Recenze: Microsoft Lumia 950 XL – Nová královna s Windows 10 Mobile

Na nový topmodel od Microsoftu jsme museli čekat téměř jeden a půl roku. Vyplatilo se toto čekání a má Lumia 950 XL co nabídnout? Jak obstojí v tvrdé konkurencí zařízení s jinými operačními systémy?

Nokia (Microsoft) byla dlouhou dobu kritizována za to, že nedokáže představit nekompromisní topmodel, který by po hardwarové stránce dokázal držet krok s nejmodernější konkurencí. Posledním špičkovým modelem s Windows Phone byla Lumia 930 a ta nejen že přišla se zpožděním, ale hlavně nepřinesla nic zásadně nového. Jednalo se sice o kvalitní přístroj, který bez problémů uspokojil požadavky i těch nejnáročnějších uživatelů Windows Phone, ale stále byla v některých ohledech hardwarově krok pozadu.

Čekání bylo dlouhé, téměř 1,5 roku, ale nakonec jsme se dočkali. Microsoft představil zařízení, které adresuje především svým fanouškům a technologickým nadšencům, vybavené tím nejmodernějším, co je v současné době na trhu. Jak ovšem Lumia 950 XL obstojí jako celek ve srovnání s tvrdou konkurencí? Je hardwarová výbava vše, co topmodel k úspěchu potřebuje? Nejen na tyto otázky odpovíme v naší recenzi.

Obsah balení

Microsoft se pravděpodobně rozhodl, že u všech svých nových zařízení sníží množství základního příslušenství na minimum. V krabičce tak již nelze očekávat nic jiného, než nabíječku, ovšem s výborným výstupním proudem 3,0 A, a USB (C) kabel. Pozitivem je alespoň to, že nabíječka má svůj kabel a nemusíte tak k nabíjení používat ten „datový“. Pokud bude Lumia 950 XL vaším prvním zařízením s tímto novým typem konektoru, věřte, že ani tak vám kabely stačit nebudou a budete muset přikoupit další, případně alespoň redukce na ty stávající microUSB.

 

Design

K designu nových Lumií jsem se kriticky vyjádřil již nesčetněkrát. Jak se můj názor změnil po delší době používání? Řekl bych, že nijak výrazně. Ačkoliv je hodnocení čistě subjektivní, stále zastávám názor, že takto by telefon té nejvyšší kategorie vypadat neměl. I když bych „s přivřením obou očí“ akceptoval, že výhradou těch nejdražších telefonů nemusí být vždy kov, stejně nemohu Lumii 950 XL hodnotit kladně. Design je velice jednoduchý, poměrně nudný a žádným způsobem nápaditý. Stříbrný obvodový kroužek fotoaparátu působí trochu lacině a o plastových tlačítkách raději ani nemluvě.

Pochválit mohu maximálně přední stranu, kde je pěkně vyřešen přechod displeje do obvodového rámečku. Na první pohled se tak zdá, že displej postupně přechází až do stran. Je jen trochu škoda, že po obvodu displeje nebylo využito typické zahnutí krycího skla, které by mohlo výrazněji přidat na eleganci a hlavně pohodlnosti ovládání.

Ačkoliv já jsem k designu kritický, lidem v okolí, neznajíc cenu zařízení, se Lumia 950 XL převážně líbí, což je celkem překvapující. Samozřejmě po sdělení ceny se názory mění, ovšem nijak diametrálně.

Objektivně tedy nelze tento model jen kritizovat, protože ošklivý či nevzhledný skutečně není, jen očekávání v této cenové kategorii jsou výrazně větší.

 

Dílenské zpracování

Bohužel design není jediným problémem tohoto modelu. Za ten podstatně závažnější považuji dílenské zpracování. Bez váhání si dovolím říci, že se jedná o pravděpodobně nejhůře zpracovanou Lumii v historii. Laťka je totiž nastavená velmi vysoko. Zařízení Nokie vždy patřila k tomu nejlepšímu na trhu a maximální kvalitu bylo možné očekávat i u těch nejlevnějších modelů.  Kupodivu to stále platí, např. k minulý týden recenzované Lumii 550 nemám z pohledu kvality zpracování jedinou výhradu, ovšem s výjimkou Lumie 950 XL. Zadní polykarbonátový kryt je relativně tenký, což je v pořádku, ovšem přesnost výroby již nikoliv. V místech dotyku obvodu krytu a zbytku přístroje se zejména v rozích tvoří mezery, které mají za následek povrzávání přístroje při jeho stisku. Tento problém se sice netýká všech kusů, ale uživatelé si na něj stěžují velice často. Kvalita výroby tedy bude velmi proměnlivá. U některých kusů je možné se setkat i s nepřesně lícující hranou krytu s hranou displeje apod.

