:16
Dá se nějak nastavit, aby systém před odesláním odstranil diakritiku z SMSky? Na Nokii 920 to jde, ale v položce Síť+. A ta tu vůbec není. Díky za radu. 0

tonis

30 | 08 | 14 08:41
Tak se přiznám, že už ho mám pár dní a jede bezvadně. Po aktualizaci pomocí Preview for Developers se mi zdá, že víc papá baterku ale to bude tím, že ho nedám z ruky o to příjemnější je, že netopí. A ta klávesnice se dá přepnout podržením ENG/CEZ. 0

Jindřich Lukeš

26 | 08 | 14 14:51
česká klávesnice má Y a Z přehozené. 0

casesik

22 | 08 | 14 18:10
Taky mi dneska prisel a zatim s telefonem spokojenost. S cim ale nejsem spokojenej je klavesnice je to fakt des a hruza proc nejde aspon prohodit Z,Y ??? Jsem zvyklej na fleksy keyboard (kdo pouziva vi ze jde o nej klavesnici) ale to co je wp8 s tim uz ty stovky sms asi ani nenapisu. 0

sexybourak

19 | 08 | 14 12:30
Tak jsem si včera koupil Prestigio MultiPhone 8500 Duo a musím napsat že za ty peníze je to SUPER telefon s Windows Phone 8.1... Dal jsem za něj 4290,- Kč (nový) a je to neskutečný dělíčko Všichni víme, jak dobře odleděná WP jsou a i na slabším hardware běhají jak víno a což teprve když útroby tohoto founu jsou: CPU Qualcomm Snapdragon 4 x 1.2 GHz, Grafika Adreno 302, Velikost displeje 5" IPS 12.7 cm HD (720x1280) Gorilla Glass, 1GB RAM, 8GB ROM + microSD, Zadní fotoaparát 8MPx a přední fotoaparát 2MPx, FM Rádio,WIFI, 3G,HSPDA, Bluetooth 4.0, GPS, Windows Phone 8.1... to je hrubý náčrt Musím říct, že jsem tam narval hned aktualizaci GDR1 developer verzi a šlape bez zaseknutí jako víno.... P.S. Přečetl jsem si recenzi od mobilnet.cz a tam píšou, že telefon má problémy s dotykovou vrstvou. Tak to musel být asi vadný kus, neboť já jsem žádné prodlevy nezaznamenal... Jinak jsem ho měl teď 5 dní na sjezdu Lužnice a bez problému mi vydržel 2 a půl dne (mám neustále aktivní dva emailové účty), akorát jsem stáhl data z 3G na "2G" Takže super! 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17