Recenze: HP ENVY x2 – Originální hliníkový tablet s dockem (klávesnicí)

HP ENVY je jedno z nejzajímavějších zařízení v současné nabídce tabletů s Windows 8. Zaujme především zajímavým designem, originálním ovládání, použitím hliníku a přítomností docku (odnímatelná klávesnice). Jak si povede v našem náročném testu?

Při pohledu na nabídku současných tabletů a konvertibilních notebooků s Windows 8 rozhodně nelze říci, že je nudná či monotónní. V podstatě žádné dva přístroj se výrazně nepodobají a každý výrobce se snaží odlišit. Někteří vsází spíše na design a jiný zase na originální konstrukci. Každý zákazník si tak může vybrat přesně to, co mu vyhovuje.

Na WMManii se snažíme všechny současné tablety postupně otestovat na nabídnout komplexní pohled, který Vám může pomoci při rozhodování. Tento týden vyšla řada na velice zajímavé zařízení, kterým je HP ENVY x2. Hlavní výhodou tohoto zařízení je zajímavý design, originální ovládání, použití hliníku a dock (odnímatelná klávesnice).

Obsah balení

V této již tradiční kapitole je možné pouze konstatovat, že ani u HP nelze očekávat žádnou inovaci. Součástí prodejního balení je kromě tabletu a klávesnice (docku) již pouze nabíječka. Ta je sice menších rozměrů, ale stále klasického notebookového řešení. Tedy adaptér z obou stran připojené kabely. Tedy bohužel to méně skladné řešení. Napájecí konektor navíc bohužel odpovídá speciálnímu dockovému konektoru, což v praxi znamená nutnost vždy nabíjet jen originální nabíječkou.

HP Envy x2 11-g001 C0U56EA lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

 

Design a rozměry

303 x 206 x 16,7-19,3mm, 1,41 kg (vč. klávesnice), 707g (samostatně)

Tablet

Ačkoliv je klávesnice odnímatelná, je nedílnou součástí zařízení. Z tohoto důvodu jsou oficiální rozměry a hmotnost udávány pro obě části dohromady. Pokud se však zaměříme jen na samotný tablet, rozměry a hmotnost lze hodnotit jako standardní.

Z pohledu designu má HP ENVY x2 rozhodně co nabídnout. Jedná se totiž v tomto směru o unikátně řešené zařízení, které oproti své konkurenci nabízí několik zajímavých prvků.

HP Envy X2 HP Envy X2

Hrany přístroje (+tloušťka) - Ačkoliv není tloušťka tabletu dle papírových parametrů nijak výjimečná, v ruce působí přístroj podstatně tenčím dojmem. Důvodem je především postupné zužování těla tabletu směrem k okrajům (levý, pravý a horní), což způsobuje, že nejtenčí část (hrana přístroje) je až nezvykle úzká.

HP Envy X2

Zkosená spodní hrana – Jedinou hranou, která si zachovala standardní tloušťku, je ta spodní, která slouží především pro připojení ke klávesnici. I v tomto případě bylo zvoleno originální řešení v podobné zkosení této hrany. Celkově tak spolu s ostatními tenkými hranami vypadá tablet poměrně zajímavě.

HP Envy X2

Fotoaparát – Další zvláštností je způsob řešení fotoaparátu na zadní straně tabletu. Jelikož je umístěn u horního okraje, který je velice tenký, bylo třeba jej v oblasti fotoaparátu rozšířit. V horní části tak vznikla poměrně zvláštní „boule“. Zhodnocení tohoto řešení ponechám spíše na vašem vkusu. Osobně mi však nevadí a považuji jej za originální prvek přinášející trochu zvláštnosti.

HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2

Tlačítka – Na první pohled zaujmou také tlačítka, která jsou opět originálním prvkem. Z běžných tabletů a telefonů jsme totiž zvyklí, vídávat tlačítka především na hranách. HP Envy x2 má však tlačítka umístěna (kvůli velmi tenkému profilu po okrajích) na zadní straně.

HP Envy X2

Reproduktor – Přední strana je řešena standardněji, avšak i zde lze nalézt zajímavý designový prvek v podobě reproduktoru, který lemuje celou spodní hranu. Z pohledu designu samotný tablet hodnotím jako velice originální s řadou zajímavých nápadů, které se jednoznačně odlišují od konkurence.