Povrzávání sice vyřeší jeden pásek lepicí pásky, ale skutečně musí uživatel takto drahého zařízení řešit takovéto nepřesnosti? Nehledě na fakt, že drobné mezery mezi krytem a zbytkem přístroje lepicí páska nevyřeší. 

 

Výměnné kryty 

Lumia 950 XL má obrovské štěstí, že její kryt je výměnný, protože právě zadní kryt je cílem většinové kritiky. Pokud vám tedy na designu a dílenském zpracování opravdu záleží, není nic jednoduššího, než si koupit kryt jiný. Nutno poznamenat, že díky společnosti Mozo Accessories, velice elegantní a kvalitně zpracovaný. Je až neuvěřitelné, jak se pomocí jediného krytu dokáže proměnit celý vzhled přístroje, který konečně nyní dokáže hrdě reprezentovat svou značku a cenovou kategorii. Je obrovská škoda, že tyto kryty jsou přímo součástí prodejního balení.

Fantastická designová proměna Lumie 950 (XL) s kryty Mozo - reálné fotografie a videa, dostupnost v ČR

Možnost koupit si kryt jiný samozřejmě Microsoft v žádném případě neomlouvá, na druhou stranu je to alternativa pro všechny, kteří chtějí špičkový hardware a „obálka“, ve které je dodáván, nesplňuje jejich představy.

 

Ergonomie

Lumia 950 XL má rozměry 151,9 x 78,4 x 8,1 a hmotnost 165g. Z pohledu ergonomie je tedy zřejmé, že nepůjde o žádný zázrak. Na druhou stranu je třeba říci, že pokud si někdo pořizuje zařízení s 5,7“ displejem, zázraky z pohledu ergonomie očekávat nelze, vždy se totiž bude jednat o větší zařízení, které nebude tak pohodlně ovladatelné. Vzhledem k velikosti se Lumie 950 XL drží poměrně dobře, příjemná je především tloušťka pouhých 8,1mm a přijatelná je i hmotnost. Díky matnému povrchu z ruky neklouže.

Poněkud netypické je umístění tlačítek. Ta jsou poprvé u Lumie rozmístěna jinak, než je obvyklé, tedy zapínací uprostřed pravé strany a hlasitost s výrazným odstupem nad ním v horní části. Lumia 950 XL má nově všechna tři tlačítka osazena v těsné blízkosti vedle sebe a v celkově jen kousek nad polovinou pravé strany. Zapínací tlačítko je největší a je umístěno uprostřed. Toto řešení se může na první pohled zdát jako zcela nepraktické, ale při reálném používání tomu tak překvapivě není. Zapínací tlačítko je díky svým větším rozměrům a podstatně menšímu zdvihu relativně dobře hmatově rozeznatelné. Pokud držíte přístroj v ruce a přiložíte palec do prostoru tlačítek, to zapínací vždy neomylně trefíte. Výhodou je také dobrá dostupnost všech tří tlačítek při běžné práci s telefonem a nejvýrazněji pak při telefonování. Pokud totiž potřebujete změnit hlasitost, přístroj stále můžete držet v jedné ruce bez nutnosti jej nějak výrazně posouvat či druhou rukou přidržovat. Jediným „náročnějším úkonem“, který vyžaduje chvíli zkoušení, je probouzení telefonu ležícího na stole. Alespoň zpočátku nebude každý pokus tím správným. Tedy za předpokladu, že se nebudete na tlačítka dívat. Po čase si ale na polohu tlačítek zvyknete a probouzení nebude činit žádné výraznější potíže. Tuto skutečnost zmiňuji především proto, že Lumii 950 XL prozatím není možné probudit poklepem na displej. Tato funkce by však měla být časem doplněna. Prozatím je k dispozici alespoň možnost poklepem na spodní lištu zařízení uspat.

Samotné umístění tlačítek je vymyšleno poměrně dobře a po pár dnech používání věřím, že to mnozí dokonce i ocení. Co však již tak dobré není, je jejich zpracování. Tlačítka jsou totiž plastová a mají poměrně ostré hrany, což není moc příjemné. Navíc u dvoufázové spouště fotoaparátu je toto řešení poněkud problematické. Chybí zde potřebná tuhost a jistota stisku.

