Facebook ruší integraci do všech služeb a aplikací Microsoftu

Facebook ruší veškerou integraci do služeb a aplikací Microsoftu. Změny se dotknou uživatelů Windows, Windows Phone, Office i Outlook.com. V tomto obsáhlém článku naleznete všechny podrobnosti.

Upozornění: Ve Windows Phone 8.1 probíhá synchronizace skrze oficiální aplikaci (viz dále v článku), tento problém tedy nemá na uživatele mobilních Windows v podstatě žádný vliv.

Jednou z nejzajímavějších funkcí systému Windows Phone byla vždy integrace sociálních sítí. V podstatě žádný jiný systém na světě neumožňoval přímo z nativních systémových aplikací a součástí načítat a sdílet obsah z Facebooku, Twitteru apod. Vzpomeňme např. verzi Windows Phone 7.8, kde byl Facebook chat integrován přímo v aplikaci zpráv.

Ačkoliv se na první pohled jednalo o geniální nápad, který si většina uživatelů velmi rychle oblíbila, po čase se ukázalo, že především zajištění jeho funkčnosti je relativně složitý úkol. Facebook, Twiiter a další jsou totiž samostatné a nezávislé sítě, které se velmi rychle vyvíjejí nejen z pohledu obsahového, ale také technického. V praxi je tak velmi těžké držet krok s takto dynamickým vývojem skrze integrovanou součást operačního systému, jehož jediná aktualizace je proces na několik měsíců. Zjednodušeně řešeno, pokud např. Facebook změní své API (přístupy pro ostatní aplikace), přestane být integrace do systému plně funkční a Microsoft musí vydat aktualizaci celého systému, která musí projít rozsáhlým testováním, schvalováním operátory apod.

 

Z předchozího odstavce je tak jasné, že bylo jen otázkou času, kdy bude integrace do systému výrazně omezena či zcela zrušena. Prvním krokem byl příchod Windows Phone 8.1, kde již nebylo možné využívat integrovaný Facebook chat ve zprávách (vznikla aplikace Facebook Messenger) a integraci do aplikace Lidé zajištovala samotné aplikace Facebooku, namísto předchozí možnosti napojit Facebook přímo v nastavení systému. Podrobněji zde: Microsoft ruší integraci sociálních sítí ve Windows Phone 8.1.

Ačkoliv byl výše zmíněný krok často kritizován, týkal se jen relativně malé skupiny uživatelů vlastnících zařízení s Windows Phone. Integrace Facebooku napříč produkty Microsoftu byla podstatně rozsáhlejší.

Všechny tyto služby byly s Facebookem provázány skrze tzv. Graph API, které zajišťovalo synchronizaci událostí, informací o vašich přátelích a umožňovalo sdílení obsahu na tuto sociální síť nejen na Windows Phone, ale také Windows, Office, Outlook.com apod. Bohužel právě Graph API bylo k 9. 6. 2015 Facebookem změněno (pravděpodobně zrušeno), což má dopad na veškerou integraci v produktech Microsoftu.

Dnešním dnem počínaje tedy není možné se z žádné služby či aplikace využívající toto API připojit k Facebooku a získat aktuální data. V praxi to znamená, že pokud jste skrze svůj Microsoft účet využívali jakýchkoliv služeb Facebooku (synchronizaci kontaktů, zobrazení událostí v kalendáři, sdílení apod.), není možná jejich aktualizace (stávající zůstanou, nové přidány nebudou). Kompletní přehled všech služeb, kterých se tyto změny týkají, naleznete na webu Microsoftu.

 

Ať už je váš názor na tuto změnu jakýkoliv, je třeba říci, že Facebook je nezávislá společnost/služba, a má plné právo na změnu přístupu a omezení využívání „svých“ dat. Je také zcela logické, že se snaží trochu uzavřít a přesměrovat všechny své uživatele na vlastní řešení v podobně aplikací apod., které má plně pod kontrolou. Dalším důležitým faktem je, že takovýto stupeň integrace, kterým disponoval Microsoft, neměla a pravděpodobně ani nebude mít žádná jiná společnost na světě. Kritika ve smyslu, Microsoft to zase pokazil a já půjdu jinam, je tak zcela bezpředmětná, protože všichni jsou teď vůči Facebooku na stejné lodi.

Zajímavostí je, že ve výpisu dotčených služeb není zmíněn mobilní systém Windows Phone ve své poslední verzi 8.1. Zde se o synchronizaci stará oficiální aplikace podobně jako např. na Androidu či iOS. Aktuální data jsou tedy do systému distribuována právě skrze ni. V praxi tak uživatel není oproti konkurenčním platformám nijak omezen, ale samozřejmě nyní již ani nijak upřednostněn.

Podobně jako Windows Phone 8.1 nejsou v seznamu zmíněny ani Windows 10. Zde je ale možné, že důvodem je pouze fakt, že systém zatím nebyl oficiálně vydán.

Komentáře (1)

Jindřich Lukeš

09 | 06 | 15 10:13
Facebook ruší veškerou integraci do služeb a aplikací Microsoftu. Změny se dotknou uživatelů Windows, Windows Phone, Office i Outlook.com. V tomto obsáhlém článku naleznete všechny podrobnosti. http://wmmania.cz/clanky/obecne/facebook-rusi-integraci-do-vsech-sluzeb-a-aplikaci-microsoftu/ 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17