HP Envy X2 HP Envy X2

Tablet + klávesnice

Pokud se tablet spojí s klávesnicí, celkové rozměry a hmotnost přestanou být tak příjemné a celé designové „kouzlo“, které přináší originální prvky tabletu, se najednou v podstatě ztratí. V přední části přístroje je sice tloušťka ještě přijatelná, bohužel směrem ke kloubu se postupně rozšiřuje. Celková hmotnost 1,41 Kg také není žádný zázrak a přístroj v tašce jednoznačně ucítíte.

HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2

Pokud tedy budete tablet používat primárně s dockem, k čemuž je především určen, stane se z něj poněkud zvláštní zařízení, které působí poměrně robusně a těžkopádně.

 

Dílenské zpracování

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že je celé tělo přístroje vyrobeno z hliníku, není tomu tak. Broušený hliník byl použit jen na záda tabletu, která jemně přesahují na strany, a na zadní stranu klávesnice. Zbytek těla je klasicky plastový. V případě klávesnice je velká škoda, že není z hliníku vyrobena celá. Vrchní strana tak oproti svému okolí působí na omak poněkud „lacině“. Totéž je možné říci i o lesklém plastovém touchpadu. Obecně však použití hliníku hodnotím pozitivně, jelikož přístroj působí podstatně originálnějším a hodnotnějším dojmem.

HP Envy X2 HP Envy X2

Kromě vizuální stránky má hliník samozřejmě výhodu i ve své tuhosti, která se přenáší do celé konstrukce přístroje. Vše tak přesně drží a nikde se nic neprohýbá či nevrže. Je třeba si však dát větší pozor na hrubší zacházení. Broušený hliník je na povrchu až překvapivě náchylný na poškrábání, což bylo na testovaném kousku velice vidět.

 

Ergonomie

Je nepsaným pravidlem, že originální designové prvky ve většině případů zhoršují ergonomii přístroje. Bohužel v případě Envy x2 tomu není jinak. Až příliš ostré hrany přístroje v kombinaci s hliníkem zhoršují jeho pohodlný úchop. Nejedná se sice o zásadní problém, ale bude pravděpodobně chvíli trvat, než si zvyknete.

Podstatně závažnější problémem je řešení otočného kloubu spojujícího tablet s klávesnicí. Pokud je tablet v uzavřeném stavu, vše se zdá být zcela standardní. Pokud však začnete přístroj pomalu rozevírat, kloub držící tablet se postupně otáčí, vystupuje a stává se z něj opěrné místo. Z principu tohoto mechanismu plyne, že pokaždé, když je třeba změnit pozici displeje (případně přístroj otevřít/zavřít), klávesnice mění úhel, který svírá s podložkou. Tento pohyb navíc není příliš plynulý, protože spodní strana kloubu je osazena protiskluzovými podložkami, které přirozeně posunu brání. V praxi je tak podstatně snazší měnit rozevření přístroje ve vzduchu a až následně přístroj položit na stůl.

HP Envy X2 HP Envy X2

S konstrukcí kloubu je spojena ještě další nevýhoda bránící pohodlnému ovládání, kterou je maximální rozevření. Pro běžnou práci na stole dostačuje (cca. 110 stupňů), avšak pokud přístroj položíte např. na klín, na displej již budete hledět trochu z úhlu. S tímto problémem se u notebooků setkáváme poměrně často. Ve většině případů je příčinou pouze nedomyšlené řešení kloubu. U HP Envy x2 je však maximální rozevření přímo závislé na rozdílu hmotností klávesnice (docku) a samotného tabletu. Pokud by byl úhel ještě větší, přístroj by se převrátil. Bohužel ani stávající řešení, nelze hodnotit kladně. Pokud totiž dosáhnete maximálního rozevření, displej je nutno dotykově ovládat jen velmi jemně, aby nedošlo k převážení. Tento problém se nejvíce projevuje především, pokud tablet leží na měkčí podložce.

HP Envy X2 HP Envy X2

Dalším ergonomickým nedostatkem je umístění tlačítek na zadní stranu tabletu, což je v některých případech dosti nepraktické. Pokud například položíte tablet na stůl, nemůžete jej zapnout, aniž byste jej opět kousek zdvihli. Při běžném držení v ruce, nebo při používání docku umístění tlačítek ovládání příliš nekomplikuje. Bylo by však vhodné tlačítka lépe hmatově odlišit od svého okolí, jelikož nejsou na první dotyk lehce rozeznatelná a vaše prsty budou po zadní straně trochu bloudit (alespoň než si na přesnou polohy zvyknete).