Tlačítka jsou naštěstí součástí krytu, jeho výměnou získáte tlačítka nová a v případně Mozo krytu i podstatně příjemnější.

 

Displej

Nyní se konečně dostáváme k tomu, co tento model řadí na špičku současných smartphonů a tím je nekompromisní hardwarová výbava. Prvním v pořadí je displej. Pokud zmíním hardwarové parametry: 5,7“, 2560x1440 bodů, AMOLED, 518 ppi, je zřejmé, že se jedná o to nejlepší, co je na trhu k dostání. Tento fakt potvrzují i praktické zkušenosti. Displej Lumie 950 XL je skutečně špičkový. Jemnost hraničí s dokonalostí, barvy jsou syté a intenzivní, černá zůstává černou a čitelnost na přímém slunci je naprosto bezproblémová.

Mnozí možná namítnou, že rozlišení je zbytečné a negativně se podepíše především na výdrži zařízení, AMOLED technologie má nepřirozené barvy apod. V první případě je třeba uznat, že rozlišení je možná trochu zbytečné, na druhou stranu pokud si v systému zmenšíte grafiku na minimum, rozhodně jej oceníte. Kritika AMOLED displejů v tomto případě není na místě, protože systém umožňuje upravit si barvy displeje dle vlastních potřeb. Můžete si libovolně nastavit teplotu, nádech i sytost barev. Pokud tedy někomu nevyhovují intenzivní (nepřirozené) barvy a raději má ty přirozenější, není problém si to pomocí několika kliknutími nastavit.

Displeji nechybí ani ochranné sklo té nejnovější generace - Corning Gorilla Glass 4, podporuje oblíbený GlanceScreen (rychlý přehled na obrazovce vypnutého displeje), lze jej ovládat v rukavicích apod. Displej si tedy zaslouží pouze chválu, je skutečně povedený.

Výkon

Lumia 950 XL je vybavena osmijádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 810 s taktem 2 GHz doplněným o 3 GB RAM a 32 GB vnitřní paměti, kterou lze rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD až do velikosti 200 GB. Výkon hardwaru je skutečně ohromný, o to větším zklamáním je, že jej nelze příliš prakticky využít, tedy alespoň pokud používáte přístroj převážně jako telefon. Z praktických zkušeností se zdá, že operační systém Windows 10 Mobile, resp. jednotlivé aplikace, ještě nezvládnou plný potenciál tohoto hardwaru plně využít. Odezvy systému jsou bleskurychlé a znatelně rychlejší než u předchozích modelů, ale osobně jsem očekával o něco více. Na spuštění některých aplikací je stále třeba chvilku čekat a to je u takovéhoto hardwaru trochu škoda. Do budoucna se dá ale očekávat, že se to ještě zlepší.

Kde plný potenciál skutečně využijete, je funkce Continuum. Telefon bez problému zvládne najednou pracovat s aplikacemi na monitoru i na displeji, a to bez jediného zaváhání. Také přehrávání 4k videí je naprosto plynulé a bezproblémové. 

 

Fotoaparát

Dalším parametrem, který je u současných chytrých zařízení čím dál tím důležitější, je fotoaparát. Řada uživatelů svůj telefon již používá primárně i jako fotoaparát, a proto je důležité, aby kvalitně fotil. Lumie v tomto směru vždy excelovaly a patřily k těm nejlepším fotomobilům na trhu. Po převzetí mobilní divize Nokie Microsoftem a rostoucí úrovní fotoaparátů ostatních značek panovaly obavy, zdali si Lumie své postavení i nadále udrží. Po představení Lumie 950 XL a prezentaci konkrétních parametrů fotoaparátu, kde dominuje 20 MP snímač o velikosti 1/2,4“, světelnosti f/1.9, optikou ZEISS slouženou ze šesti čoček, inovovanou optickou stabilizací a trojitým LED bleskem s přírozeným charakterem světla, všichni doufali, že ano. Reálné výsledky ale předčily veškerá očekávání a Lumia 950 XL se tak opět vrací na výsluní mobilní fotografie. Troufám si tvrdit, že se jedná o nejlepší fotomobil současnosti. Na praktické výstupy fotoaparátu a porovnání s největší konkurencí se můžete podívat do samostatných článků:

