Stává se z OneDrive nejlepší cloudové úložiště? – přehled novinek

OneDrive doznal v posledních několika měsících zcela zásadních změn a vylepšení. V tomto článku naleznete jejich přehled. Za zmínku stojí navýšení kapacity zdarma, zvýšení rychlosti, snadnější sdílení, bonus 15 GB, podpora větších souboru apod.

V posledních několika měsících Microsoft výrazně zapracoval na svém cloudovém úložišti OneDrive. Kromě nových funkcí vylepšil také konektivitu a nabídl uživatelům větší kapacitu zdarma. V tomto článku naleznete přehled toho nejdůležitějšího.

 

Zvýšení základní kapacity zdarma na 15 GB

Když OneDrive začínal, tenkrát ještě jako Skydrive, nabízel uživatelům kapacitu 25 GB. Když však Microsoft začal tuto službu více rozšiřovat a propagovat, snížil velikost (u nových účtů) na pouhých 7 GB. Důvodem byla pravděpodobně nedostatečná kapacita a konektivita datových center. Před několika měsíci se vše podařilo vyřešit a Microsoft začal kapacitu zase navyšovat. Kromě různých promoakcí navýšil i základní úložiště zdarma na 15 GB.

Za zmínku stojí také dvojnásobné navýšení v případě Office 365, kde je u od června k dispozici namísto 512 GB rovný 1 TB.

Získejte dalších 15 GB zdarma jako bonus

Pokud na svém přístroji (WP, Android i iOS) zapnete automatické zálohování fotografií na OneDrive dosáhnete na právě probíhající promoakci. Tato promoakce není žádnou novinkou a platí již několik měsíců. Doposud však bylo možné získat pouze 3 GB volného místa. Do konce září však Microsoft změnil podmínky a nabízí hned 15 GB. Získaná kapacita navíc nemá žádnou „dobu platnosti“ jako většina ostatních bonusů, což znamená, že o tuto kapacitu již nikdy nepřijdete.

Podpora až 10 GB souborů

V srpnu byla také posunuta hranice pro maximální velikost souboru z 2 na 10 GB, což uvítají zejména uživatelé, kteří OneDrive používají i k zálohám videa. Navíc nezáleží, jakým způsobem daný soubor na úložiště nahráváte.

Navýšení rychlosti

OneDrive byl také často kritizován za výrazně nižší rychlosti přenosu při porovnání s konkurencí. I v tomto směru byly podniknuty příslušné kroky, které výsledný stav výrazně zlepšily. Zapracováno bylo především na celkovém počtu paralelně nahrávaných souborů. Díky těmto změnám došlo až k trojnásobnému navýšení rychlosti.


Snadné sdílení

V následujících týdnech bude vylepšen také klasický desktopový klient, který by měl umožnit snadné sdílení jakéhokoliv souboru či složky. Celý postup bude skutečně jednoduchý. Na libovolné složce bude stačit kliknout pravým tlačítkem myši a následně vybrat z kontextové nabídky položku „Sdílení OneDrive odkaz“, což automaticky vygeneruje odkaz pro sdílení.

Nahrávání složek přes webové rozhraní

V modernizovaném webovém rozhraní je také možné nahrávat celé složky, vč. podpory přímého přetažení z PC.

Při pohledu na výše uvedené novinky je zřejmé, že Microsoft odstranil většinu zásadních problémů a OneDrive má našlápnuto na obsazení prvních příček mezi cloudovými úložišti. Třešničkou na dortu jsou ceny, které byly nastaveny velmi nízko. 100GB můžete získat již za 46 Kč/měsíc. Pokud požadujete více, je k dispozici 1TB vč. pěti licencí Office 365 za 250 Kč/měsíc.

Komentáře (0)

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17