Tipy a triky pro zvýšení výdrže Windows Phone 7 přístrojů

V dnešním článku si ukážeme několik zajímavých tipů a triků, které Vám pomohou ušetřit energii na Windows Phone 7 přístrojích.

Většina moderních zařízení s operačním systémem (vč. WP7) trpí problémem s nízkou výdrží při provozu na baterie. S tímto problémem se potýká snad každý uživatel. Časy, kdy zařízení s malým černobílým displejem vydrželo při běžném provozu celý týden, jsou dávno pryč. Nízká výdrž je způsobena zejména výkonným hardwarem a velkým displejem. Samotný hardware však není jedinou příčinou. Výrazný vliv má také nastavení systému, současné spuštění více aplikací a hlavně připojení k síti operátora, vč. využívání datového připojení. Právě datové připojení přes operátora má spolu s Wi-Fi enormní nároky na energii. Největším "žroutem" jsou jednoznačně datové přenosy přes 3G síť. Pokud potřebujete delší výdrž a rychlost dat pro Vás není zásadní, doporučuji využívat 2G síť. Windows Phone 7 v tomto směru nejsou žádnou výjimkou, i když jednu nespornou výhodu oproti Windows Mobile a Androidu mají. Veškeré aplikace, které je možno stáhnout z MarketPlace musí projít důkladným schvalovacím procesem. Tento proces zajišťuje, že se k běžným uživatelům nedostanou nekvalitní aplikace, které by mohly způsobovat nadměrnou spotřebu energie, popř. jakýkoliv jiný "škodlivý kód".

Tento článek je však zaměřen na úsporu energie, kterou je možno dosáhnou pouhým "správným" nastavením zařízení. Některé tipy jsou univerzální a lze je aplikovat na všechny operační systémy. Naopak některé jsou specialitou pouze Windows Phone 7.

  1. Jas displeje - Přepnout z automatické regulace na "low" (Settings > system > brightness > low).
  2. Zamčení obrazovky při poslechu hudby - Pokud posloucháte hudbu a aktivně nepoužíváte přístroj, je dobré displej klasicky zamykat a vypínat.
  3. Tmavé téma - Použití tmavého tématu je úspornější než světlé (Settings > system > theme > dark).
  4. Automatické vypínání displeje - Používejte co nejkratší časový interval (Settings > system > lock & wallpaper > Screen time-out > 30 seconds).
  5. BlueTooth a WiFi - Zapínejte Wi-Fi nebo BlueTooth jen v případě, že ho skutečně budete používat.
  6. Synchronizace e-mailů - Pokud je to možné, nastavujte co nejdelší časový interval zjišťování nových e-mailů.
  7. Bezdrátová synchronizace - Pro synchronizaci se Zune je úspornější používat USB kabel namísto Wi-Fi.
  8. Automatická aktualizace aplikací - Pokud je to u různých aplikací (Facebook, Twitter, atd.) možné, zvolte ruční aktualizace.
  9. OneNote synchronizace - Aplikace OneNote umožňuje automatickou on-line synchronizaci. Tuto funkci je možno vypnout v Settings > applications > Office > OneNote > Automatic sync > Off.
  10. Xbox Live - Pokud nepoužíváte služby Xbox Live je možné vypnout automatické spojení v Settings > applications > games > Connect to Xbox LIVE > Off.
  11. Zpětná vazba - Další drahocenné minuty se dají získat vypnutím odesílání anonymních dat o přístroji v Settings > system >feedback > Send feedback > Off.
  12. Geotagging - Vypnutí ukládaní GPS polohy k pořizovaným snímkům z fotoaparátu a zákaz jejich automatickému uploadu na SkyDrive (Settings > applications > pictures + camera > Include location (GPS) info in pictures you take > Off ; Auto upload to SkyDrive > Off).
  13. Vyhledávání dle lokace - Vypnutí využití lokace telefonu pro vyhledávání (Settings > applications > search > Use my location > Off).
  14. Určování umístění přístroje - Lze vypnout v Settings > system > location > Location services > Off.
  15. Vyhledávání telefonu - Možno deaktivovat v Settings > system > find my phone > zrušit zatržení u obou položek.
  16. Informace o nových aktualizacích - Zjišťování aktualizacíá je možno vypnout, jelikož se automaticky provádí také v Zune, při připojení zařízení (Settings > system > phone update > zrušit zatržení u obou možností).