Pokud očekáváte stejné nekompromisní výsledky jako u fotografií také u videa, budu vás muset zklamat. Lumia 950 XL sice nahrává video v rozlišení 4k (Ultra HD, 3840 x 2160) se snímkovací frekvencí 30 fps, případně pak Full HD s 60 fps, či dokonce 720p se 120 fps určené pro slow motion (zpomalená videa), ale kvalitu hodnotím spíše jen jako lehce nadprůměrnou. Zajímavý na celé problematice je fakt, že optika je dostatečně kvalitní, problém bude tedy v softwarovém zpracování, což je dobrá zpráva, protože bude možné výsledky ještě výrazně ovlivnit např. aktualizací firmwaru či fotoapalikace. Při natáčení testovacích videí o vysokém rozlišení jsem si také všiml, že se záznam vždy na začátku na vteřinku zasekne a až následně pokračuje plynule dál, jakoby potřebný výkon "najížděl" postupně. Jedná se pravděpodobně o další softwarovou chybku, kterou bude třeba opravit. Pochvalu si ale video zaslouží za zvukovou kvalitu. Lumia 950 XL je totiž pro záznam zvuku vybavena hned čtyřmi mikofony a je to skutečně znát. Pokud tedy rádi natáčíte např. na koncertech, tuto funkci jistě oceníte.

Za zmínku stojí tak přední širokoúhlá kamerka, která má rozlišení 5 MPx s zvládne natáčet plnohodnotná FullHD videa.

 

Výdrž

Ačkoliv je Lumia 950 XL vybavena obrovskou baterií s kapacitou 3340 mAh, velký displej s jemným rozlišením a výkonný hardware jsou na spotřebě znát. Podobnou baterii měla i Lumia 1520, které byla typickým „dvoudenním“ telefonem. Tedy vydržela na jedno nabití i dva dny intenzivního provozu. Lumia 950 XL je proti tomu typickým „jednodenním“ telefonem. Pokud ji budete skutečně intenzivně využívat, vydrží vám nabitá bez problému jeden celý den, ovšem večer si řekne o nabíječku. Při jemnějším zacházení se dostanete i dva dny běžného provozu. Skutečně ale záleží na tom, jakým způsobem budete přístroj používat. Pokud plně zaměstnáte procesor a displej např. hraním náročných her nebo používáním funkce Continnum, není problém telefon vybít za několik hodin.

Díky přítomnosti moderního chipsetu od Qualcommu je možné využít funkci Quick Charge 2.0, která umožní nabít za 30minut až 50% kapacity baterie a celou baterii pak nabít za méně než 2 hodiny. K využívání této funkce však bude nutné používat speciálně upravenou nabíječku, která je součástí balení. Tato nabíječka má úctyhodný nabíjecí proud 3 A. Na videu níže se můžete podívat i na praktický test, kde se Lumie 950 XL s rozsvíceným displejem na střední jas a 3400 mAh akumulátorem nabije na 50% za 36 minut a na 100% za 1 hodinu a 39 minut.

V základní výbavě nechybí ani podpora bezdrátového nabíjení (standard Qi). Ovšem pozor na „rozměrovou“ nekompatibilitu s existujícím příslušenství. Cívka pro bezdrátové nabíjení je v Lumii 950 XL umístěna výrazně výše než u přechozích modelů a přístroj tak např. z nabíjecího stojánku DT-910 nebo nabíječky do auta CR-200 prostě nenabijete. Samozřejmě u nabíječek, kde je možné si polohu přístroje libovolně nastavit, problém není.

 

Ostatní

Odemykání displeje oční duhovkou (Iris Scanner)

Jednou z největších technologických novinek, které Lumie 950 (XL) nabízí, je čtečka oční duhovky sloužící k odemykání přístroje. Tato metoda tak nabízí plnohodnotnou alternativu k dnes velmi populárním čtečkám otisků prstů.

Celá technologie je velmi propracovaná a skládá se hned z několika důležitých prvků. Základem je samotný hardware pro snímání, kterým je v tomto případně speciální kamerka pro focení oční, a infračervený snímač. Princip fungování je relativně složitý. Při pokusu o odemčení přístroje osvítí infračervený snímač vaše oči a kamerka zároveň udělá snímek. Software následně fotografii analyzuje, vyhledá biometrické informace a matematicky je převede do speciálního kódu. Pokud se bude tento kód shodovat s tím již v přístroji uloženým, dojde k odemčení přístroje. Ačkoliv je celý proces komplikovaný, měl by fungovat za všech světelných podmínek a měl by být naprosto bezpečný, navíc je samotné nasnímání a odemčení záležitostí 1-2 vteřin, což je celkem přijatelný čas.

