Recenze: Dell Latitude 10: Odolný nejen firemní tablet

Dnes si představíme tablet od Dellu vybavený operačním systémem Windows 8, který má rozhodně co nabídnout. Kromě nadstandardní výdrže se můžete těšit na odolnou konstrukci, výměnnou baterii, široké možnosti zabezpečení, kvalitní zpracování a mnoho dalšího.

V této recenzi se zaměříme na první zajímavý tablet od Dellu vybavený plnohodnotným operačním systémem Windows 8, který je dostupný pro širokou veřejnost. Jak jistě víte, Dell se zaměřuje především na firemní klientelu, které nabízí široké portfolio zařízení a nadstandardních služeb. Své produkty však nabízí i běžným koncovým zákazníkům, kteří tak mohou zakoupit špičková zařízení, u nichž je kladen důraz především na pracovní využití. Kromě kvalitního hardwaru jsou velkou výhodou i nadstandardní služby, jako je například 3letá záruka s opravou do druhého dne, bez nutnosti odesílat tablet do servisu.

Ačkoliv Dell Latitude 10 vypadá na první pohled stejně jako konkurenční tablety, skutečnost je dosti odlišná. Dell totiž použil několik originálních a užitečných řešení, které konkurence nenabízí. Za zmínku stojí například výměnná baterie, vyšší odolnost (pogumovaný kryt i tlačítka, odolné sklo) a prvky pokročilého zabezpečení. Více se dočtete v textu níže.

 

Obsah balení

Tuto „nudnou“ kapitolu bohužel ani v případě Dellu neoživíme, jelikož kromě nabíječky se speciálním plochým konektorem prodejní balení nic dalšího (kromě manuálů) nenabízí. Nabíječka je sice relativně malá, ale bohužel stále klasická „notebooková“ (adaptér + 2 kabely).

 

Design

Dell Latitude je určen primárně pro korporátní sféru, čemuž samozřejmě musí odpovídat i design. Zvolena byla kombinace tradiční černé (obvodový rám a rámeček kolem displeje) a tmavě šedé (zadní část) barvy. Čelní strana je řešena standardně, naopak zadní je originálnější. Tablet se totiž (pouze na krajích) směrem dolů zužuje a rovná plocha se u okrajů mírně zaobluje. Zajímavý je také fotoaparát umístěný pod krycí sklíčko obdélníkového tvaru. Nezvykle pak působí velké tlačítko ve spodní části, které slouží k uvolnění a výměně baterie.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

Tablet celkově působí elegantním a vyzrálým dojmem a svému majiteli rozhodně neudělá ostudu.

 

Rozměry, hmotnost a dílenské zpracování

274 x 176,6 x 10,5 mm, 658 g (2článková baterie), 820 g (4článková baterie)

Rozměry tabletu jsou standardní, při pohledu na čelní stranu by však jistě neuškodilo zúžení okrajů kolem displeje. Taktéž hmotnost nepřekračuje obvyklé hodnoty.

DELL Latitude 10 N-LAT10-N3-SPEC1 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Dílenské zpracování je, jak již u Dellu bývá zvykem, perfektní. Celková konstrukce je dostatečně tuhá a tablet působí bytelně. Důvodem je především speciální odolná konstrukce, které se budeme věnovat později.

 

Ergonomie

Velkou pochvalu si zaslouží také ergonomie držení tabletu. Možná si říkáte, že u 10“ „placky“ se nedá moc ergonomických prvků vymyslet, opak je však pravdou. Zcela zásadní vliv na pohodlný úchop má povrchová úprava zadní strany (soft-touch) doplněná o gumový potah obvodového rámu. Díky této kombinaci přístroj v ruce absolutně neklouže.

Dobrému držení pomáhá také zúžení a zaoblení hran ve spodní polovině zadní části (v režimu na šířku). Obě ruce se tak mohou velmi pohodlně zapřít o začátek rozšiřující se části.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

Co však pochválit nelze, jsou tlačítka (kromě toho na čelní straně). Ta jsou stejně jako obvodový rám vyrobena, resp. potažena gumou, což je sice netradiční řešení, v praxi by však vadit nemuselo. Bohužel v případě Dell Latitude 10 jsou velice tuhá. Jejich stisk (zejména ovladače hlasitosti) vyžaduje vyvinout větší sílu, což při běžném používání tabletu není příliš praktické a hlavně příjemné.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

Také jejich umístění (zapínacího tlačítko a zámek rotace displeje) není zrovna ideální. Pokud totiž budete držet tablet v poloze na šířku, při pokusu o jeho zapnutí jako první stisknete tlačítko se zámkem rotace displeje. Z nepochopitelného důvodu je totiž zapínací tlačítko na horní hraně umístěno dále od okraje než podstatně méně frekventované tlačítko zámku rotace.

