Označení Windows Mobile se vrací na scénu

Microsoft po letech zapomnění oprášil značku Windows Mobile, a bude ji ve zcela novém kontextu (a prozatím pouze interně) používat pro mobilní zařízení (telefony, tablety apod.) s Windows 10.

Microsoft spolu s oznámením operačního systému Windows 10 představil i nový pohled na své budoucí produkty, kde lze pozorovat jasný cíl vedoucí ke sjednocení všech svých operačních systémů. S příchodem nových Windows tak již bude existovat pouze jediný systém, který budou využívat různá zařízení. K tomuto cíli již směřuje i současný vývoj, kdy operační systém Windows Phone, resp. některé aplikace dokáží sdílet velkou část kódu se stolním systémem.

Pokud se však na tuto problematiku podíváme více do hloubky, zjistíme, že se spíše jedná o marketingový tah, který má zákazníkům ukázat jednotný Microsoft, a ačkoliv bude stolní i mobilní systém běžet na stejném jádře, stále bude zcela rozdílný. Jedinou zásadní novinkou budou aplikace, které by měly být zcela kompatibilní s oběma systémy. S podobnými aplikacemi se však můžeme setkat již nyní, jedná se o tzv. univerzální aplikace (použitelné v mobilu i PC). U těchto aplikací jsou však v současné době kladeny zvýšené požadavky na vývojáře, kteří je musí částečně pro každý systém upravovat. V budoucích verzích se dá také očekávat větší provázanost obou systému (synchronizace apod.)

 

Z pohledu uživatele však budou stále existovat dva různé systémy, které už ze své podstaty budou vypadat a chovat se jinak na PC a mobilním zařízení. V konečném důsledku to ani jinak udělat nelze, protože potřeby a způsob ovládání systému na malém displeji mobilního telefonu musí být zákonitě zcela odlišný od ovládání klasického PC s velkým LCD, myší a klávesnicí.

I v samotném Microsoftu budou stejně jako teď existovat odlišné týmy vyvíjející verzi pro PC a mobilní zařízení. Proč tedy došlo ke zrušení označení Windows RT a Windows Phone?

Jak již bylo řečeno výše, jedná se o marketing demonstrující nový jednotný Microsoft. Dalším důvodem je velmi špatné jméno Windows RT, které se na trhu v podstatě vůbec neuchytily. V neposlední řadě je důvodem i skutečnost, že Windows RT se zcela spojí s Windows Phone a vznikne nový systém (nástupce současného Windows Phone 8.1) určený pro mobilní telefony a tablety. V budoucnu by tak znělo velice zvláštně, kdyby byl v tabletu nainstalován systém Windows Phone.

Ze skutečností uvedených výše je patrné, že ačkoliv pro běžné uživatele budou jen počítače, tablety a telefony s Windows, pro samotný Microsoft to tak jednoduché nebude. Stále bude třeba rozlišovat systém pro PC a pro mobilní zařízení. Podle všech dostupných informací, které jsou již nepřímo potvrzovány i některými texty na webu Microsoftu, bude mít systém pro mobilní zařízení „nové“ označení.

Ano, skutečně se bude jednat o „Windows Mobile“. Původní značení dříve využívané u PocketPC zařízení, které za poslední 3 roky téměř upadlo v zapomnění, získává zcela nový rozměr. Tato novinky jistě potěší všechny zejména starší uživatele, kteří si na značení „Phone“ posledních několik let stále nezvykli a kupodivu také pro nás, protože název našeho webu bude po třech letech opět aktuální :)

Dá se také předpokládat, že ačkoliv je tento staronový název určen výhradně pro vnitropodnikové využití, budeme se s ním běžně setkávat i v klasickém zpravodajství, a to nejen proto, že psát pouze Windows je poněkud neurčité a Windows pro mobilní zařízení příliš zdlouhavé.

Komentáře (1)

Jindřich Lukeš

12 | 11 | 14 13:17
Microsoft po letech zapomnění oprášil značku Windows Mobile, a bude ji ve zcela novém kontextu (a prozatím pouze interně) používat pro mobilní zařízení (telefony, tablety apod.) s Windows 10. http://wmmania.cz/clanky/obecne/oznaceni-windows-mobile-se-vraci-na-scenu/ 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17