Pokud by k odemčení z jakéhokoliv důvodu nedošlo, samozřejmě bude k dispozici standardní možnost prostřednictvím zadání kódu na displeji.

Jedinou, avšak zásadní nevýhodu této technologie prozatím vidím v nutnosti mít při skenování očí přístroj kolmo před sebou, aby na vás kamerka viděla. V případě, že např. leží na stole v jiném úhlu a vy jen chcete rychle něco zkontrolovat, je použití této funkce zbytečně zdlouhavé, protože musíte nejdříve přístroj zvednout a natočit. Při běžném fungování pak může být problém dodržení přesné vzdálenosti mezi obličejem a telefonem. Běžně se vám tak bude v přirozeném držení přístroje stávat, že bude příliš daleko od obličeje a vy jej budete muset nepřirozeně posouvat blíže. Po několika desítkách těchto odemčení tak s velkou pravděpodobností tuto funkce deaktivujete.

Jedná se o technologicky zajímavou novinku, která si však dle mého názoru nezíská širší uplatnění, tedy alespoň ne u telefonů. Podstatně větší smysl dává u notebooků, kde je poloha obličeje vůči displeji výrazně stálejší.

Continuum

O revoluční funkci Continuum jsme již napsali celou řadu článků. Pokud jste o ní zatím neslyšeli, dá se zjednodušeně říci, že se jedná o možnost připojit telefon k monitoru a dalším perifériím a během okamžiku z něj udělat PC. Podrobnější informace naleznete zde:

Adaptabilní antény

Zapomínat bychom neměli také na drobnost, o které se příliš nemluví, ale která může výrazně ovlivnit příjem signálu při telefonování. Každý totiž drží telefon trochu jinak, a pokud je anténa uvnitř špatně umístěna, může docházet k jejímu stínění a výraznému utlumení signálu. Z tohoto důvody Microsoft osadil do přístroje antény hned dvě. Při telefonování software vyhodnotí, která anténa má lepší příjem a automaticky ji aktivuje/přepne.

USB Host

Prostřednictvím DisplayDocku nebo obyčejného USB-C OTG kabelu je možné k Lumii 950 XL připojit klasické USB příslušenství jako je například externí disk, flash disk, klávesnice, myš, tiskárna apod.

 

Software

Lumia 950 XL patří k prvním třem zařízením, které na trh přicházejí s operačním systémem Windows 10 Mobile. Tomuto systému se průběžně věnujeme již několik měsíců, a proto se v této recenzi o novinkách a jednotlivých funkcích zmiňovat nebudeme. Co je však třeba zmínit, jsou problémy, se kterými se některé kusy potýkají, resp. potýkají se s nimi všechny, ale projevují se jen v kombinaci s některými SIM kartami českých operátorů. V praxi se jedná především o samovolné restarty během hovorů, které mají v řadě případů souvislost také se zapnutým bluetooth. Podrobně jsme se celé problematice věnovali v samostatném článku. Důležité je však říci, že Microsoft a operátoři o problémech již vědí a pracují na jejich odstranění. V minulém týdnu již vyšla první aktualizace systému, která některé příčiny restartů odstraňuje a zbývající budou řešit v následujících dnech a týdnech operátoři aktualizací firmwaru svých SIM karet.

TIP: Lumia 950 a 950 XL – Přehled všech problémů a jejich řešení (aktuální stav)

 

Cena

 
Microsoft Lumia 950 XL lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

Hodnocení

+ Displej
+ Výkon
+ Fotoaparát
+ Podpora Continnum a USB Host
+ Rychlé nabíjení (vč. kvalitní nabíječky v balení)

- Cena
- Design
- Dílenské zpracování
- Softwarové problémy (na odstranění se pracuje)
- Lehce nadrůměrná kvalita videa (+zasekávání, nekvalitní slow motion)

 

Závěr

Lumia 950 XL je rozporuplné zařízení, které v uživatelích po celém světě vyvolává značné emoce. Objektivně je však možné říci, že Microsoft design a zpracování jednoduše podcenil, skoro až by se dalo říci, odfláknul. Na poslední chvíli ale celou situaci alespoň částečně zachránil představením oficiálního partnera nabízejícího kvalitní kožené kryty. Pokud tedy patříte mezi uživatele, kteří mají smysl pro detail a na designu zařízení vám záleží, můžete si pořídit nový kryt, který s velkou pravděpodobností odstraní většinu viditelných nedostatků a Lumii 950 XL přesune na zcela jinou úroveň. Toto řešení samozřejmě Microsoft v žádném případe neomlouvá, ale nabízí alespoň alternativní řešení, jak tento jinak velice zdařilý model „designově akceptovat“.