 

Vyšší odolnost

Povrchová úprava (pogumování) zadní strany a silnou gumou potažený rám s tlačítky nemá jen ergonomický význam, ale především pevnostní. Pod gumovým pláštěm se totiž skrývá ztužená konstrukce z hořčíkové slitiny, která spolu s ochrannou vrstvou displeje (sklo Corning® Gorilla®) vytváří ucelené řešení zvyšující odolnost tohoto tabletu.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

Díky těmto prvkům Dell Latitude 10 zvládne i méně šetrné zacházení a kdejaký ten drobný náraz či pád, což je u pracovního zařízení velmi vítaná vlastnost.

 

Displej

Jak již název napovídá, Dell Latitude 10 je vybaven 10.1“ displejem (IPS) s rozlišením 1366 x 768 bodů. Rozlišení sice není ideální, ale na takto velké uhlopříčce je ještě snesitelné. Přeci jen si naše oči pomalu zvykají na HD a FullHD displeje v telefonech a při pohledu na displej tabletu je rozdíl patrný.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

Displej je samozřejmě dotykový a je možné jej ovládat až 5ti prsty současně. Krycí sklo je odolné - Corning® Gorilla® Glass 2.

K barevnému podání a pozorovacím úhlům nemám žádné výhrady.

 

Výkon

O plynulý chod zařízení se stará dvoujádrový procesor Intel® Atom™ (Z2760) taktovaný na frekvenci 1.8GHz doplněný o 2 GB operační paměti. Kapacita vnitřního úložiště závisí na zvolené konfiguraci (maximum je 128 GB).

DELL Latitude 10 N-LAT10-N3-SPEC1 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Jelikož se jedná o úsporný procesor z řady Atom, je nutné se připravit na nižší výkon než u klasických procesorů Intel Core (i3, i5, i7). Výhodou však je podstatně delší výdrž na baterie. Jedná se tedy o jakýsi kompromis mezi výkonem a výdrží. Z praktického testování se dá říci, že pro kancelářskou práci, je tato konfigurace více než dostačující. Většinu běžných úkonů a aplikací zvládnete naprosto bez problémů. Samozřejmě ale nebude možné plynule spouštět novější hry a náročnější desktopové aplikace. Taktéž operační paměť je limitující např. při práci s velkým množstvím záložek internetového prohlížeče.

 

Konektivita

Na horní hraně kromě tlačítka zapínání a zámku rotace displeje naleznete pouze slot na SD (HC, XC) karty (v plné velikosti). Na pravé hraně se nachází jeden klasický USB port, sluchátkový 3,5 mm jack a mini-HDMI konektor. Nabíjení je možné realizovat přes klasický microUSB port nebo dokovací konektor – oba na spodní hraně. Z bezdrátových sítí je možné využívat Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0 LE, GPS a 3G (SIM se umisťuje do slotu pod baterií).

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

 

Zabezpečení

Tablet je také vybaven nadstandardními prvky zabezpečení. K dispozici je technologie Intel® PTT (Platform Trust Technology), čip TPM (Trusted Platform Module) 1.21, zamykací slot a volitelné kombinované čtečky otisků prstů a čipových karet. Pokud tedy potřebujete mít svá data v bezpečí, tento model bude tou správnou volbou.

 

Výdrž a baterie

Z pohledu výdrže je na tom Dell Latitude 10 velmi dobře. Na standardní dvoučlánkovou baterii (30 Whr) vydrží v klasickém kancelářském režimu (poloviční jas, prohlížení webových stránek, případně využívání Office) téměř 9 hodin.