HP Envy X2 HP Envy X2

Abychom však pouze nekritizovali, pochválit lze ideálně široký rámeček kolem displeje umožňující bezproblémové opření palců. Také uchycení tabletu k docku je velmi pevné a lze jej jednoduše rozpojit stisknutím jediného tlačítka.

HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2

Samotný odstavec si zaslouží klávesnice, která vychází z dlouholetých zkušeností HP s výrobou klasický notebooků. Tlačítka mají dostatečné rozestupy a jejich zdvih a odezvu nelze než pochválit. Snad jen šipky nahoru a dolu by si zasloužily tlačítka klasické velikosti. Opakem je touchpad, který působí dosti „plastově“ a jeho stisk (po celé ploše) je poněkud nejistý.

HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2

 

Displej

HP Envy x2 je vybaveno slušným IPS displejem s rozlišením 1366x768 bodů a LED posvícením. Zvolené rozlišení sice není v porovnání s FullHD displeji mobilních telefonů žádný zázrak (rastr je na první pohled viditelný), pro běžnou práci však zcela dostačuje. Podání barev je výborné a totéž se dá říci o pozorovacích úhlech. Jedinou výtku máme k rovnoměrnosti podsvícení, které alespoň u testovaného kusu nebylo dokonalé (okraje byly intenzivněji podsvícené).

 

Konektivita

Hlavní výhodou tabletů a konvertibilních zařízení s operačním systémem Windows 8 jsou funkce srovnatelné s klasickými notebooky a stolními počítači. V kompaktním těle můžete používat vše, na co jste zvyklí a nemusíte se omezovat jen proto, že pracujete např. na tabletu. Je tedy zřejmé, že pro maximální využití potenciálu těchto zařízení a především plnohodnotného operačního systému je zcela zásadní konektivita. K čemu je v praxi možnost připojit klávesnici, myš, monitor, externí disk apod., když vaše zařízení nebude nabízet dostatek portů?

HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2

HP Envy x2 požadavky na konektivitu splňuje jen z 50%. Pokud budeme toto zařízení chápat jako „neoddělitelný“ set klávesnice a tabletu, konektivita bude dostatečná. V samotném docku je totiž k dispozici slot na klasickou SD kartu, 3,5mm jack, 2x USB, 1x HDMI a napájejí. Pokud však oddělíte tablet od klávesnice, k dispozici budete mít jen slot na microSD kartu, sluchátkový konektor a napájení. Bohužel na těle tabletu nenaleznete ani jediný USB port, což považuji za zcela zásadní nedostatek. Kdykoliv tak budete chtít k tabletu připojit nějaké zařízení, bude třeba, aby byl tablet zasunut v docku.

HP Envy X2

Z pohledu bezdrátových sítí nabídne Envy X2 Bluetooth, NFC a vícepásmové (1x1) Wi-Fi 802.11 a/b/g/n.

 

Výkon

Tablet je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Atom Z2760 s taktem 1,8 GHz. Jedná se o podobný model, kterým jsou vybaveny i konkurenční zařízení, jenž jsme testovali dříve. Tento procesor doplněný o 2 GB RAM nabízí zajímavou kombinaci výkonu a výdrže. V podstatě se dá říci, že dokáže bez problémů uspokojit výkonnostní požadavky méně náročného uživatele = kancelářská práce. Je zřejmé, že výkon se nedá srovnávat s procesory Intel Cor i3, i5 a i7, ale pro běžnou práci bohatě stačí. Na limity narazíte až u náročnějších aplikací a her, které jsou určeny spíše pro klasické stolní počítače a výkonnější notebooky. Pokud je tedy pro vás zásadní výkon pro střih videa, hraní nejmodernějších her apod., tento model nebude to pravé. Většině uživatelů však pro běžnou práci s internetovým prohlížečem, sadou Office apod. bude stačit bez problémů.

 

Výdrž

Přístroj je vybaven dvěma bateriemi. První je umístěna standardně v těle tabletu a při běžné práci (kancelářské aplikace, Wi-Fi, video z YouTube, střední podsvícení displeje) dodá energii na cca. 5,5 hodiny. Druhá baterie je umístěna v samostatné klávesnici a přidá dalších 4-5 hodin provozu. Pokud navíc budete pracovat off-line např. ve Wordu, může se výdrž vyšplhat bez problému až na 15 hodin.