Pokud si ale odmyslíme kryt zařízení, který stojí za převážnou většinou současné kritiky, a v případě ČR několik softwarových problémů, které budou v řádu jednotek dní až týdnu odstraněny, jedná se o velice povedené zařízení, které nabízí nekompromisní výbavu. Za zmínku stojí špičkový displej, jeden z nejlepších fotoaparátů současnosti, dostatečný výkon i pro funkce jako je Continnum a další drobná vylepšení v podobě bezdrátového nabíjení, odemykání pomocí očí, USB Host, adaptabilní antény a nepochybně také nový pohled na produktivní práci, kterou přináší Windows 10 Mobile.

Otázkou ovšem zůstává, jak si Lumie 950 XL dokáže u běžných zákazníků obhájit svou velmi vysokou cenu, ke které je nutno si ve většině případů ještě přičíst výměnný kryt. V celkovém kontextu není cena nikterak přemrštěná, protože se pohybuje na stejné úrovni jako u podobně vybavené konkurence. Na Windows Phone (Windows 10 Mobile) se však nahlíží jako na outsidera a ceny předchozích modelů jsou taktéž posazeny relativně nízko.

Jak již Microsoft sám dříve naznačil, Lumia 950 XL rozhodně není zařízením pro každého. Je to zařízení především pro fanoušky a uživatele, kteří přesně vědí, co chtějí a dokáží potenciál nejen samotného telefonu, ale také operačního systému patřičně využít.  

Komentáře (18)

joklad

16 | 12 | 16 14:58
Zdravím, měl bych dotaz, jak se vám daří umístit tvrzené sklo na tuto Lumii. Už jsem zkoušel 3 značky a pokaždé se v rozích odchlipuje. Připadá mi že displej není úplně v rozích rovný. 0

Michal Mikuš

17 | 12 | 15 12:07
Veľmi pekne napísaná nezaujatá a objektívna recenzia.Chválim za možnosť rozšírenia pamäte pomocou sd karty a aj zato že ma samostatný slot v pripade dual sim verzie.Škoda ze si ide Microsoft tvrdohlavo za svojim.Škoda ze nenaviazal a na uspech Nokie a nevytazil maximum zo symbianu alebo neimplementoval niektore funkcie z neho do svojho WM/WP.Ak by do balenia novych lumii 950/950Xl pribalil dock pre continuum,kvalitny vymenny kryt a sluchadla cena by bola akceptovatelna.Miesto toho uviedol na trh na jednej strane vykonne a istom smere kvalitne zariadenie no s vaznymi nedostatkami vratane nedoladeneho systemu.Je to velka skoda takto "pokazit" vlajkovu lod. 0

Vojtěch Tlustý

16 | 12 | 15 08:40
Nejkomplexnější recenze co jsem četl, dobra práce Jindro 0

Tomáš

15 | 12 | 15 21:29
Tak jsem poslechnul zvuk zkušebních videí na OneDrive a je skutečně parádní, čistý a samozřejmě díky několika mikrofonům prostorový. O to větší zklamání je, že na Lumii 930 ve Win 10 je zvuk nahrávaný asi jenom jedním mikrofonem a není stereofonní, jak tomu bylo v aplikaci Lumia Camera ve Win 8.1. Snad je to pouze dočasná záležitost a s uvolněním oficiální verze Win 10 bude problém vyřešen. Zajímá mě to, jelikož rád nahrávám třeba koncerty a bylo by to velké mínus. Má někdo stejnou zkušenost? 0

unicorn64

14 | 12 | 15 23:39
Vkladanie liniek je problemove ... 0

unicorn64

14 | 12 | 15 23:34
Kvalita videa L950 je podla gsmarena najlepsia medzi mobilmi, vid. low-light G4/950xl/S6 http://www.gsmarena.com/vidcmp.php3?idType=5&idPhone1=6901&idPhone2=7263&idPhone3=7467 , o triedu lepsie low-light s6+/950xl/Z5 http://www.gsmarena.com/vidcmp.php3?idType=5&idPhone1=7243&idPhone2=7263&idPhone3=7536 plus zaujimave je porovnanie day-light 950/950xl http://www.gsmarena.com/vidcmp.php3?idType=4&idPhone1=7262&idPhone2=7263 kde 950xl je kvalitnejsia (mozno chybny zaber/kus?) 0

