Microsoft pokračuje v restrukturalizaci – propouštění, snižování nákladů a nové plány

Aktualizace (10.7.): Dalším úsporným krokem Microsoftu je uzavírání autorizovaných servisních středisek (známé jako Nokia Care Point) v Evropských státech. Další informace v článku. Microsoft se pochlubil se svými plány do budoucna. Propouštění zaměstnanců, snižování nákladů a další nepopulární opatření mohou nakonec vyústit v další pozitivní vývoj společnosti. Více informací najdete dále v článku.

Aktualizace (10.7.): Dalším úsporným krokem Microsoftu je uzavírání autorizovaných servisních středisek (známé jako Nokia Care Point) v Evropských státech. Už dříve jsme o tomto kroku informovali zde – Microsoft (Nokia) ruší svou síť servisních partnerů v ČR a SR, a nyní je na řadě Polsko, kde figuruje osm takovýchto servisů. Plány uzavírání evropských autorizovaných servisů hodlá Microsoft dokončit do konce září tohoto roku. Záruku můžete samozřejmě dále uplatňovat u prodejců, kde jste zařízení zakoupili.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktualizace: Podle zdrojů blízkých Microsoftu má firma v plánu vyrábět vlastní mobilní telefony po dobu minimálně dalších dvou let. Dále uvádí, že se hodlá s prodeji zaměřit hlavně na trhy, kde zaznamenává větší úspěch. Tím jsou minimálně s jistotou Spojení Státy. Naopak trhy a prodejní kanály, kde prodeje nejsou tak úspěšné, hodlá Microsoft omezit. Volí tak podobnou strategii, jako u zařízení Surface. Bude to znamenat omezení prodeje i na našem českém trhu? To zatím není úplně jisté. Důležité je, že s výrobou telefonu v následujících dvou letech určitě počítá. Při zjištění dalších informací vás budeme samozřejmě nadále informovat.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Microsoft dále pokračuje ve svém avizovaném plánu restrukturalizace společnosti z minulého roku 2014 za účelem snížení nákladů. Mobilní byznys Microsoftu není úspěšný a prodělává. V posledních měsících prodávané Lumie převážně jen dotuje a z prodeje nic nevydělává. Nyní Microsoft potvrdil propuštění 7,800 zaměstnanců převážně z mobilní divize, které má být dokončeno do konce tohoto roku 2015. Dále má v plánu odpis 7,6 miliard dolarů vynaložených za akvizici divize Nokia’s Devices and Services z roku 2014. K tomu všemu si restrukturalizace vyžádá náklady dalších 750-850 milionů dolarů. Neúspěšná mobilní divize se tak zařadí do nedávno vytvořené divize Windows and Devices Group, s tím jsou ale spojeny právě výše zmíněné změny a výdaje.

K tomu všemu se nyní vyjádřil sám výkonný ředitel společnosti Satya Nadella ve svém dopise zaměstnancům. Firma se chce více zaměřit na budování svého ekosystému spojeného se systémem Windows a na své služby, to vše na úkor samotné výroby mobilních telefonů. Lze tak očekávat, že Microsoft nebude chrlit jeden telefon za druhým, jak se tomu děje především v sekci levných telefonů. Zaměří se teď na tři hlavní odvětví: firemní zákazníky v oblasti zabezpečení a produktivity, levné telefony a pro fanoušky Lumií žádané vlajkové lodě.

Microsoft pokračuje v restrukturalizaci

V každém odvětví má v plánu vyrobit dva telefony, celkem tedy šest modelů mobilních telefonů za rok. Může se tak mimo jiné zaměřit nejen na samotný ekosystém, ale i na kvalitu svých vyráběných telefonů. To navíc dává více prostoru ostatním výrobcům telefonů, trh tak snad bude rozmanitější a Microsoft nebude v poli Windows Phone/Windows 10 Mobile telefonů monopolem. Uživatelé si například budou moci koupit telefon se systémem Windows od svého preferovaného výrobce, který je pro ně atraktivnější, než Microsoft Lumia. Záleží jen na ostatních výrobcích, zda budou chtít využít vznikající „díry na trhu“.

Microsoft pokračuje v restrukturalizaci

V neposlední řadě těmito kroky Microsoft vyvrací různé spekulace o ukončení systémem Windows Phone, resp. Windows 10 Mobile a údajný přechod na systém Android. Jeho vize je jasná, dalo by se říci i vcelku rozumná.

Kroky jako propouštění, snižování nákladů a podobně, jakkoliv jsou nepříjemné a neoblíbené, jsou v celkovém kontextu zřejmě potřeba a ve výsledku znamenají pro nás uživatele jen samá pozitiva. Určitě není namístě házet flintu do žita. Pokud se bude Microsoft držet svých plánů a naplní své vize, máme se pravděpodobně na co těšit.

Komentáře (0)

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Dnes končí oficiální podpora Windows Phone 8.1

Jindřich Lukeš | články 11 | 07 | 17