Dell však u tohoto modelu nabízí (pro tablet) netradiční řešení umožňující výměnu baterie. Jednoduše stačí posunout speciální tlačítko na zadní straně a baterie se z těla přístroje uvolní. Místo ní můžete vložit baterii větší (čtyřčlánkovou) s dvojnásobnou kapacitou (60 Whr). Ačkoliv bude tato baterie z těla přístroje trochu „vyčuhovat“, výdrž 18 hodin je velmi dobrým lákadlem.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

 

Fotoaparát

Zadní fotoaparát: 8.0 Mpx, automatické ostření, LED blesk
Přední fotoaparát: 2 Mpx

Ačkoliv má zadní fotoaparát relativně dobré papírové parametry, praktické výsledky nejsou příliš dobré. Fotoaparát u tabletu sice nepatří mezi ty důležité funkce, najdou se však uživatelé, kteří jej hojně využívají. Pokud mezi takové patříte, tento model váš rozhodně nepotěší. Fotografie trpí zcela zásadní okrajovou neostrostí, která je patrná na první pohled. S takto rozmazanými okraji jsem se zatím u mobilního fotoaparátu nesetkal.

Středová část je sice ostrá ale u některých snímků jinak zbarvena než zbytek fotografie. Obecně lze tedy fotoaparát doporučit snad jen na momentky.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10

 

Příslušenství

Kromě větší baterie můžete k tabletu dokoupit i další příslušenství. Nabídka je relativně široká. Zaujmout může například odolné pouzdro Griffin® Survivor™ Protective Case, klasické pouzdro Dell Soft-Touch Case, dokovací stanice (Latitude 10 Series docking station – 4x USB 2.0, Gigabit LAN, HDMI, napájení a zvukový výstup) anebo také aktivní stylus od společnosti Wacom.

Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10 Dell Latitude 10
Dell Soft-Touch Case

Záruka

Dell jako jeden z mála výrobců nabízí nadstandardní záruku. Kromě její délky (3 roky) garantuje také opravu do 48 hodin. Pokud se Vám s tabletem cokoliv stane, stačí kontaktovat servisního technika a ten hned druhý den dorazí a vše potřebné opraví přímo u vás doma. Nikdy se tak nemůžete stát, že byste byli několik dní až týdnu bez tabletu, který by čekal v servise na opravu.

 

Cena

DELL Latitude 10 N-LAT10-N3-SPEC1 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Graf ceny produktu DELL Latitude 10 N-LAT10-N3-SPEC1 poskytuje server Heureka.cz

 

Hodnocení

+ Vyšší odolnost
+ Zabezpečení
+ Výměnná baterie
+ Zpracování
+ Výdrž
+ 3letá záruka s garantovanou opravou do druhého dne

- Tuhá tlačítka
- Nižší výkon
- Rozlišení displeje
- Vyšší cena
- Fotoaparát

 

Závěr

Dell Latitude 10 je velmi povedené zařízení, které nejen firemním zákazníkům nabídne zajímavé a v této třídě bezkonkurenční možnosti. Zcela zásadní výhodou je vyšší odolnost, výměnná baterie, možnosti zabezpečení a samozřejmě výdrž. Zapomínat bychom také neměli na exkluzivní záruku s garancí opravy do druhého dne.

Vyšší odolnost si však vybrala svou daň u tlačítek, která jsou velmi tuhá a relativně špatně se ovládají. Dvoujádrový procesor z řady Intel Atom sice nehýří zbytečným výkonem a nedokáže zcela nahradit klasický notebook, pro standardní kancelářskou práci a multimédia však bohatě stačí.

Za nadstandartní řešení se samozřejmě platí, a tento model není výjimkou. Současná cena se však oproti podobně (hardwarově) vybaveným modelům konkurence již tak zásadně neliší (jednotky tisíc korun), což považuji v kontextu s výše zmíněnými výhodami za přijatelné.

Komentáře (0)

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

Surface Laptop - nové stylové notebooky s Windows 10 S od Microsoftu

Microsoft včera představil nové notebooky Surface Laptop vč. nové verze operačního systému Windows 10 S. V tomto článku naleznete všechny potřebné informace.

Jindřich Lukeš | články 03 | 05 | 17

Windows 10 S (Cloud) – nejdůležitější informace o nové verzi Windows 10

V tomto článku naleznete nejdůležitější informace spojené s novou verzí stolního operačního systému od Microsoftu pojmenovaného Windows 10 S.

Jindřich Lukeš | články 03 | 05 | 17

Windows 10 Creators Update oficiálně k dispozici – stahujte přes Windows Update

Creators Update pro Windows 10 je od včerejšího odpoledne oficiálně dostupný na Windows Update.

Jindřich Lukeš | články 12 | 04 | 17