Jindřich Lukeš

14 | 12 | 15 20:30
@kuprt: Myslíš, že bys mohl udělat pár fotek a poslat mi je na mail jindrich.lukes(zavináč)wmmania.cz, je to dobrý tip, vydal bych to jako bleskovku. 0

kuprt

14 | 12 | 15 16:37
Tak jsem přišel na výhodu volnějšího krytu. Šoupnul jsem pod něj platební nálepku a překvapilo mě jak ji kryt v pohodě pobral :D 0

Tomáš

14 | 12 | 15 15:00
Díky za tip, na videa v OneDrive určitě mrknu. 0

Jindřich Lukeš

14 | 12 | 15 14:12
Jak sem psal v recenzi, snímač je špičkový, vše je tedy otázkou softwaru. 0

Michael Nae

14 | 12 | 15 12:57
slow motion už mam i na 930 a taky stoji za houby (strašně tmavé a bez zvuku :D). Ale co sem viděl na iphonu 5, tak taky za horšího světla stojí za prd. Každopádně bych taky řekl, že je to věc softwaru. 0

Jindřich Lukeš

14 | 12 | 15 11:00
@Michael_Nae: Třeba slow motion video skutečně není moc pěkný a to zasekávání na začátku nahrávání se musí opravit. Obecně není kvalita vyloženě špatná, ale vzhledem k tomu, jaké to dělá fotky, bych čekal lepší. 0

Jindřich Lukeš

14 | 12 | 15 10:58
@Tomas: Mrkni do článku věnovanému fotoaparátu, je tam odkaz na OneDrive, kde jsou i zkušební videa. 0

Tomáš

14 | 12 | 15 10:25
Ještě bych se rád zeptal, zda je nahraný zvuk u videa opravdu stereofonní? Moje Lumia 930 po instalaci Win 10 nahrává zvuk monofonně, kdežto ve Win 8.1 nahrávala stereofonně, dokonce prostorově 5.1. Pokud by to šlo vyzkoušet třeba na sluchátkách... Děkuji. 0

Tomáš

14 | 12 | 15 10:19
Moc hezky napsaná recenze. Jako fanoušek si ji určitě časem koupím... 0

Michael Nae

14 | 12 | 15 10:01
No toho videa je škoda, ale ze srovnávacích videii se samsung edge mi takový propastny rozdil nepřisel ba naopak, dokonce za tmy mi.přišlo hned na prvni pohled lepši. 0

Jindřich Lukeš

14 | 12 | 15 09:15
UHS není problém. K dvojímu poklepání se nikdo nevyjádřil, ale prozatím se zdá, že to bude doplněno softwarově (možná je třeba nějaký ovladač apod.). 0

kuprt

14 | 12 | 15 08:08
Vyjádřil se microsoft k tomu proč nejde zatím dvoji poklepaní? A podporuje i rychlosti UHS MicroSD karet? 0

Mohlo by vás zajímat

Jak automaticky synchronizovat obsah plochy, dokumentů a obrázků na Windows 10?

V tomto jednoduchém návodu si ukážeme, jak jednoduše synchronizovat nejfrekventovanější složky ve Windows 10 s OneDrive a umožnit přístup k nejdůležitějším souborům odkudkoliv.

Jindřich Lukeš | návody 11 | 01 | 18

AKCE: Bezdrátová nabíječka Nokia DT-910 za 299 Kč

Jindřich Lukeš | články 26 | 10 | 17

Akce: Microsoft Office 365 pro domácnosti na 1 rok za 899 Kč

Jindřich Lukeš | software 20 | 10 | 17

WMM Jízdní řády zpět na Storu

Jindřich Lukeš | software 27 | 09 | 17

Virtuální operátoři lákají na výhru 250 000 Kč a na data i volání zdarma

Co je to virtuální operátor? Proč využít služby právě od něj? A kteří virtuální operátoři jsou v Česku k mání?

Jindřich Lukeš | články 14 | 09 | 17