 

Vnitřní paměť

HP Envy x2 je vybaveno (relativně pomalou) eMMC pamětí o kapacitě 64 GB (pro uživatele zbývá pouhých 25 GB). Zajímavostí je možnost připojení dvou samostatných paměťových karet. Tablet totiž obsahuje samostatný slot pro microSD kartu a dock čtečku na klasické SD karty v plné velikosti. Vnitřní paměť je tak možno poměrně značně rozšířit.

 

Fotoaparát

Na zadní straně tabletu naleznete netypickou „bouli“ ukrývající čočku fotoaparátu, který má rozlišení 8,0 MP a je vybaven přisvětlovací diodou. Výsledné fotografie jsou na poměry tabletu průměrné. Při srovnání s telefony však spíše podprůměrné. V tomto případě je však třeba se zamyslet na tím, kolik reálně vytvoříte fotografií tabletem.

HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2 HP Envy X2

K dispozici je také přední kamera se slušným Full HD rozlišením (1920x1080).

 

Zvuk

V levém horním rohu přední strany je možné si všimnout loga Beats Audio, které by mělo zajistit kvalitní zvukový výstup. Bohužel v případě HP Envy x2 je výstup z reproduktorů spíše podprůměrný. Kvalitnějšího zvuku si tak budete moci dopřát pouze z vlastních sluchátek.

 

Cena

Aktuální cena HP Envy x2 11-g001 C0U56EA v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Graf ceny produktu HP Envy x2 11-g001 C0U56EA poskytuje server Heureka.cz

 

Hodnocení

+ originální design
+ kvalitní dílenské zpracování
+ použití hliníku
+ pohodlná klávesnice
+ výborná výdrž

- Zásadní ergonomické nedostatky
- Vyšší hmotnost a rozměry (tablet+ klávesnice)
- Minimum konektorů na tabletu
- Nekvalitní zvukový výstup (reproduktory)

 

Závěr

HP Envy x2 je originální zařízení, které snadno od konkurence odlišíte. Zaujme především netradičním designem, který se vyznačuje velmi úzkými hranami, vypouklým fotoaparátem a tlačítky na zadní straně. Díky kombinaci plastu a hliníku je celá konstrukce velmi tuhá a tablet v ruce působí velice hodnotným dojmem. Dostatečný (kancelářská práce) je také výkon kombinovaný s výbornou výdrží.

Bohužel v případě tohoto modelu je třeba upozornit na několik poměrně důležitých nevýhod. Tablet je určen především pro používání spolu s dockem (klávesnicí), a proto neobsahuje v podstatě žádné konektory (kromě napájení a sluchátek). Další nevýhodou jsou ergonomické nedostatky plynoucí z umístění tlačítek na zadní stranu či nedostatečného rozevření přístroje s tendencí pro snadné „převažování“ (tablet těžší než klávesnice).

Pokud sháníte univerzální, kvalitně zpracované zařízení s originálním designem pro použití především v kanceláři či na cestách a dlouhodobé používání samostatného tabletu není zcela zásadní funkcí, můžeme Envy X2 jednoznačně doporučit. Naopak pokud požadujete především tablet s možností rozšíření o klávesnici a často pracujete mimo klasické prostory (stůl) spíše doporučíme konkurenční produkty.

Komentáře (0)

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

Surface Laptop - nové stylové notebooky s Windows 10 S od Microsoftu

Microsoft včera představil nové notebooky Surface Laptop vč. nové verze operačního systému Windows 10 S. V tomto článku naleznete všechny potřebné informace.

Jindřich Lukeš | články 03 | 05 | 17

Windows 10 S (Cloud) – nejdůležitější informace o nové verzi Windows 10

V tomto článku naleznete nejdůležitější informace spojené s novou verzí stolního operačního systému od Microsoftu pojmenovaného Windows 10 S.

Jindřich Lukeš | články 03 | 05 | 17

Windows 10 Creators Update oficiálně k dispozici – stahujte přes Windows Update

Creators Update pro Windows 10 je od včerejšího odpoledne oficiálně dostupný na Windows Update.

Jindřich Lukeš | články 12 | 04 | 17