Ačkoli se na první pohled nezdá, že by některé z těchto položek nějak zásadně snižovaly výdrž telefonu, opak je pravdou. Pokud většinu z těchno nastavení aplikujete, zlepšení výdrže bude skutečně znatelné. Pokud máte další tipy, jak zvýšit výdrž přístroji s WP7, napiště je do našeho fóra.

Pokud Vás téma spotřeby zařízení více zajíma, doporučuji přečíst také článek s prakticky naměřenými spotřebami jednotlivých součástí HTC HD2.

Komentáře (7)

pikis

20 | 05 | 11 17:00
zkousel a opravdu to funguje na HD2 ale po aktualici na nodo mam odber 4-7mA i bez tohoto triku:) 0

gl031k

20 | 05 | 11 12:50
Zdravím chtěl bych se zeptat zkoušel už někdo z vás tenhle tip na snížení žravosti WP7 na baterku ? prý je to možný bug ve všech wp7 romkách.. Stačí spustit kameru přepnout na video a potom se vrátit z5 na úvodní obrazovku a spotřeba by měla klesnout ze 40 Ma na 3-9 ma.. zdroj: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1041912 0

Jindřich Lukeš

04 | 05 | 11 21:31
Tento bod je trochu sporný, zkusím to přeformulovat. 0

Hujer

04 | 05 | 11 11:34
K "push zjišťování pošty (as items arrive) je úspornější než běžné v určitých intervalech" snad je tolik, že na jiných webech zase experimentálně zjistili, že právě přepnutí na zjišťování např, co 30 minut podstatně výdrž baterie prodlouží. Takže by mě zajímalo, jaké jsou vaše zkušenosti? 0

mydyingbride

04 | 05 | 11 09:47
Já mám na noc airplane mode, takže u mě dobrý. Ale jen se chci zeptat push myslíš jako "as items arrive"? 0

pikis

04 | 05 | 11 09:28
opravdu je synchronizace mailu pres push lepsi na baterku? push snad znamena, ze mail kontroluje ve velmi kratkych intervalech, takze sem na netu pripojeny porad,ne? ale jestli to tak zere min, je to super:D jinak si myslim, ze mail je nejlepsi pro baterku synchronizovat rucne, kdyz spim tak nepotrebuju vedet jestli me nekdo otravuje na mailua a behem 6 hodin usetrite nejake to procento,spis dokaze pekne nas*at v jednu rano vypis z uctu:) EDIT: jeste bych pridal trik pro majitele HD2 s WP7. Pokud ste nekdo merili spotrebu v uspornem rezimu,tak je okolo 40-60mA ! je to nejakou chybou v rom, ale jeden sikovny pan z XDA prisel na dobry trik:) staci tlacitkem pro prijmuti hovoru spustit fotak a PREPNOUT SE NA NATACENI VIDEA a kameru jenom MINIMALIZOVAT tlacitem windows, pak vypnout display, nechat telefonu chvili cas aby se uspal, 5 minut staci a kdyz se potom podivate na spotrebu sme na krasnych 5-7mA a HD2 vydrzi veky:) po prvnim uspani se muze fotak normalne zavrit, funguje to tak do restartu,pak znovu(jeste ze WP7 neni potreba restartovat dvakrat denne jak starsi okna:) ) 0

Jindřich Lukeš

04 | 05 | 11 03:39
V dnešním článku si ukážeme několik zajímavých tipů a triků, které Vám pomohou ušetřit energii na Windows Phone 7 přístrojích. http://wmmania.cz/clanky/wp7/tipy-a-triky-pro-zvyseni-vydrze-windows-phone-7-pristroju/ 0

Mohlo by vás zajímat

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17

Fitbit – oficiální aplikace pro sportovní náramek (aktualizováno)

(30.3.) : Vylepšený monitoring spánku.// Oficiální aplikace umožňující ovládání a synchronizaci chytrých fitness náramků Fitbit s operačními systémy od Microsoftu.

Tereza Kratochvílová | software 30 | 03 | 17

Facebook ukončuje podporu pro starší verze svých aplikací na Windows a Windows Phone

Jindřich Lukeš | články 28 | 03 | 17